Trendy:
Cícer nie je len hummus

redakcia, 14. januára 2010     6 minút čítania

Po pohánke, o ktorej sme písali nedávno, je ďalšou z radu tak trochu nespravodlivo zabudnutých surovín cícer, inak nazývaný aj rímsky hrach. Jeho výrazná chuť pripomínajúca oriešky, či jedlé gaštany, si už mnohé roky nachádza svoje miesto najmä v orientálnych kuchyniach.

Milovníci vegetariánskej a vegánskej stravy poznajú cícer veľmi dobre, horšie je to už s bežnými konzumentmi mäsa. Dnes sa teda pozrieme na zopár faktov o tejto vynikajúcej ale najmä zdravej strukovine.

Jeho latinský názov cicer arietinum L. je odvodený z gréckeho slova aries a v preklade znamená barania hlava. Naši predkovia ho tak nazvali možno práve preto, že ju cícer svojím tvarom pripomína. Aj u nás má táto strukovina hneď niekoľko názvov – slovenec, slovenka, čičer, bagoca, alebo bagovka.

Rastlina cíceru baranieho dorastá do výšky 60 -70 cm, po odkvitnutí z kvetov narastú nafúknuté struky s dvomi až tromi semenami pripomínajúcimi baraniu hlavu. Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku, a pestuje sa najmä na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Recepty s cícerom
Recepty so sterilizovaným cícerom
Recepty s cícerovou múkou

Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov, na tanieroch ho mali už v antike. V stredoveku sa rozšíril aj do Európy, najprv do kuchýň chudobnejších vrstiev na dedinách, neskôr si našiel svoje miesto aj v mestskej gastronómii. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Zrnká cíceru sú aj výborným zdrojom bielkovín


Cícer ako liek
Dá sa povedať, že pravidelnou konzumáciou cíceru chránime svoje zdravie. Je totiž výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, polysacharidov, vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje tiež množstvo zinku, kyseliny listovej, proteínov, a najmä karbohydrátov vhodných pre ľudí s ochorením cukrovky. Dôležitý je tiež fakt, že má málo tukov a preto patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. Vďaka obsahu vápnika, železa a vlákniny je cícer mimoriadne vhodný aj pre tehotné ženy a deti.

Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v cíceri znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Lekári ho dokonca odporúčajú osobám trpiacim na asténiu, čo je choroba spôsobujúca celkovú telesnú ochablosť a malátnosť, a tiež fyzicky ťažko pracujúcim. Podľa Arabov táto zázračná strukovina dokonca pôsobí na zvýšenie sexuality, Rimania jej zasa pripisovali liečivé účinky pri ľadvinových kameňoch. Ako vidieť, je dosť dôvodov zaradiť cícer na jedálny lístok.


Foto: www.sxc.hu/aweeks

Nátierka hummus je vynikajúca pochúťka


V kuchyni je kráľom
Pred tepelnou úpravou je cícer potrebné namáčať vo vode s trochou soli, zrná potom napučia a zmäknú. Odporúča sa namáčať ich asi 12 hodín, takže najlepšie večer pred dňom prípravy. Nasleduje varenie do mäkka v slanej vode, v tej istej, v ktorej bol cícer namočený. Ak sa rozhodnete pre nutrične najvhodnejší variant konzumácie cícera, nechajte zrnká vo vode namočené dlhšie ako 12 hodín, až kým nezačnú klíčiť – takto bude vhodný napríklad do šalátov.

Jeho použitie v kuchyni je takmer neobmedzené. Hodí sa na varenie, parenie, klíčenie, fermentovanie, oprážanie ale aj pečenie, pričom sa konzumujú celé zrná so šupkou alebo bez nich. Vyrába sa z neho aj cícerová múka využívaná najmä v arabských krajinách. Pre rýchlejšiu úpravu je vhodný a obľúbený aj sterilizovaný cícer. Vo Francúzsku dokonca z cíceru v 18. storočí pražením vyrábali zrnká, z ktorých sa varila káva.

Okrem najznámejšieho pokrmu vyrábaného z cíceru - nátierky hummus, je táto strukovina vhodná aj na prípravu rôznych prívarkov, omáčok, polievok, mletého mäsa či zeleninových šalátov. Obľúbenou pochúťkou je tiež variant opraženého cíceru na slano, vtedy sa zvykne podávať ako ľahšia verzia orieškov. Pre našich drobcov zase môžeme vyskúšať sladkú obdobu tejto pochúťky, oprážaný cícer obalený v cukre.

V indickej kuchyni sa bežne používa cícerová múka, pridáva sa spolu s rôznymi koreninami do pokrájanej alebo nastrúhanej zeleniny, vytvaruje sa do tvaru menších placiek a vypráža na oleji. Môže sa tiež použiť na obaľovanie mäsa pred vyprážaním, dajú sa z nej pripraviť aj chutné placky a pre maškrtné jazýčky zas rôzne sladké dezerty.


Zdroj: wikipedia




Diskusia k článku

oldomachac
napisem jeden pribeh tykajuci sa cicera, u nas v rodine bola tradicia, ze na stedru veceru moja mama a pred nou jej mama (teraz aj ja s mojou rodinou), pripravovali polievku hubovu na kyslo, ale este aj polievku zo strukovin na sladko, tato polievka bola, ako klasicka sladka fazulova polievka s korenovou zeleninou, bez udeniny, ale zasmazena zasmazkou z masla, muky sladkej cervenej papriky a cenaku, len tie lusteniny, miesto fazule tam davala, cicer a tzv. slovienku, bola, velmi chutna, so zvlastnymi chutami, co mama vzdy vravievala, takuto polievku maju, len v bohatych gazdostvach, mi si ju mozme dopriat len na stedry vecer( mimochodom nevie niekto o tejto starej slovenskej strukovine nieco viac, napr. ci ju niekto este pestuje, u nas, co zomreli stari ludia, uz nie je, cicer uz dostat aj obchodoch, ale ho este pestuje aj moja svokra, takze na vianoce je, ale bez slovienky ta polievka nie je taka chutna) a vlastne pisem preto, ze fazulu, ako maly chlapec som priam nenavidel, ale na tuto polievku som sa tesil kazdy rok(aj sa tesim) ked bude rozvoniavat na stedrovecernom stole.
ale, co som si precital clanok, som na rozpakoch, u nas je cicer, ako zmenseny bob, alebo maly bob a slovienka ma tvar, ako hrach, len nie je okrula, ako hrach, ale podlhovasta a na jednej strane ma malinku stopku, ako je to vlastne, ak niekto vie nech prispeje svojou radou, aj rastlinka co ja volam slovienka, bola ina, ako rastlinka cicera, bola taka viac tahova, skoro, ako hrach, len mala ine struky
bozulka
Mily Oldo,v podstate mate pravdu,ze strukovina ktoru v obchodoch pozname ako cicer ,ja poznam ako slovinec /od mojej svokry som dostala aj semeno,ktore mam dodnes lebo uz nemam kde vysievat,chce to plochu pre rodinu aspon 10x5m./Co sa tyka ciceru ako ho ja poznam/ zase od mojej svokry/ je skutocne jemne zelene placate semeno velkosti maleho bobu.Je velmi jemnej chuti a mne osobne chutil viac nez slovinec/cicer/Je z neho velmi dobra kasa s cibulkou oprazenou do cervena a ktomu zeleninovy salat alebo kysla uhorka/fantasticke/. Co sa tyka pestovania-samotne je nenarocne ale pri zbere trosku horsie.Treba rastliny nechat dobre vyschnut-my sme to robili tak,ze ked zacali schnut tak sme vsetko vytrhali a nechali dosusit.potom len vylupovali a dosusili este aj zrno.
Cicer/slovinec/rastliny sa pestovali dobre,ale cicer/placaty/bol velky problem lebo skoro polahol a potom dost casto plesnivel,tak sa museli rastlinky obracat z lava doprava a naopak,ale vysledok vzdy stal za tu namahu.Z oboch strukovin okrem kase boli vyborne aj polievky so zeleninou alebo aj s masom.
zuzanach
Moja babka hovorí, že keď bola malá, jedávali slovenku, a teraz je to sója.
Tak si vyber...Skus si pozrieť v obchode, či to nie je to, čo ste dávali do polievky
alena45
No teda, konečne niekto pozná cícer v tvare placatom. Stará mama kedysi pestovala tento placatý cícer, tak ho volala, a bol ako štvorčeky, nie guľky.
Minulý rok som si kúpila v záhradkárstve semeno cíceru - 10 ks bolo v sáčku ! vysadila som to a tesila som sa, aká krásna rastlinka to je. Mali sme ich pokope, 5x2 rastliniek, kvitne na fialkovo, na pohľad je veľmi krehučká, ale pritom pevná. Keď väčšina dozrela, tak sme ju vytrhali a dali dosušiť celé rastliny na povalu. A potom v jeden pekný letný deň som po nej postúpala a vyčistila. Trvalo to asi 2 hodiny a mala som z tých 10 semien asi 400 g cíceru. No a potom som ho uvidela v obchode, pol kila za 26 korún... Chcela som vyskúšať niečo z libanonskej kuchyne - napr. falafel, ale ešte som z toho stále nič nerobila. Možno tento víkend...
Ale tie placaté cícerky - ak by mi niekto vedel poslať aspoň tých 10 semienok, bola by som veľmi vďačná. Môj mail - alena45@gmail.com.
sovka62
V názvoch strukovín, hlavne ľudových, je na Slovensku dosť veľký chaos. Našťastie máme botanické názvy a tam je všetko jasné. Cícer baraní je to, čo je na obrázkoch v úvodnom článku tejto diskusie. Ten "placatý cícer", na ktorý sa pýtate je hrachor záhradný (a ten sa u nás ľudovo nazýval slovienka). Vyzerá, ako keby ste medzi prsty vzali väčšie, trochu hranaté zrnko hrachu a z bokov ho stlačili. Pamätám sa naň z detstva, bola z neho vynikajúca polievka, mama ju varila so zeleninou a nezaprážala, bolo žltučká a čistá ako mäsový vývar a jedávali sme ju s rezancami. Žiaľ, hrachor nie je v žiadnom katalógu semien, ktoré na Slovensku vyrábajú, alebo sem dodávajú osivá v malospotrebiteľskom balení. Hrachor sa dodáva len ako okrasná rastlina. Skúsim zistiť, či sa osivo vôbec dá zohnať, ak sa dozviem, napíšem na Varechu.
bozulka
Alena45 chcela som Ti poslat mail ohladom toho cicera,ale nechce mi odist-ako neravna adresa.Vyskusaj Ty ..bobinkaf@gmail.com
huck
Vdaka vam všetkym! Konečne ste riešili moju dlhodobu dilemu o cicery. Z detstva si pamatam, presne tak ako hovori alena45, že cicer bol placaty , v tvare nepravidelneho štvorčeka . V širokom malom struku sa nachadzali 2-3 semienka. Slovenec (ako ho volala moja mama) bol okruhly , ako na foto hore. Cicer (placaty) bol jemne zelenej farba a vynikajuci na kaše. Ak bolo naozaj pomiešane u nas na Slovensku nazvoslovie strukovin ako vravi sovka, bola by som vam velmi vdačna , ak niekto pozna latinsky nazov "ciceru placateho" alebo hrachoru zahradneho a naqpiše na Varechu.
dreamcatcher
hrachor siaty lat. Lathyrus sativus
POZOR tato rastlina je pri dlhodobej konzumacii vo vacsom mnozstve toxicka
bibianab
no konecne som nasla starej mamin "cicvor" teda hrachor siaty, ale "slovienok" nesadila, lebo bol vraj maly...
Presne toto mi vrtalo v hlave, preco ten nas cicer je iny ako dnes predavaju. Par zrniecok mam, opatrujem to ako "genofond", snad nieco z toho vyklici, su to roky, co som nasla v starom dzbane zabudnuty, zasadila som a nieco vyrastlo a uplynuli dalsie roky a caka na dalsi experiment
Dakujem Vam za vyriesenie zahady :-)
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Napriek všetkým komentárom, ktoré som si pozorne prečítal si myslím, že sa nedospelo k správnemu záveru čo je to Slovienka. Aby sme to mali jasné - Slovienka nie je cícer a nie je to ani Hrachor siaty.
SLOVIENKA:
Sadí sa v období od 10. mája až do 15. mája do jamiek po tri - štyri zrnká ako fazuľa a najlepšie keď je zasadená pri plote, alebo sa musia dať k nej kolíky, nakoľko sa jedná o popínavú rastlinu, ktorá vyžaduje oporu. Rastlina je vysoká svetlozelená, za každou stonkou má kvet, z ktorého vznikne struk s jedným zrnom - slovienkou, Keď je struk zrelý zberá sa tak, že sa celá rastlina zožne, usuší a potom sa zrná vytrepú cepmi alebo lopárikom sa vybijú a plevy sa vyfúkajú sa na site.
Zrno má ploský tvar v tvare kukuričného zrna s malým výčnelkom. Farbu má sivastú s nádychom do biela. Chuť má špecifickú - pripomína skôr hrach, ale aj fazuľu - len je viac „šupkavá“ a musí sa viac variť až sa rozvarí aj šupka. Dnes ju podľa mojich znalostí pestuje iba pár žien v Litave. Žiaľ fotky zatiaľ nemám.
sassi
ipo jediný píše pravdu. Babka pestovala hrachor aj slovienku, keď ešte žila.
Odkaz na slovienku -  slowfood-bb.webnode.sk/products/slovienka/....
Je podobná cíceru (to aký ho poznáte z obchodov).
Ak budem mať šťastie, tak snáď budeme mať záhradku a tam by človek sa pokúšal oživiť mnohé už zabudnuté, zato nenahraditeľne cenné strukoviny a rastlinky. Hrachor sa dnes spomína iba ako okrasná byľ, ´guľatý´ cícer dostať v ochode 1,6 za 500 g. Mne chutí len tak s rajčinovou domácou šťavou.
alena45
@sassi , na ten webstránke je na vrchnom obrázku iná strukovina ako na spodnom, na vrchnom je cícer, guľaté semeno a na spodnom hrachor - placaté semeno. Aj podľa fotiek rastliny je to hrachor, ktorý som pestovala ešte pred dvoma rokmi.
radost
@alena45
hrachor-to je ten istý-čo pestujem kvôli voňavým kvetom-ťahavťý-na plote..??to semeno je jedlé..či iný..??
alena45
nie, @radost. Vyzerá Tvoj hrachor ako ten na obrázku ? Tento má biele kvety a nezdajú sa mi, že by zvlášť voňali.
alena45
ale je pravda, že je ešte jedno semeno, teraz vlastne neviem, ktoré, podľa toho chaosu v zázvosloví, lebo mi o ňom hovoril sused, on si ho tiež pamätá, ale nie je to ani cícer, ktorý predávajú v obchodoch, ani hrachor, ktorý som mu priniesla. Oni ho doma volali cícer, resp. csicseriborsó, lebo je Maďar. Ale nie je to podľa neho ani jedno z tých dvoch semien, ktoré som mu ukázala.






 



TOPlist