Na Blízkom východe som nikdy nebola, ale som rada, že vymysleli hummus. Jeden z najlepších spôsobov ako pripraviť cícer.

Suroviny

300 g
2 PL
2 strúčiky
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Cícer namočíme na niekoľko hodín do vody a uvaríme. Treba mať trpezlivosť, lebo to trvá aj niekoľko hodín. Kto chce šetriť čas, môže použiť cícer z konzervy (je však drahší ako cícer v suchom stave). Vodu z uvareného cíceru budeme ešte potrebovať.

  2. 2

    Keď je cícer uvarený, rozmixujeme ho ponorným mixérom na hladkú pastu a postupne pridávame vodu, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Pozor na výkon vášho mixéra. Môj má 450 W a keď som použila mixér s nižším výkonom, cícer (hoci uvarený) mu riadne zavaril.

  3. 3

    Počas mixovania pridávame aj všetky ostatné ingrediencie. Pasta tahini sa dá kúpiť v bioobchodoch (ešte pred eurom stál jeden pohár okolo 100 Sk). Ak ju nezoženiete, dá sa nahradiť sezamovými semienkami opraženými nasucho (1 šálka), zmiešanými s olivovým olejom (1 PL) a trochou vody (to všetko zmixovať.) Na Blízkom východe by to servírovali s pita chlebom, ale mne to chutí aj s naším slovenským.

Diskusia k receptu

zemo
Ani som nevedel, že som včera urobil hummus. Len citrón a tahiny pastu som tam nedal. Cesty varechy sú nevyspytateľné :)
vegetarianka
A pre všetkých....zabudla som do receptu napísať, že tahini pasty sa tam môže pridať aj viac, ak sa vám žiada chuť sezamu.
jarco
@emmacore - je lepší. Ale treba ho deň dopredu namočiť a potom dosť dlho variť... A ak nemáš nejaký biocícer z poľa za siedmimi horami, kde tebou najatý strážnik nonstop hliadkuje a odháňa traktory naložené hnojivami a pesticídmi, chémie v ňom môže byť viac ako v tej konzerve. V mnohých prípadoch je seriózny spracovateľ pre spotrebiteľa garanciou kvality surovín, ktorú si inak nemá sám ako overiť.

Inak tahini som si raz pred XXX rokmi doniesol z Izraela, moja neinformovaná polovička to našla v chladničke, ochutnala, a vyhodila s odôvodnením, že síce nevie čo to bolo, ale určite to bolo pokazené :-)
kchuej
vyskusajte zmiesat tahini s carobovym syrupom ,chuti to ako nutela,a je to ovela zdravsie a plne zeleza :)
xela
tahini som nezohnala tak som si robila sama, cudne to zapachalo, neviem ci som sezam prazila dlho ale vysledok je celkom dobry
slovakgal
No neviem ci som len ja zle postupovala, alebo ci je to tym ze som hummus este v zivote nemala, ale je to take mierne bez chuti..... nejake rady ako sa priblizit k pravemu hummusu?
domci4
Tiež sa mi to zdalo bez chuti- niečo nové zvláštne...
alena45
nebojte sa citrónovej šťavy, ani tahini pasty a na 300 g cíceru sú 2 strúčiky cesnaku veľmi málo.
kallista
No, skúsila som dnes, ale len v minimnožstve. Mne so synčekom chutí, aj preto som korenila minimálne, manželovi sa nepozdával výzor, tak ani neochutnal...:)
nejedla22
Namočený cícer (10 h) vôbec netreba dlho variť - stačí 30. min v tlakovom hrnci... a to má už hádam každý, nie?
robac
dnes poobede na čt varili hummus, som rada že som videla postup a všetky inrediencie, ktoré tam patria. už sa teším, ked tento recept vyskušam.mam rada takéto jedlá,určite bude dobrý




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia