Varenie

Proč se do některých směsí koření přidává sůl?

wzorin - fotkawzorin, 28. augusta 2012

Například dnes jsem viděl kari směs od Vitany s tímto obsahem:

Složení: kurkuma mletá, koriandr mletý, římský kmín mletý, pískavice řecké seno mleté, kmín mletý, pepř černý mletý, zázvor mletý, hřebíček mletý, chilli mleté, muškátový květ mletý, jedlá sůl, kardamom mletý, směs koření, látka protihrudkující (E 341). Může obsahovat stopy sezamu, hořčice, celeru.

Samozřejmě zrovna u Vitany by mě napadlo, že tam sul dávají aby ušetřili na váze samotného koření ale může to mít i jiné duvody??

@zareaguj


Diskusia k téme

tatranocka
Najdrahšia soľ na svete,iný dôvod tam nie je,lebo soľ absorbuje vlhkosť a zmes normálne zhrudkovatie.Tieto zmesi majú nevýhodu v tom,že sa vám nepodarí odhadnúť množstvo soli.Radšej používam samostatné bylinky.
kuchticka
Ja ako @tatranocka , pouzivam vsetko samostatne bylinky, pokial je to mozne svoje nasusene (oregano, tymian, majoranka, libecek, bazalka, saturejka) ostatne dokupim a miesam si pri vareni to co potrebujem do prave robeneho receptu.
sovka62
Tiež nepoužívam miešané koreniny. Vyskúšala som keď sa začali objavovať na trhu, napr. grilovacia, do gulášu, na pečené mäso, ale jedlo malo inú chuť ako sme zvyknutí, tak som ich veľmi rýchlo zavrhla. Len občas ma zláka obal alebo názov. Tak som vyskúšala koreniacu zmes na gyros od firmy Maspoma, zlákala ma preto, že má presné dávkovanie, 1 vrecko na 1 kg mäsa a nepridáva sa nič iné, takže netreba špekulovať koľko soli tam asi dali a koľko by som mala pridať. Na počudovanie, kuracie prsia pripravené s touto zmesou chutili veľmi dobre, tak som ju omilostila a dovolila jej občas sa vyskytnúť v mojej kuchyni.
lenosko
no veď to... všade je soľ. Asi fakt kvôli hmotnosti balenia. Tiež ma to štve, občas neodhadnem napr. grilovacie korenie a je to presolené.
Ale som prekvapená že tá Vitana tam dala len E341. Čakala by som skôr tú zvyčajnú základnú surovinu E621 :-D
Kedysi predávali veľa druhov samostatných byliniek, teraz sú to samé zmesi na všetko. Zvykla som si namiešať čo som práve potrebovala a teraz musím improvizovať.