Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. mája 2024
Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept)
Foto: sracz

Variant so slovenskou zemiakovou kašou, ale chutia od chlebíka nášho každodenného, cez ryžu, až po parenú knedľu. Samozrejme, že najlepšie sú s vlastnoručne Zobraziť celý popisVariant so slovenskou zemiakovou kašou, ale chutia od chlebíka nášho každodenného, cez ryžu, až po parenú knedľu. Samozrejme, že najlepšie sú s vlastnoručne nazbieranou zmesou čerstvých húb z našich lesov, lúk a strání! V mojich oklieštených podmienkach som sa musel uspokojiť s darom sušených a doplniť ju čiastkovým sortimentom z čínskeho „marketu“. Ale hovädzie mäsko som kúpil excelentné, navlas podobné japonskému, tzv. Kobe. Ale Vy si už poradíte a následne pochutíte, tak ako aj ja s mojou.

4-6
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2-1,5 g prerastené
5-7 PL (alebo masť škvarená)
podľa chuti
podľa chuti (alebo korenie štyroch farieb)
3-4 strúčiky
250-333 ml
120-150 g
6-7 ks
100-120 g
120-150 g mladá
1-2 ks
2-3 ks
2-3 KL
200-250 ml
120-150 g
2-3 PL (salsa )
44 g (poľská zupa borowykowa)




Postup

  1. 1

    S takýmto „zorganizovaným neporiadkom“ som začínal! V elektrickom mlynčeku za KL guličiek sušenej borievky alias jalovca, v hrnčeku s vlažnou vodou strúčiky cesnaku a v hrnci namočené darované sušené huby z okolia mojich rodných Košíc.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som pokrájal na veľké „kvádre“, lebo moja sladká „prišahana“ polovička sa riadi zásadou, že mäso musí mať veľkosť takú, aby sa oplatilo doň kúsnuť či zahrýznuť!

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájané „big one štangle“ som obojstranne opiekol na 2-3 PL oleja.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso som následne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pretlačeným cesnakom.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po jemnom premiešaní zalial namočenými dubákmi aj s vodou a prikryté varil asi 99 minút.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priebežne som si z pokrájanej cibule, jarnej cibuľky aj s pierkami, póru, cuketky a stoniek zeleru na oleji podusil zeleninový základ a počas jeho tepelnej prípravy,

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájal tuhšie huby, tzv. kráľovské fanfáry „Eryngii“, vložil ich do zeleninového základu, nezabudol som ani na čerstvo pomletú borievku.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A podlial mäsovým (u nás dnes kuracím) vývarom a pridal čerstvé maslo.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po premiešaní som všetko dusil až sa odparila nepotrebná tekutina.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do uduseného mäsa som vložil biele jemné „Enoki“ v malých trsoch, nechal obvariť.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hranu zeleninového základu som nadstavil pikantnou Salsa (vhodná je aj Harissa) a

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    preložil ju do hrnca s mäsom. Na záver mi zahustenie kukuričným škrobom (či jemne postrúhaným surovým zemiakom) nahradila poľská „Zupa borowykowa“ vo vrecúšku (instantná hríbová polievka, pozn. red.) a 12-15 minút nechal prejsť varom a...

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...servíroval ako hovädzie so „symbiózou húb“ so zemiakovou kašou.

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Orgován je u nás spojený so spomienkou na naše presladké mamičky Aňuci a Nuštu, B. P! P. S.: blíži, sa k 77. roku života, ale podnes mi je záhadou, ako a kde sa mojej úžasnej babičke lady Ann, podarilo na konci decembra 1946 zaobstarať biely orgován do svadobnej kytice mojej mamky!

    Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia