Varenie

Domaca pekaren chleba - neviem najst spravny pomer surovin

nadez - fotkanadez, 2. októbra 2015

Ahojte, mam novu (teda z druhej ruky) pekaren chleba, konkretne Moulinex Uno, a este sa mi zatial nepodarilo upiect v nej dobry chlieb...daju sa v nej totiz vybrat tri velkosti chleba (500g, 700g a 1000g) a ja neviem utrafit pomer vody-drozdia-muky, aby ten chlieb akurat dobre narastol atd. Naposledy som dala prilis vela vody, potom zase malo muky...Neviete mi poradit, neexistuje nejaky 'univerzalny' pomer kolko vody na kolko muky, kolko drozdia a podobne? Ze napriklad ak chcem, aby mi vysiel 750 g chlieb, kolko mam dat muky (+vody, drozdia)?
Resp. nema niekto aj presne tuto pekaren?
Ocenim kazdu radu, dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Univerzálny recept nepoznám, ale keď som bola začiatočníčkou, postupovala som metódou pokus-omyl. Našla som si recept na chlieb , upiekla presne podľa neho. Nebola som veľmi spokojná, tak som postupne pridávala alebo uberala suroviny, vždy som si ich presne zapísala, chlieb som po vychladnutí odvážila a takto som sa prepracovala k chlebu, ktorý sa mi zdal dobrý. Žiaľ, nie celkom, pekáreň má vyhrievacie špiralý len nad dnom a nech som robila čokoľvek, chlieb bol zvrchu bledý. Tak som vzdala, pečiem v rúre.
mariamka
na pekarni nezalezi, a vobec sa netrap s vyslednou hmotnostou, ked nevyda, upecies novy, na chlieb urcite len stvrtka drozdia na pol kila muky, mozes to mixovat s celozrnnou, ale skor opatrne, chlebova T650 je zaklad, s vodou opatrne, ma to byt taka "guľka" a pec to radsej v rure
nadia56
@Nadez , trvalo dlhsi cas, pokial som nasla tento - uz moj osvedceny recept na chlieb: 2 pohare vody, 5 poharov muky, 1 pl mast/olej/ 1pl med-nemusi byt, 2 cl sol, 2 cl susene drozdie-ine nepouzivam a pridat si mozes co uz uznas za vhodne-kmin,fenikel,kardamon,semienka... 1 pohar= 2 decilitre
s tymto pomerom surovin sa mi chlebik neprepadne a robit takisto aj sladky, len pridam viac cukru,odoberiem sol a doplnim susenym ovocim,
vyskusaj a ked sa podari ohlas sa, zelam ti vela zdaru pri peceni domaceho chlebika, my uz roky nekupujeme v obchode:-)

pripajam link s celou diskusiou na tvoju temu  varecha.pravda.sk/diskusie/zenicky-co-mate-domacu-pekaren...


pridavam aj link - tu najdes mnozstvo vybornych a odskusanych receptov na pracu s domacou pekarnou, vela odtialto aj ja cerpam,
 domacipekarny.dama.cz/recepty.php...


pekny vikend ti zelam ☺
dormella
Na Pekarnomanii najdes spoustu receptu, konkretnich rad a kdyz budes potrebovat i odpovedi. Mne osobne tyto stranky hodne pomohly, preji Ti hodne zdaru a trpelivosti, neni to zase az tak komplikovane, chce to jen trochu trpelivosti a uvidis, ze se zadari.
nadez
Jeeej dakujem krasne vsetkym za komentare! Pozriem aj pekarnomanie a aj tie vase osvedcene recepty vyskusam! Ste super :)
rain333
podla druhu pekarne stiahni navod a orientuj sa zhruba podla neho aspon zo zaciatku....ja peciem zemiakovy s rascou napr a zacinala som podla zakladneho chleba v navode