Rôzne

Ženičky čo máte domácu pekáreň,poradte.

ancicka - fotkaancicka, 8. júla 2012

Pekárničku mám od vianoc.Veľmi som si ju odľúbila,lebo je to veľmi dobrý pomocník.
Veľa ráz som už skúšala recepty aj z @varechy / podotýka,že presne podľa receptu / a veľa raz sa mi stalo,že cesto mi pekne nakyslo,a pri pečení a to vždy pred koncom pečenia sa mi stred prepadol,klesol.Chlebík obyčajne je chutný,ale neestetický.
Kde je chýba? V recepte,alebo v pekárničke?

@zareaguj


Diskusia k téme

klaura
tiež si myslím, že to bude množstvom droždia ... ja používam iba črstvé droždie a vždy si navážim presne 15g ... to mám na chlebík 1000g
Teraz som pozrela do manuálu na pekárničku a tam čítam dôvody prepadnutia chlebíka :
- priveľa droždia
- málo múky
- priveľa vody
- príliš teplá voda
nadia56
pozri link od @viera1 , je to vyborna stranka, mne takto prepadne chlieb, ked davam viac vody, moj osvedceny recept na chlieb: 2 pohare vody, 5 poharov muky, 1 pl mast/olej/ 1pl med-nemusi byt, 2 cl sol, 2 cl susene drozdie-ine nepouzivam a pridat si mozes co uz uznas za vhodne-kmin,fenikel,kardamon,semienka... 1 pohar= 2 decilitre
s tymto pomerom surovin sa mi chlebik neprepadne a robit takisto aj sladky, len pridam viac cukru,odoberiem sol a doplnim susenym ovocim, vyskusaj a ked sa podari ohlas sa, zelam ti vela zdaru pri peceni domaceho chlebika, my uz roky nekupujeme v obchode:-)
rea1
@nadia , ten tvoj pohar ma aky objem? chcela by som vyskusat recept. :-))
irenaw
v tomto teple stačí kratší čas kysnutia, ako je nastavená pekáreň. mne aj kváskový vykysne o hodinu skôr ako obvykle.
marikafil
my sme znižovali množstvo droždia, asi tak na polovicu oproti receptom - a odvtedy sa chlebík neprepadáva, ale je rovnomerný po celom reze. pri väčšom množstve droždia bol spodok hustejší a tesne pod povrchom boli väčšie "bubliny".
irenaw
@marikafil máš pravdu, recepty čo boli k pekárni nestáli za nič. na stránke, ktorú pridala @viera1 sú odskúšané viacerými, odtiaľ sa mi každý podaril.
ancicka
Dakujem Vám veľmi peke za rady.
@viera1 ,ja si túto stránku a preštudujem.
@cica ,akosi som túto debatu prhliadla.
@nadia ,asi je to 2 dl pohar,že?!Vysdkúšam už dnes.
Ešte raz vdaka.
an3da
Aj mne sa stalo že mi chlieb prepadol alebo pod kôrkou bola diera...
Ja dávam 750 g múky úhrnne, ale miešam aj bielu aj celozrnnú, semiačka slnečnicové a ľanové a iné, 380 ml vody a asi 30 g drožie svieže, lyžicu masti, jednu a pol malej lyžičky cukra a neplnú veľkú soli. Lyžičku používam tú čo išla s pekárničkou. Skúsim dať menej droždia, @klaura aj ja robím taký asi 1000 g.
nadia56
kocky, je tam napisane:-) 1 pohar=2decilitre,
dajte vediet ako sa chlebik podaril, zelam vela stastia :-)
2taan
Ja robím úplne jednoduchý chlieb:350ml vody,2čl soli,1čl cukru,2pl oleja,1pl octu,0,5kg chlebovej múky,semienka slnečnice,lanu,rasce...
2taan
jáj zabudla som tretinku z kocky droždia
ancicka
@nadia56 ,piekla som podľa teba a droždie som dala s kocky,lebo nemám sušené,tak som dala iba tretinku a vyšiel-upiekol sa mi krásny chlebík.Dala som 3 poháre hladkej a 2 celozrnej múky.Taktiež som dala semiačka rôzneho druhu.Takže som sa trochu podučila.
Taktiež vyskúšam podľa @an3da ,

evanaaa
@ancicka , veľmi pekný chlebík ti vyšiel. Rady pomohli, ako vidím a tých nikdy nie je dosť. Ešteže sme tu, na Vareche, kde sú ľudia, čo dobre poradia, aj v inom.
nadia56
oj @ancicka , to som rada, ze sa ti chlebik tak krasne vydaril,aj ja si miesam muku, ako ma napadne, vzdy je chlebik iny, ak mas rada aj sladky na ranajky ku kavicke vyskusaj aj ten, pekarnicka v tychto horucavach je na nezaplatenie, zelam ti pekny den a vela spokojnych stravnikov:-)