Rôzne

Bryndza

arasidka - fotkaarasidka, 18. júna 2012

Dnes som v obchode nakupovala a úžasne mi od radosti srdiečko poskočilo, čo v mojom veku veru je už riskovanie s vlastným životom.Veď uznajte sami! Za sklom stála miska - tácňa,či debnička, či ako to nazvať a na nej asi dve kilá bryndze... a možno aj viac... ale na tom nezáleží...
A do tej bielej masy bol a vpichnutá ceduľka, že vraj AKCIA - bryndza bola o 5Opercent zľacnená - a na tom záleží :)
Tak som si vzala kilo, reku, nech to para tlačí, užijeme si dobrú pomazánku a bryndziaky ako remeň.
A mám na vás otázku - je možné bryndzu zamraziť? Kdesi dávnejšie som čítala na jednom diskusnom pokeci, že by to aj šlo. Ale vy máte určite o tom lepšie znalosti, tak poraďte .

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
...je možné,ja ju mam zamrazenú stále,aby som ju mala po ruke,večer vyberiem a ráno je eňo-ňuňo.Na chuti to @arasidka vôbec nepoznať.Skús jeden balíček a uvidíš..Už som tu síce čítala aj negatívne komentáre, proti..ale ja mrazím a som navýsosť spokojná...
arasidka
To by ma potešilo, keby som ju mohla aspoň na dva týždne zamraziť, alebo aj na mesiac. Keď už je taká parádna akcia, no NEKUPTO!
ancicka
Ako @marianne69 ,tak mrazím aj ja bryndzu.
Ja si kúpim hrudu syra ,nechám vykysnúť a robím bryndzu a tak si zamrazím na celú zimu.
marianne69
a ako píše @ancicka :-) mraziť ju môžeš určite na viac ako dva týždne,ja ju mám v mraziaku tiež aj na zimu,tento rok si plánujem urobiť podľa receptov z varechy z ovčieho syra,máme tu prosperujúce družstvo s ovečkami a kravkami,škoda to nevyužiť...
arasidka
dobrá správa. A ešte mi Ančička povedz, ako robíš ten syr, bo pre mňa je to "lazy ispaňóla" :)
arasidka
a teraz idem pozerať Bez servítky, chcem vidieť, či sú farmári lepší kuchári ako boli farmármi na farme.
danielas
Tiež mrazím bryndzu. Kupujem májovú,väčšie množstvo,rozporcujem a je vždy po ruke. Nám chutí.
letisia
Aj ja mrazím bryndzu a aj na dlhšie obdobie a po rozmrazení je výborná.
hahaias
Môžeš mraziť. Robíme si vlastnú bryndzu. Kupime hrudu syra a po vykysnutí a vypracovaní naporcujeme a mrazíme na celú zimu
arasidka
Tak fajn, len neviem ako to robíte s tou hrudou syra, tak mi to popíšte.díkyyy
helca103
aj ja bez problémov mrazím bryndzu a ked potrebujem mám po ruke. Nezmení sa jej kvalita ani chuť .
zdezda
Bryndzu -kvalita, slahacku 33, maslo82, syr45tuk aj bielka mrazim bez ujmy na ich kvalite popri spracovani aj papani :-)
arasidka
Zdezda, dobrá správa, niekedy máme toľko bielok, že tvoja správa ma naozaj potešila.A dám z nej polovičku zamraziť, nech mi zostane, pokým môj dzedko Al Rašid príde z túlačiek po českých zemí.Oplatí sa uchovať ju, je výborná.
izabella929
tiež mám iba dobré skúsenosti s mrazením,,mrazím smotanu, bryndzu , tvaroh aj maslo..vyberiem večer a na druhý deň je vynikajúca na použitie...
celeblith
@arasidka a to si kde objavila? V Pezinoku? hmm...to uz asi dneska nebude...:(
ja som zasa minule nasla, vraj 100% ovciu bryndzu (lebo ako vieme, bryndza v nasich obchodoch uz nie je len z ovcieho mlieka ale min. 50% z kravskeho), tak som ju doniesla s radostou domov, reku ich potesim a mama zhodnotila, ze tam asi podojili aj nejakeho barana, lebo ma extra aromu a mozno sme si odvykli :)
arasidka
cérus, krajanka, ak zistím, že ešte dnes ju predávajú, dám ti do večera vedieť. Je to v bývalej Jednote , dnes TERNO pri miestnom " PáBe" Terezka :)))
Bryndza má vynikajúcu chuť, bez nezvyčajnej arómy a v podstate som neskúmala, či je to z kravičky, či z ovečky, na chuť bola skvelá.
Dnes som urobila k obedu bryndziaky a ostatné už "leží v chlade".
prdelinka
aj ja mrazím bryndzu,ale len kupované kocky.Ked robím halušky,brundzu jednoducho hodím do misky a pod vpylvom horúcich halušiek sa roztopí aj sama.lebo ja varím tak,že čo si zmyslím,urobím hneď:)
arasidka
a mne sa dzfčence moje dríme......... jak kocúrovi Mišovi po prebdenej noci ...... ale jak ?!?
korbacik
@prdelinka , ja to robím tak isto - keď ma niečo napadne, hneď to začnem robiť. Samozrejme, ak mám suroviny doma. A čo sa týka tej bryndze, tiež mám niekoľko kociek v mrazáku, a keď ju vyberiem, je fantastická - normálne ako živá:)))). S maslom to robímn tiež a som spokojná.
rulik
ja si kupujem bryndziarske výrobky vo Zvolenskej Slatine a bryndzu vždy kúpim aj do mrazáku a ešte nikdy sa mi nestalo,že by sa bola skazila alebo by stratila na chuti,samozrejme platí zásada ako so všetkým už raz rozmrazené nemraziť znova!
njdevil
Ja tu asi prestaneme chodit, inak ma trafi slak a kto bude tomu mojemu nervy zrat...pred chvilou tu bola rec o kvarglach, teraz o bryndzi, nejedla som ju cele storocie, raz som ju vymakla u madara, vraj bryndza liptovska, nuz davaj, beriem, fras nech berie tu nekrestansku cenu, domov som nie ficala, ale letela a v hlave iba bryndzaaaky... Humor ma presiel hned po tom, ako som ju ochutnala, presovsky solivar bol proti nej jeden velky suviks, slana, ako diabol...ta bryndza v zivote liptov nevidela...ked ten moj videl cenu, na slovo sa nezmohol, iba tichucko sa opytal vraj...co budes robit...vychodniarky este nikto nedobehol, davaj naspat, skokom do auta a hybaj do obchodu a to uz som od nervov nie letela, ale trahala asfalku a tomu madaravi tu, ze ,vraj liptovsku bryndzu skoro o hlavu otrepala...peniaze mi vratil, nemal na vyber...:-)
arasidka
njdevil, sa ťa chcem spýtať, to si tú bryndzu tam u vás kúpila? Či ešte tu na Slovensku?
Dnes som zabehla znovu do obchodu, ale kdeže , akcia už nebola, bryndza síce áno, ale už s cenovkou 7,9 euro za kilo.
arasidka
dnes som pozerala Bez servítky, exfarmárka Jarka robila bryndzovú pomazánku a šunkovými plátkami vystlala formu, a do toho tú pomazánku dala , obalila plátkami a dala stuhnúť do chladničky, veď to poznáte. Ja som mala na to takú chuť, až ma mdloby obchádzali. Tak už viem, ako ju zúžitkujem. Mám rada aj čerstvú papriku, prekrojenú na dve polovičky a naplnenú touto pomazánkou. Keď to stuhne, pekne sa to krája a chutí to . A vôbec, dobrú bryndzu môžem len tak prstom naberať a nepotrebujem k tomu ani pečivo, či chlieb.
turistka
@Ara šidka, bryndzu kupujem v máji a nie málo a zo salaša, túto rozporcujem na menšie, či väčšie kôpky, podľa toho na čo ju budem používať, dam do prepraviek a pekne dám do mraziaka. Na každom balíčku mám napísané, napr. na pomazánku, na pirohy, na halušky . Bryndza mi vydrží do roka a do dňa, nestráca na chuti. Takže sa môžeš smelo pustiť do zmrazovania.
njdevil
@arasidka , akoze bryndzu som kupila tu v amerike, zijem v new jersey a nedaleko mame madarske deli so slovenskymi vyrobkami, najviac sa tesim slovenskej muke a kalendaru slovenska kucharka...ale bryndzu, co v zivote Liptov nevidela viacej nekupujem :-)
arasidka
Njdevil, tak ďalekooo........ ja si to ani predstaviť neviem, že by som mohla korene zapustiť inde, ako tu, v tomto mojom meste, kde som sa narodila .Ale o to je úžasnejšia táto naša Varecha, že spája ľudí z celej našej zemeguličky.
Iste ti je nejedenkrát smutno, ale keď máš svoju rodinu okolo, človek sa prispôsobí a zvykne si, aspoň si to tak myslím. Priznám sa ti, že som ešte nikdy v živote nebola "tak ďaleko".
arasidka
Turistka, už som tak učinila, dokonca som v obchode, kde som bryndzu kupovala, nechala odkaz "pre druhú smenu", že nech sa neboja bryndzu doma zamraziť, aj bielka a iné, že to viem presne z Varechy, a odporúčala som im, nech si Varechu vyhľadajú a pripoja sa do diskusie.
Aj som sa pri tom trošku usmiala a spomenula som si na Klekipetru, lebo mladá dlhovlasá predavačka, ktorá odkaz písala, napísala slovo BRYNZA, potom váhala, pozerala na napísané, písala ďalej, zase ostala stáť a váhala, až napokon prišla na to, že áno, chýba D.Ku cti jej patrí, že celý text inak napísala bez chyby :)))
mariaklara
Ja si pravú bryndzu kupujem, keď chodím na dovolenku, ta hore " na horniaky " na salaši, kúpim si zo 2 - 3 kilá, doma si ju navážim a zabalím po 125g, dám do mrazničky a postupne konzumujem. Veľmi dobre je jesť ju ráno na lačno, je to vraj probiotikum. Tú v obchodnom reťazci od veľkovýrobcu kúpim málo kedy, lebo tá je vyrobená - miešaná s kravského mlieka.
njdevil
@arasidka , ale , zapustila by si korenie tiez...ja som si to kedysi davno nevedela predstavit a aha, tu som WOOOW, az teraz som si uvedomila, ze az tak dlho 18 rokov, Boze to sa ani nezda!!! MAs pravdu, ze Varecha okrem krasnych receptov, dala do kopy medzinarodnu rodinu, plnu krasnych ludi a este krajsich pribehov! Vsetky volne chile travim s Varechom, lebo mi priblizije domov kazdym receptom, kazdym prispevkom v diskusii a vsetkym inym, co na stranke je. A mas pravdu, mne nie je smutne nejedenkrat, ale kazdy den, mamu a domov nema za rohom, ale za tou nekonecnou, velkou mlakou...aj teraz sa mi hrnu slzy do oci, tak skoncim, lebo si rozmazem mejkap...
arasidka
neplač....no tak, pome radšej niečo variť... ale čo ... :))) že nyšt ma nenapadá :)))
Práve som si otvorila broskyňový kompót, dobre vychladnutý, nie z mojej výroby, ale som si ho nedávno kúpila v obchode, tak mi padol do očí, že som neodolala, hoci doma mám taký. Teda nie úplne, moje broskyne majú šupku a tento z obchodu je bez. Náramne som si pochutila, šťavu vypila ako malinovku a mám plné brucho.
njdevil, nechcem byť dotieravá, ale vždy ma u každého takéhoto nášho rodáka zaujíma, z ktorého kúta Slovenska pochádza - tak vrau - wáuw...
arasidka
mariaklara, ja si niekedy kúpim bryndzu u nás na BIO farme, nezvyčajný salaš na náš kraj - toť na druhej strane Karpát - kúsok za Stupavou.
njdevil
@arasidka , wauw, nagy betyar vogy :-) ( si velky betar:-) ), pochadzam z Velkych Kapusian ( totalne totalny vychod ) tam som sa narodila a prezila najkrajsie chvile svojho zivota. Ja som varila vcera, fazulovy gulas a plnenu papriku, tu budem mat na obed a pri tom si zaspievam tu od Elanu ...a vsetci mi budu zavidiet...lebo moje baby na to nemaju :-)
arasidka
Tak ti pravdu poviem, že ani len na tom tvojom východe som jakživ nebola. Prelozené mám všeličo,ale až tak východne ma nikdy vietor nezaqvial. Najďalej v KE, aj to dávnejšie, keď tam môj švagor žil a hral I. ligu hádzanú za VSŽ Košice, prešla som si aj Rožňavu, Levoču , jasné že aj v Tatroch som bola, a potom už len níž a níž...
Ja som dnes spravila rýchly obed, urestovala som cibuľku, poprášila červenou paprikou, pridala zelené fazuľové struky a na kocky nakrájané zemiaky, trochu podusila, osolila,prikorenila a potom zahustila smotanou s rozhabarkovanou múkou a premiešala kôprom nakoniec. A k tomu iba vajce na tvrdo. Zvyknem zvlášť orestovať mäkký salám - lipták, alebo niečo podobné, a to potom zamiešam do omajdy. Ak ovšem neurobím k tomu trošku gulášiku. Ale v týchto horúčavach, ktoré nás v týchto dňoch prepadli, táto luskovička chutí najlepšie tak, že ju necháš spoly vychladnúť, je to také letné jedlo. Moji chlapi ju majú radi aj studenú v tomto horku.
V noci bola silná búrka, výdatne po mnohých dňoch zapršalo, ale ešte výdatnejšie trieskali hromy a blesky, ale dusno zostalo i naďalej. Trošku sa ochladilo, ale ráno už zase besne pálilo a vzduch bol nedýchateľný. Teraz jedným očkom pozerám von a nádejám sa, že zase príde búrka, trošku od hôr ide čierňava. Hádam už zajtra bude lepší vzduch.
No a Fa-guláš robievam i ja, mám ho rada, k tomu krajčisko chleba - fajné. Plnená paprika u nás tiež ide, tak to spavím najbližšie, keď budem mať chuť na paradajkovú omajdu.A do spevu mi zrovna nie je, vyšívam bábätkovskú košieľku na krst, stará mama chce aj dátum narodenia, aj deňkrstu a aj meno bábätka. Nebol by problém, nerobím to prvýkrát, posledne som to robila viac ako rok dozadu, len dnes som zistila, že tie jednonitkové malé vyšívačky sú na moje oči už moc. Tak to nejako dokončím a odteraz vyšívam leda tak čísla futbalistom na dresy, tie uvidím lepšie.
njdevil
@arasidka , a ji si pekne papkam tu svoju papriku, mam obednajsiu prestavku a citam Varechu, moje kolegyne si pomaly zvykaju, ze uz s nimi nesedim pri obede, zasijem sa ku sebe a "varechujem", aspon mi nekukaju do taniera. Hlavne tej mojej supervajzerke idu oci vyliest z jamiek, vraj co jem...stale len nosom ohrna, dzrzkula je vraj fuj, restovana pecen hnus a halasle vraj smrdia za rybou...jasnacka ty matoha, ze VONAJU za rybou, vsak su varene z ryb!!! Inac, ja som do Kosic chodila do skoly a tam aj pracovala v starej nemocnici, na RTG na urazovke, Kosice su do dnesneho dna moja srdcovka... U nas tiez nekrestanske horucavy, dnes je 50 stupnov celzia a 80%-na vlhkost vzduchu, hotove sialenstvo, nestiham polievat tu svoju organicku :-) zahradku, vysusena je na piper...V sobotu peciem koleno, mam termosku, trepnem ju do pivnice a nech sa pecie, ten moj pepik mi slubil urobit kapustu a knedle, hura!!!
arasidka
njdevil, horúčavy pominuli, pozrela som si počasie na desať dní, príjemné, aj dažde nám sľubujú, tekvička mi porastie, už je jak také pekné bacuľaté babenko, pôjdem prvú urezať. Práve nám príjemné prší, hneď je život krajší.
njdevil
aj u nas su horucovy do zblaznenia, vysoka vlhkost vzduchu to este viac pritazuje, nezaprsi a nezaprsi....paradajky a uhorky mi trafil slak, mam z toho nervy v prdeli, ale co narobis...a tie tekvicky Ti potichucky zvidim, ale iba v dobrom...ale srdiecko sa mi tesi, lebo zajtra prilietava tu ku mne moja milovana mamicka!!!:-) Uz sa jej neviem dockat, vycmukam ju ako cukrik a uz uz ju naspat nepustim!!!
arasidka
to je v pohode, ja som to pochopila. Moja mamina je od včera u mňa, nie na návšteve ako-takej, ale už to bude stále tak, že keď nebude u mňa, musím byť ja u nej. Včera som mala hrozný deň, stav sa jej akosi zhoršil, videla a robila veci, akob bola v inom svete. Nuž, 86 rokov dá človeku zabrať. Teraz píšem, je po polnoci a ona sedí vedľa mňa na posteli a je čulá jak jarabička na jar. Uvidíme, ako bude spať.
njdevil
Je mi to velmi luto, mas pravdu 86 rokov to uz je nejaky ten krizik na chrbte, dufam, ze si mala pokojnu noc. Ja ma dnes poriadne nabity den, nemohla som si zobrat cely den volno, co je teda na prdel, ale co urobis, budem sa snazit vypadnut z prace cim skor, aby som vsetko prichystala pre mamkin prichod, musim dotiahnut do konca zopra veci a potom letkom na letisko:-)...este ze ho mam za rohom. Prajem Ti krasny vykend a pozdrav za mna tie tvoje tekvicky:-)
evaann
Mila @arasidka ,pacia sa mi tvoje clanky aj tvoje tvrde narecie,par rokov som byvala ve Svancbochu,tam tiez tak hovoria,dokonca si aj teraz obcas tak tvrdo zatiahnem.Povodne som z Bernolakova,kde vraj tvoja cerena byva a teraz zijem daleko,tiez za velkou mlakou,na opacnom konci sveta,v Australii.Nech sa ti dari a dobre pise :)))