Spracovanie oliv

Prave nastalo obdobie zberu oliv a mne sa po prvy krat dostali do ruky cerstve olivy. Same o sebe su priserne horke. Svokra mi niekedy posle olivy, ktore spravi ona( vyrastla medzi olivovymi hajmi). Uz niekolko rokov mi ale nic neposlala. Nie ze by mi ich nechcela dat ale nerobila ich.
Vypytala som si od nej recept, pretoze tie jej su snad najlepsie zo vsetkych.
Musim priznat, je to komplikovane. Aspon mi to spociatku pripadalo. Kazdu jednu olivu treba stlacit a vybrat z nej kostku. Zalezi od poctu a velkosti oliv aky cas to zaberie. V kazdom pripade viac ako som si myslela. Roztlacali sme ich stesanym kamenom, ktory sa lahko uchopi. Po tomto procese zostanu pracovna plocha a ruky krasne hebke, olejove a sfarbene ako od orechov.
Olivy potom treba nechat namocene vo vode niekolko dni a vodu kazdy den menit. Tymto sposobom z nich vyjde vsetka horkost. ak by som mala vacsi pocet oliv, . . . .menit vodu kazdy den. . .neviem.
Po niekolkych dnoch sa znovu vymeni voda a prida sa do nej sol. Takto sa nechaju odstat dalsie 2dni. Potom sa olivy preplachnu, pridaju sa bylinky a zaleju v poharoch olivovym olejom.
@zareaguj


Diskusia k článku

alena45
dobre, že sa učíš, aj keď je to možno otravný proces, výsledok určite stojí za to a raz budeš aj Ty svokrou. Je to asi ako s výrobou šípkového džemu u nás.
nesikovnakucharka
Más pravdu, ýysledok stojí za tú námahu. Kupované majú úplne inú chut,sú v slanom vodovom náleve. Aký je to spickový dzem? Ako sa pripravuje?
babidka
Zo zaciatku je vsetko tazke :-) Ale viem si predstavit tu piplacku s olivami ...
levand
Olivy sú najlepšie nechať 2-3 roky stáť na slnku.
afataga
vsimla som, ze mi olivovnik nahadzuje plody, nasla som tvoj navod, ako ich spracovat v domacich podmienkach, chcem sa opytat, v tej slanej vode si ich macala asi kolko dni? Podla mna netreba vyberat kostky, vselikde v restike som dostala s kostkou, ale niekomu to vadi ich potom vypluvat, mne nie. Zbierala si ich zelene, alebo cierne? Dakujem
haji
@Afataga (16.3.2017 16:38)
Afi, jestli máš plantáž, hlásím se k odběru, bo olivy miluji. haha
Krásné jarní dny, plné zahradnických úspěchů přejii všem krtkům, hrabavým a stříhačům!



 



TOPlist