Ako lacno vypestovať zmesku všetkého možného

martina0812 - fotkamartina0812, 19. marca 2015
Dcéra minulý rok vyfasovala svoju prvú detskú izbu a zaumienila si, že chce mať na okne nejaké kvetiny. Najlepšie to, čo ja mám v skalke. Totiž bylinky.A čo by mamička pre svoju ratolesť neurobila?!

Obrali sme teda zo šalvie semienka, poodrezávali kúsky levandule a vykopali menší rozmarín. Kúpili sme substrát na bylinky a do mini kvetináčikov sme to slávnostne zasadili.

Prešiel týždeň. Vyhynula levanduľa.
Prešiel druhý. Očernel a vyschol rozmarín.
Prešiel tretí a štvrtý a nám bolo jasné, že ani len tá nešťastná šalvia nevzíde.

Dieťa bolo nešťastné a tak som zakročila. Všade po dvore máme skalnicu ( kamenná ruža ), ktorá nahádzala nových výhonkov. Tak som zopár týchto bábätiek natrhala, zem z kvetináčov vysypala na noviny a podrvila hrudy, napchala späť do kvetináčov a pichla do hliny bábätká. Ja viem, je to dementný názov pre mladé výhonky, ale nejako som si naň zvykla.

Prešiel týždeň. Bábätká držali.
Prešiel druhý. Stále držali.
Uprostred tretieho týždňa zo zeme vedľa dvoch bábätiek vyrazil zelený lístok. Tá nešťastná zaspatá šalvia!

Tak sme ju presadili do samostatného kvetináča a čakali, čo bude ďalej. Ďalej bolo to, že šalvia v kvetináči rástla a rástla, až z nej bol poriadny kríček a do kvetináčika veľkosti desaťkorunáčky sa už nevošiel. Medzitým sme si narobili ďalšie odrezky z levandule a aj druhý pokus s rozmarínom dopadol úspešne.

Potom malá ochorela a ja som jej dala cmúľať citrón. Semienka z neho vypľúvala do najbližšieho kvetináča...

Prešiel týždeň. Rastliny OK.
Prešiel druhý. Stále OK.
Prešiel tretí. Na parapete sa u malej odrazu nachádzalo toľko miniatúrnych kvetináčov s miskami, že sa nedalo otvoriť okno.

Tak som sa rozhodla, že to treba zrušiť a napchať rastlinky do hrantíka, ktorý nezaberie toľko miesta. Keďže bol január, nehrozila nejaká výmena hliny. Len som všetku hlinu zasa z kvetináčov vysypala na noviny, rozbila prípadné hrudy a šup s ňou do hrantu.

Prešiel týždeň. Presadené rastliny držali.
Prešiel druhý. Stále OK.
Po treťom týždni sa v hrantíku objavili dva nové divné zelené výhonky.
Po štvrtom ešte jeden, ale zasa iný, nebolo to nič z toho, čo sme sadili.

Tie dva nové som identifikovala ako citrónovníky. Už majú každý po štyry listy a bude ich treba z hrantíka presadiť.
Ten tretí bude buď melón, alebo uhorka, uvidíme, keď to podrastie.

Malá je šťastná, kvetiny prosperujú a to bol zámer.

Takže moja rada, vychádzajúca z mojich skúseností: načo kupovať drahé sadbové semienka?! Stačí tú istú hlinu presýpať z nádoby do nádoby, netreba tam ani nič sadiť, po mesiaci v nej určite niečo vyrastie! :-D


@zareaguj


Diskusia k článku

zolik
roztomily pribeh. ked to takto pojde dalej, tak tvoja dcera bude mat do leta na parapete malu zahradu ;-)
kuchticka
Praktick osoba zrovna ako ja. Robim rada podobne pokusy - len sama pre seba a mam radost, ked nieco vyklici co musi indentifikovat niekedy az u odbornika-bylinkara.
denyany
Ja som slabý mičurin, mne všetky bylinky na okne vždy vyhynuli. Už som to v nejakej diskusii aj spomínala. Neviem, kde robím chybu.Túžim po bylinkovej záhradke na okne. Každý rok to skúšam, nevzdávam sa, zatiaľ. Tak držím palce, nech rastlinky v zdraví rastú!
martina0812
@denyany , nápodobne! A vidíš, kde som robila chybu! SNAŽILA SOM SA. Keď sa nesnažím, len presýpam zem z kvetináča do kvetináča, vyrástlo mi aj to, čo som nesadila! :D Ale inak som tiež známy zabijak rastlín aj domácich miláčikov - toho roku som už napríklad zavraždila 6 akváriových rybičiek, jednu po druhej ako sériový vrah - ale kde robím chybu, na to za svet neprídem!
rea1
:-))))) s rastlinami je to ako s deťmi (a ľuďmi všeobecne), čím viac ich ofukuješ, tým horšie, tým sú háklivejšie. mala som rastlinu, ktorá sídlila na skrini. ťahala sa zo skrine, plazila sa po zemi pozdĺž celej izby, pri stene som ju zahla späť a ona sa plazila opäť takmer až nazad. raz za týždeň som ju poriadne poliala, svetlo dostala až po mojom návrate zo školy, kedy som vyťahovala roletu, občas som ju pristúpila. a tak sme si spokojne nažívali. potom som išla na 2 mesiace preč, mamička sa starala, vetrala opatrne, polievala opatrne, rastlinu ofukovala a ten prechod od sparťanského zaobchádzania k rozmaznávaniu rastlina jednoducho neprežila. keď som sa vrátila, bola hore bradou. detto s deťmi. známi, podotýkam, že nadšení chovatelia psov, mali dcéru. keďže sa im narodila už vo vyššom veku, šaleli, sterilizovali aj to, čo sa nedalo a div nevyvárali aj nočník. dieťa bolo také cintľavé, bledé, furt len kašľalo a soplilo. keď bolo schopné samostatného presunu po štyroch pod kuchynský stôl a inde, nachytali ju raz milí rodičia, ako sa so štencami kŕmi z jednej misky. tak prestali šalieť a sterilizovať a dnes je z malej krásna zdravá slečna, bacily porážajúca a miernu špinu akceptujúca. takže ja si myslím, že fakt základom je nesnažiť sa na smrť a nič nepreháňať. ani starostlivosť, či už o kvetiny alebo o deti. a teraz ma ukameňuj. :-))
sovka62
No, nasmiala som sa dochuti, keď som si to okno v detskej predstavila. Pravda je, čo píšete, čím viac sa staráte, tým horšie výsledky.
U nás kvety polieva manžel. Nie že by som nechcela, či nestíhala, len nemám šancu, kedykoľvek sa priblížim ku kvetináču, vidím podmisku plnú vody, takže napomeniem manžela, vodu vylejem a čakám, kedy substrát preschne, že ho polejem. nemám šancu, lebo vyššie uvedené sa deje kolom dookola. Podľa toho tie kvety vyzerajú. Veru, aj prehnaná starostlivosť škodí.
elixir
Milé čítanie, ďakujem zaň :)) ;) Presýpanie hliny je dobrý nápad, len skúsiť a tešiť sa na tie prekvapenia. :)
pivonka
Že zaspatá šalvia - som sa nahlas rozosmiala. Mne sa za oknom rastlinky nedaria. Vyhúknu také suchotinárske. Najviac mi chýba rozmarín, jeho vôňa ju úžasná. Aj som si kúpila, aj zasadila, (aj druhýkrát), balkón máme otočený na juh a veď v stredomorí rastie na akých úpekoch a nik ho nepolieva a divo prosperuje, no, vyschol mi. Aj tú obyčajnú rebarboru, čo som vlani kúpila a zasadila za ríbezle pod jabloň, aby mala tieň, idem si oči vyočiť a zatiaľ nevidím, že by vzchádzala. Chcela som mať na báleš. Nevzdávam to, kúpim druhú. Zas mäta sa mi plazí ako pýr, tú musím strážiť. No čo už.
martina0812
Tak po pár dňoch je jasné, že neznámy element vyliezajúci z hrantíka je MELÓN! Kde sa tam zobral, na to sa ma nepýtajte. Ale aspoň sa môžem pochváliť, že mám krajšiu plantu, než mama - tá sa vytešuje, že sa jej melónové semienke začínajú otvárať a nahadzujú prvé lístky - melón v detskej izbe vyzerá, že sa už čo nevidieť začne plaziť! Mám síce tejto planty len jeden kus, ale nech - hlavne že je krajší! :-D
rea1
@pivonka , rebarbora potrebuje hodne vápenitú zem, mne sa osvedčilo, že som vaječné škrupiny umyla, nechala vyschnúť a vždy, keď som išla do záhrady, len som ich pomačkala a zakopala rebarbore pri koreňoch. poviem ti, listy mala ako urastené lopúchy a stopky boli také zo 60-centimetrové a hrubé na dva prsty. rástla ako besná. skús, veď či tie škarupiny vyhodíš alebo zakopeš ... vsjo rovno.
pivonka
@rea1 , ty si trafila klinec po hlavičke! Veru som veľmi dávno nevápnila, až na jeseň som to napravila. Povzbudila si ma, aby som svoj pokus opakovala a tentoraz s nádejou na úspech. Škrupinky tiež separujem, budem ju vápniť podľa tvojej rady, vďaka!
rea1
pivonka, rebarbora je báječný vynález. prajem ti bohatú úrodu. jana
martina0812
A ešte jedno doplnenie - v hrantíku u malej vyliezlo zo zeme niečo, čo rodinná rada identifikovala ako palmu ďatlovú. Už som prestala prevracať očami. Už ma nič neprekvapí.



 



TOPlist