Vychytený zákusok:
7 receptov na parížske rožky, vrátane toho zo šou Pečie celé Slovensko

Redakcia Varecha.sk, 12. decembra 2023     6 minút čítania

Ak ste si ešte nikdy netrúfli na jeden z najobľúbenejších zákuskov, ktorý patrí aj na vianočný stôl, teraz je tá správna chvíľa. Máme recepty od skúsených gazdiniek z Varechy, aj od porotkyne Petry Tóthovej, podľa ktorého parížske rožky piekli súťažiaci v cukrárskej televíznej šou.



Víťazka tretej série šou Pečie celé Slovensko Timi Strnálová so svojou 3D tortou, ktorú vo finále upiekla.
Foto: RTVS


Timi Strnálová, ktorá sa v nedeľu stala najlepšou pekárkou tretej série televíznej súťaže Pečie celé Slovensko, počas trvania šou spolu so svojimi súputníkmi upiekla množstvo skvelých dobrôt. A v jednej z technických výziev to boli aj parížske rožky, snehové pečivo s orechami a lahodným čokoládovým krémom, ktoré sú jedným z najobľúbenejších vianočných zákuskov u nás.

Dnes vám prinášame recept cukrárky a jednej z porotkýň Petry Tóthovej, podľa ktorej ich súťažiaci pripravovali. Upečte si teda aj vy parížske rožky, s ktorým sa zdatne popasovali aj súťažiaci.



Foto: RTVS

Parížske rožky podľa Petry Tóthovej

Suroviny na korpusy:
• 60 g bielkov
• 150 g mletých vlašských orechov
• 150 g krupicového cukru
• ½ ČL soli

Suroviny na krém:
• 125 ml smotany na šľahanie (33 %)
• 20 g kakaa
• 50 g krupicového cukru
• 50 g masla
• 100 g horkej čokolády (54 %)

Suroviny na polevu:
• 200 g horkej čokolády
• 35 g kakaového masla

Postup:
1. Korpusy: Nad parou vyšľaháme bielky so soľou a cukrom a došľaháme ho mimo ohňa do pevných špičiek. Na záver primiešame mleté vlašské orechy. Orechový sneh preložíme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame rožteky v tvare písmena C o veľkosti 7 x 3 cm. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 - 15 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť.

2. Krém: Smotanu s kakaom, cukrom a maslom privedieme do varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zakryté zachladiť.

3. Vychladenú čokoládovo-smotanovú zmes vyšľaháme do tuha. Nanášame ju pomocou cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou vertikálnymi kruhovými pohybmi po celej dĺžke rožtekov. Necháme zachladiť.

4. Poleva: Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom, necháme trochu vychladiť. Rožteky postupne ponoríme do roztopenej čokolády do výšky krému, oklepeme čokoládu a rožtek dáme na mriežku. Vychladíme v chladničke.

Zdroj: RTVS



Recepty na parížske rožky podľa Varechy

To, že parížske rožky sú vychyteným zákuskom svedčí aj množstvo receptov, ktoré máme na našej Vareche. Toto je len niekoľko z nich a nájdete medzi nimi aj recept od Jozefa Lukáča, ktorého poznáte z druhej série Pečie celé Slovensko ako Ďoďa, a z našej Varechy ako prispievateľa @navardaco.










ANKETA: Pozerali ste finálové kolo šou Pečie celé Slovensko?

55,2%



44,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist