Turecká kuchyňa:
Hosť do domu - boh do domu

Spracovala: Andrea Červenková, 17. júla 2014     14 minút čítania

Seriál SVETOVÉ KUCHYNE dnes z orientálneho Turecka od našej Varecháčky Cesminaz.

O tureckej kuchyni ste sa na Vareche už mohli dočítať, no mnoho zaujímavostí sa určite dozviete aj z rozprávania, ktoré pre nás pripravila Cesminaz. Tá prináša na Varechu samé netradičné, hlavne tureckou kuchyňou inšpirované recepty. Začítajte sa teda do informácii o letom voňajúcich delikatesách.



Som Slovenka žijúca v zahraničí, lepšie povedané v Maďarsku s tureckým manželom. Tu v Maďarsku žijeme len niekoľko rokov, predtým sme žili v Rakúsku vo Viedni, kde býva aj časť rodiny môjho manžela, ktorá sa ešte v jeho 17-tich rokoch presťahovala z Turecka kvôli práci do Viedne. Ale potom to osud zariadil inak a presťahovali sme sa sem, kde je vôkol veľa zelene a krásna voňavá príroda, ktorú milujem. A tak isto milujem aj tureckú kuchyňu, ich zvyky a aj tradície. Dovoľte mi, aby som vám odovzdala zopár z mojich poznatkov. A keďže je leto, lahodné ovocie krásne dozrieva a zaváranie je v plnom prúde, bude najrozumnejšie, keď začnem práve sladučkým ovocným sirupom.


PEKMEZ - melasa


Foto: Cesminaz

Pekmez - sladký hustý sirup vyrobený z čistej ovocnej šťavy.


Pekmez je vlastne sladký hustý sirup vyrobený z čistej šťavy ovocia. Najznámejší, najpoužívanejší a najpredávanejší Pekmez je Üzüm pekmezi - hroznová melasa, ktorá sa vyrába najčastejšie z čierneho hrozna, ale ľudia na dedinách, ktorý majú veľa bieleho hrozna, si ju pripravujú aj z neho alebo z miešaného hrozna. To najhlavnejšie na ovocí je, aby bolo čo najsladšie, keďže pekmez je čisto prírodný sirup bez pridania cukru či akýchkoľvek konzervačných látok. Druhý najznámejší je Dut pekmezi - morušová melasa, ktorá sa pripravuje najčastejšie z čiernej moruše, no tak isto ako hrozno, sa dá pripraviť aj z plodov bielej moruše.

V podstate v rôznych častiach Turecka sa robí rôzny Pekmez najmä na dedinách, kde si ľudia pripravujú Pekmez sami, a to z takého ovocia, ktoré sa im urodilo vo vlastných záhradách. Najčastejšie to je už spomínaný Üzüm pekmezi, Dut pekmezi, ale aj Armut a Elma pekmezi - hrušková a jablková melasa, ktorá sa robí z maličkých hruštičiek a jabĺk sladučkých ako med. V čase prípravy Pekmezu, sa zídu všetci príslušníci rodiny, aby pomáhali najmä pri zbere. Ovocie sa po zbere odšťaví a čistá šťava sa dá variť do veľkých kotlov na dopredu založený oheň. A tam ju už ženy varia aj niekoľko hodín, kým sa prebytočná voda neodparí a pokým nezostane hustý sladučký sirup, ktorý potom odkladajú do fliaš, aby si na ňom mohli pochutnávať do budúcej "ovocnej sezóny".

Pekmez je veľmi chutný, sladučký sirup, ktorý mne osobne pripomína chuť pečeného cukru. Niekomu chutí viac hruškový, niekomu iný, ale v podstate v nich nie je veľký rozdiel. Môžete si ho natrieť na chlieb takto samotný alebo je fantastický v kombinácii s tahini - sezamovou pastou alebo s jogurtom, na palacinky a aj do pečiva, helvy atď. Ja som ho použila napríklad v tahinovo-melasovom çöreku alebo v tekvicovo-melasovom koláčiku.


HELVA - sladký dezert


Foto: Cesminaz

Domáca helva.


Je tradičná sladkosť, ktorá je v Turecku veľmi obľúbená. Pripravuje sa z múky, masla a sladkej vody alebo mlieka. Toto sú tri hlavné zložky a ostatné si už podľa vlastnej chuti pridáva každý sám. Jej príprava je v podstate jednoduchá, no možno trocha čudná alebo pre niekoho až prijednoduchá a povie si "ja opraženú, varenú múku jesť nebudem!!" - ako som i ja voľakedy vravela, no a teraz sa jej neviem dojesť. Na rozpustenom masle sa posmaží múka, ako dlho muku smažíte podľa toho budete mať chuť helvy. Potom usmaženú muku zalejete potrebným množstvom vody či mlieka a na menšom plameni varíte a miešate, aby ste dostali hustú hmotu - niečo ako odpaľované cesto. No a potom ešte do horúcej môžete zamiešať kúsky mozzarelly (to je moja obľúbená) alebo arašidy, škoricu, pekmez, ... celkom podľa chuti. Množstvo cukrového sirupu či mlieka dávate podľa toho, akú konzistenciu Helvy chcete mať. Niekto ju chce mat hustú, aby sa dala krájať alebo modelovať a niekto ju chce zasa naťahovať ako žuvačku.


Foto: Shutterstock

Helvu predávajú aj v obchdoch.


Dostať ju pravdaže aj v obchodoch vo všelijakých chutiach a obmenách, no domáca verzia a tá v obchodoch je ako "nebo a zem", keďže v obchodoch sú dostať také "rozsýpavé". Ale musím uznať, že tie v obchodoch sú tiež fantastické, najmä pistáciová, ale majú strašne veľa kalórii, kedže väčšinou ich hlavnou zložkou je mletý sezam.

Helvu dostať kúpiť aj v škatuľkách vo všetkých tureckých obchodoch nech sú kdekoľvek, či už v Rakúsku alebo na Slovensku, ale aj v obchodoch so zahraničnými výrobkami. Dokonca som Helvu videla už aj v Lidli, síce bola asi z Grécka, ale bola to "Helva".


ISOT - sušená paprika


Foto: Shutterstock

Sušenie isotu.


Isot je druh štipľavej papriky pochádzajúcej z tureckej časti Şanlı Urfa. Je to jediné miesto, kde sa vo veľkom pestuje a ďalej spracúva. Na koreni sa nechá dozrieť dočervena a potom sa pozbiera. Po zbere sa vyberú jadierka a stopky a suší sa vo veľkých množstvách vonku na teplom slnku až dočierna. A práve toto sušenie dáva paprike Isot jej výnimočnú a nezameniteľnú chuť. Isot je v Turecku veľmi obľúbená, hlavne kvôli svojej výnimočnej chuti, nie kvôli svojej štipľavosti. Dodá jedlám jedinečnú chuť, na ktorú, keď si zvyknete, už bez nej nebudete vedieť žiť. Je výborná najmä do mäsových jedál, ako sú lahmacun, köfte a iné, ale dodá skvelú chuť aj polievkam. Isot je napríklad veľmi obľúbená, priam neodmysliteľná s Işkembe polievkou - turecká držková polievka, ktorá sa je najmä na raňajky na posilnenie do dňa. My doma tú polievku jednoducho milujeme, dobrú horúcu s citrónom, Isot paprikou a kúskom chleba. Niektorí lekári v Turecku dokonca tvrdia, že Isot je dobrý ako liek proti rakovine.

Isot sa v mojich receptoch receptoch objavuje napríklad v Şehriye polievka mojej svokry, Adana Kebap, Tava, Patlıcan kebap, Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom


PASTIRMA - sušená šunka


Foto: Shutterstock

Pastirma - sušené turecké mäso.


Je známa "turecká šunka", ktorej domov je v Kayseri - mesto v Turecku, kde sa vo veľkom Pastirma vyrába a odtiaľ sa už rozváža ďalej. Vyrába sa celkom inak než šunky, na ktoré sme tu v Európe zvyknutí, lebo Pastirma sa po zasolení neúdi, ale sa dá von schnúť. Niekoľko dní po zasolení schne len tak a potom sa dobre hrubo zatrie pripravenou Çemenovou pastou (paprikovo-cesnaková zmes s koreninami) a uloží sa na ďalšie dni von alebo niekde na teplé suché miesto, aby celkom vyschla. To, koľko dní má schnúť, záleží aj od veľkosti kusu mäsa. Pastirma patrí medzi najobľúbenejšie turecké delikatesy a naozaj neviem, či existuje človek, ktorému by nechutila.


HAMSI - európske sardinky


Foto: Shutterstock

Tradičný turecký rybí trh v Ankare.


Turci konzumujú veľmi radi ryby. V Turecku ich nájdete na trhu na predaj hneď niekoľko druhov, takže máte možnosť si ich zakúpiť denne čerstvé. Zo všetkých druhov sú ich najobľúbenejšie Hamsi rybky (maličké tenučké rybičky). Sú to maličké európske sardinky, niekde známe aj pod menom ančovičky (sardely). Sú to "sťahovavé" rybičky, ktoré sa rodia v júli/auguste pri Odesse na Ukrajine a keď sa na jeseň začína voda ochladzovať, rybičky sa ako lastovičky vydajú na dlhú cestu do teplejších vôd. Počas ich cesty prechádzajú aj cez Turecko, ktoré ich už netrpezlivo čaká s "otvorenými sieťami". A keďže rybičky plávajú veľmi pomaliy a za jeden deň prejdú len okolo 20 km, ich sezóna lovu začína na jeseň a trvá celú zimu.


Foto: Shutterstock

Hamsi Ekmek.


Sú pre Turkov naozajstnou delikatesou, ktorú si veľmi často doprajú najmä na raňajky. Ich príprava je jednoduchá, povedala by som, že až príliš a ešte jednoduchšie a rýchlejšie sa jedia. Najčastejšia a najjednoduchšia príprava Hamsi rybičiek je Hamsi Tava. Hamsi sa očistia a obalené v troche múky sa poukladajú do panvice, z jednej a z druhej strany pár minút opečú a podávajú pokvapkané s trochou citróna. V kuchyni ich môžete použiť podľa fantázie: veľmi chutná je aj Hamsi Pilav (ryžový koláč) alebo sa hodia na gril a položia medzi čerstvé pečivo s kopou šalátu - Hamsi Ekmek. A keďže Hamsi majú veľmi drobučké a jemnučké kostičky, môžete si ich vychutnať ako Turci - spolu s kosťami.


Foto: Shutterstock

Hamsi Tava.



ZVYKY A TRADÍCIE


Foto: Shutterstock

Stôl musí byť vždy plný dobrôt.


Turecko a Turci sú celkom iní ako my, vlastne celkovo ich zvyky a spôsob života sa líšia od nášho. Čo sa mi hneď na prvýkrát na nich veľmi zapáčilo, je ich láskavosť a srdečné a bohaté pohostenie. Keď sa očakáva nejaká návšteva, na stôl sa pripravia naozaj všetky možné dobroty. No nejde tu len o dobroty, ale o tú širokú paletu druhov jedál. Nepripraví sa z jedného druhu veľké množstvo a nepoloží sa každému "pod nos" vlastná porcia, ale ponúkajú sa malé množstvá z viacerých druhov. Položiť pred hostí jeden-dva druhy jedla je niečo ako "neúcta", a preto sa podávajú k tomu vždy aj nejaké šaláty a Meze prílohy. Jedlo sa pekne naservíruje na stôl, posadá sa dookola a každá osoba si už zoberie, čo mu je po chuti, troška zobne z toho, troška z toho a pri jedle sa vedú všelijaké debaty.

Tu neplatí veta: "Ticho buď a jedz!" Je to celkom iný zvyk než u nás na Slovensku, kde mama pripravila polievku a jeden hlavný chod a bolo dobre - stačilo. Keď prišla milšia návšteva, ponúkla kávu alebo čaj a hotovo. A práve toto je ten obrovský rozdiel. Turci sa návštevy hneď pýtajú, či je hladná a ak nie, či si dá kávu. A niekedy sa ani nepýtajú, ale rovno nachystajú plný stôl, lebo sú aj takí, čo sa hanbia a povedia "nie ďakujem". No a takto, keď je nachystaný plný stôl, už sa jesť musí, lebo pohrdnúť sa nepatrí. A nielen pre návštevu, ale ani pre mojich doma, či už na raňajky, obed alebo večeru, nemôžem položiť na stôl len jeden druh jedla, nieto ešte pre hostí. U nás sa hovorí "HOSŤ DO DOMU - BOH DO DOMU" - čo všetko by si ponúkol Bohu (podľa svojich možností), to všetko ponúkni aj návšteve, lebo koľko ty dáš návšteve, 10-násobok toho vráti Boh tebe. A práve v tomto sa ukrýva láskavosť a dobrosrdečnosť týchto ľudí.

Hostí môžete pohostiť napríklad jogurtovo-zelerovou polievkou, gözleme plnené cukinou, tureckým vajíčkovým šalátom alebo revani - šťavnatým krupicovým koláčikom.



Viac o tureckej kuchyni sa dočítate v iných dieloch seriálu SVETOVÉ KUCHYNE
Svetové kuchyne – Turecko (1. diel) Svetové kuchyne – Turecko (2. diel)

Inšpirujte sa tureckými receptami
Turecká kuchyňa



Diskusia k článku

slavka11
Dakujem za prijemny clanok. 2 tyzdne dozadu sme sa vratili z Turecka, kde sme boli s manzelom a syncekom na prvej ozajstnej spolocnej dovolenke. Boli sme velmi sklamani nielen spinavym morom kde sme sa vyslovene kupali v odpadkoch ale zial aj kuchynou ktoru sme mali na hoteli. Tesila som sa na rozne jedla z jahnaciny, hovädzieho a pod. Zial nasi kuchari nam podavali na 90 percent iba kuracie, 2x boli grilovane ryby a aj z toho 1x pstruh, a este grilovane morcacie. Inak zelenina standardne vacsinou rajciny, grilovane papriky a nejake tie salaty. Fakt sme boli rozcarovani a sklamani a nechapali sme co nam vsetci znami, ktori uz turecku kuchynu skusili na vlastnej kozi, hovorili, ze turecka kuchyna je super. Po precitani tohto clanku som sa rozodla popozerat na recepty tu na Vareche venovane Tureck.kuchyni. Som milo prekvapena lebo vela z nich vyzera prudko jedlo. Takze ich priebezne budem skusat a asi sme fakt mali iba SMOLU na hotel v ktorom sa varilo tak desne, ze ci uz ceski, nemecki, polski turisti boli nespokojni. Ovocie som sa tesila ze budem jest od rana do vecera mandarinky. No a to bola tiez hamba. Tu u nas zreli marhule, broskyne.... A tam sme dostali nezrele ringloty, parkrat boli hrozna, ktore sa rychlo rozchytali, pomarance ktore boli ok sladucke, jablka z dovozu, melom iba vecer a to bolo vsetko. A to sme mali All inclusive. Skutocne hamba to bola velika a rozcarovanie este vacsie. Ale nevadi skusim navarit nieco z receptov Varechacskych a snad to bude dostatocne sadisfakcia.
palokuchki
@cesminaz dakujem za pekny, zaujimavo napisany clanok. Tak ty si sa tiez usadila mimo Slovenska. Si ale trochu blizsie ako ja. Halvu (tak to volaju tu) sme si s dcerou jeden cas dost casto kupovali. Chutila nam, ale ked sme si uvedomili kolko to ma kalorii tak sme sa rozhodli s tym zabrzdit. Teraz si ju kupime len niekedy. Velmi pekne si to napisala o tej pohostinnosti. Tu anglosasi veru nemaju.
luciak
@slavka11 musim reagovat, do Turecka chodievame pravidelne a to, co opisujes, bola zrejme nestastna volba hotela, ja mam skusenosti uplne opacne. Ked spominas to spinave more, v ktorej oblasti ste teda boli?

Inak k clanku - pekne zhrnutie. Mne turecka kuchyna velmi vyhovuje.
cesminaz
@slavka11 ..ach Boze..pri citani tvojho komentara,mi bolo smutno,ale aj tak trocha k smiechu :-) ..ale neber to v zlom,nemyslim to zle! To mi je naozaj veeelmi luto,ze ste takto "pochodili" s rodinou..ale uz som aj v telke velakrat pocula naozaj skarede pripady o dovolenkach :-( ako oklamavaju ludi,co sa tyka hotelov atd..naslubuju na dialku "modre z neba" a ked tam dojdes,tak katastrofa :-(( Ale vsade na svete mas aj takych-aj takych ludi..ci uz v Spanielsku,bulharsku,Turecku atd. Asi ste mali mila @slavka11 fakt len smolu :-(( V clanku,ktory som napisala spominam dobrotu a laskavost tychto ludi,no je to z mojho pohladu skor co sa tyka rodiny,priatelov,znamych, pribuznych atd...ludi ktory sa poznaju :-) a nie totalne cudzi ludia,takeho co si v zivote nevidela..Nemyslim,ze by si totalne cudzieho cloveka v pustila do domu,a este ho aj hojno pohostila :-P A co sa tyka dovoleniek,ci restauracii..to si vsetko clovek plati sam,to su cudzi ludia.. Niekedy sa podari si najst ten spravny hotel a mat krasnu dovolenku ;-P a niekedy ma proste clovek smolu :-(( Ale nebud smutna @slavka11 aj ked si na dovolenke nemala moznost ochutnat skvele Turecke jedla,tu na Vareche si ich urcite zopar najdes ;-P a pripravis si ich pre rodinku sama ;-D Dakujem ti za tvoj komentar aj za precitanie mojho clanku :-)
cesminaz
@palokuchki .. dakujem pekne za hodnotenie a som rada,ze sa ti clanok paci :-) Ja som sa tiez Helvu z obchodu zo zaciatku nevedela dojest ;-)))) je taka strasne chutna!!! Pistaciova,kakaova,orieskova...mnaam vsetky su dobre :-) ..ale presne ako pises,aj ja som sa musela brzdit :-( a teraz ju tiez kupim len obcas.Dakujem za tvoj komentik aj za tvoje mile slova :-)
jarbra
cesminaz@ musim Ta pochvalit, velmi pekne si to napisala, vystize, zaujimavy clanok. DAKUJEM TI !! Doplnila som si vedomosti o Turecku :-))) Do Turecka, chodime s manzelom na ,, super dovolenky,, ako Antalya, Belek, Kemer, Pamukkale. Ako s jedal nam chuti TANDIR KEBAB, PIYAZ - obsahuje varene fazulky, vlass.orechy, cesnak ... turecka kuchyna je pre nas ,, mnamky ,, ... reagujem slavka11@ ... je mi luto, ze mas taketo skusenosti z Turecka, nam sa to nestalo, my naopak stale chvalime vsetko na 100%, ako strava, cistota, apartman, personal, plaze, more nadherne ciste apod. Turecko, ako krajina sa mi velmi paci, ma vela prirodnych kras - odporucam navstivit PAMUKKALE, je to nieco uzasne, su tam biele travertinove terasy s horucou vodou s obsahom mineralov. V Turecku tomu hovoria ,, BAVLNENY HRAD ,,. Taky BELEK ma nadherne ,, vodopady ,, THE KURSUNLU WATER FALL alebo DOLPHIN SHOWS je to predstavenie s delfinmi apod. Slavka11@ verim, ze navstivis este Turecko a donesies si mile, nadherne zazitky a spomienky.
2010
@cesminaz , velmi pekne spracovane a ja som pred par tyzdnami vratil z Turecka a mal som all ne- inclusive a mal som vsetko co som chcel a este viac a pojdem znova a na jesen k ciernemu moru, presne ako pises :-)
Teple figy s pekmez s orechami a pistaciami a vanilkovou zmrzlinou, @slavka11 all inclusive= gastrace ani na slovensku ti nepodavaju lososa a jahnacinu o tych figach ani nehovorim ?



pusta
u nás doma milujeme tureckú kuchyňu, aj často varievame. ty sama si pridala mnohé krásne receptíky. krásne si opísala zvyky, najviac ma zaujal úvod, s akou láskou píšeš o svojej rodine. :-)
mnohé poznám z tejto úžasnej kuchyne a dozvedela som sa niečo nové zase od teba.
dakujem.
honestka
Pekne spracovane. Co sa mi paci na tychto clankoch je to, ze aj ked su napisane viacere z jednej krajinym vzdy je nazor jednotlivca velmi individualny a tak pekne doplna poznatky nadobudnute uz z tych predchadzajucich.
Pre nas, kedze do Europy necestujeme teraz casto su jednotlive jedla pripomienkou tych dobrych, ktore nam chutili, ale aj dalsou vyzvou k tomu, aby sme si ich pripravili podla ponukanych receptov co naljelpsie k originalnosti tych, ktori ich poznaju dokonale. A mame stastie, ze dostaneme mnohokrat aj potrebne koreniny a suroviny tu v malych delikatesoch, ktore su k tomu potrebne. Naviac aj to, ze ludia okolo nas su tu pomiesani z celeho sveta a nie je tazke v susedstve najst radu od tych, pre ktorych je ich narodna kuchyna aj tu domovom, v ktorom pokracuju a ucia jej chutiam aj svoju novu generaciu.

"Pastirma" bola jednou z tych, ktora bola po dlhom case chutove velkym prekvapenim, hoci sme neopusltili chut oblubeneho a bezne tu dostatkoveho Prosciutta.

Dakujem za prijemne citanie.
bozulka
Ďalší článok ktorý sa mi veľmi páči.Mám stiahnuté a uložené,rada sa k týmto svetovým kuchyniam vraciam.
cesminaz
@jarbra Dakujem ti velmi pekne za pochvalu ;-) som naozaj velmi rada,ze sa ti clanok paci :-) Ano v Turecku je veeeela nadhernych miest..a jednym z nich je pre mna osobne presne aj "Pamukkale" ako aj ty spominas ;-) ..a este mnoooho dalsich ;-D Dakujem ti pekne za komentar a za precitanie mojho clanku :-) @2010 ..sa tesim,ze sa ti clanok paci :-) Pri ciernom mori je to nieco nadherne naozaj..musim ti zavidiet,ze sa tam na jesen vyberies ;-))) ..a ten desertik s figami a s mrzlinou...no nieco bozske ;-D Dakujem ti za tvoj komentar :-)
cesminaz
@pusta .. dakujem vam pekne a som rada,ze som vas clankom zaujala :-) O svojej rodine pisem naozaj len s laskou,lebo som mala "mam" to velke stastie,ze som sa dostala prave k takejto dobrosrdecnej,milej,laskavej rodiny,kde si clenovia rodiny pomahaju a jeden o druheho staraju ;-D Pacia sa mi ich zvyky a kultura..neviem preco,ale uz od zaciatku mi je to vsetko srdcu blizke :-P @honestka dakujem ti a velmi ma tesi,ze sa ti clanok paci ;-) Tvoje mile a pravdive slova ma velmi potesili :-) dakujem za komentik @bozulka dakujem krasne :-) a velmi ma tesi,ze ta moj clanok zaujal ;-P
jerica
@cesminaz krásne napísané , je to pre mňa spomienka na dovolenky s priateľmi a neskôr s vnúčatami, tá pestrosť v kuchyni bola pre naše chuťové kanáliky a naše oko , ako pestrofarebná záhrada.
Určite sa vrátim k článku, preposlala som ho na fb , aby si to mohli prečítať aj priatelia . Nech sa ti v živote v zdraví darí :-)
tinca
@cesminaz ďakujem za pekný príspevok. Hoci som toho pobehala dosť,ale v Turecku som nebola a už asi ani nepôjdem kvôli tým horúčavám. Ale mám priateľku,ktorá nedá na Turecko dopustiť,ale sme takoví aj makoví a niekedy sa sklameme ako @slavka11.Akur át,že tie dezerty majú Turci príliš presladené /podľa slov kamošky/.Čo sa mi páči je meze, ktoré som zažila aj na Cypre kde som bola 2x, pripravovali mäsové,rybacie, zeleninové a naposledy, keď som bola sme mali stoly prestreté v krásnej morskej zátoke a pri západe slnka sme si zobkali, popíjali a debatovali.Úžasný zážitok:)
babav
Velmi zaujimavy pekny pohlad do tureckej kuchyne a zvykov.Turecko som nemala prilezitost navstivit ,ale ich jedla ,obzvlast zeleninove ,som ochutnala .
Helvu(halvu ) sladku tu predavaju bezne v zidovskych obchodoch ....nejako ma nelaka,ale paci sa mi tvoj recept so syrom a orieskami ,taka by mi iste chutila .Pekmez musi chutit bozsky ...sladky prirodzene bez pridania cukru:-).
Sposob servovania jedla obdivujem .....podobne zvyky maju aj v arabskej spolocnosti, stoly musia byt plne ,spolocnost hlucna a hostina dlha.
Vdaka @cesminaz !


cesminaz
@jerica Dakujem pekne za tvoj pekny a mily komentar :-) Som velmi rada,ze sa ti clanok paci ;-P a dufam,ze zaujme aj tvojich priatelov..Prajem aj ja tebe vsetko dobre a vela zdravia ;-P @tinca ..velmi ma tesi,ze sa ti clanok paci ;-) a dakujem ti za tvoj mily komentik.Mne tie Turecke deserty veeeelmi chutia,najmä baklava,tulumba,helva..vlastne vsetky ;-))) milujem ich sladkosti,su dobre stavnate..je sice Pravda,ze clovek sa musi kontrolovat pri nich,ale couz..treba aj obcas zhresit ;-PP
cesminaz
@babav Dakujem za mily komentar a som rada,ze ta clanok pozitivne zaujal :-) No hej,co sa tyka Helvy,to je uz vec "chuti" :-) obchodna a domaca verzia,ma obrovsky rozdiel.Potom sem pridam recept na Helvu,je fakt velmi jednoduchy a vysledok velmi chutny ;-p ..ale aj to je zasa vec "chuti" nie kazdemu to chuti. Potom skus,mozno ti ta domaca verzia bude chutit :-)
cesminaz
..A dakujem kazdemu,kto si nasiel chvilku zo svojho casu a precital si moj clanok :-)
mariamka
ja som si nasla, a bola to naozaj prijemna chvilka, skor chvila :) ako kazda pri citani tvojich receptov, dakujem @cesminaz a dufam, ze si das este namahu a radost sa s nami podelit s uzasnymi receptami, kazdy je inspirativny!
radost
iná strava..iná chuť..iný svet..
teší ma-kedˇ sa ľudia obohacujú navzájom-a zla medzi nimi niet..
@cezminaz
dakujem za milé informačné slová..i dalšie články od @archaa prečítala som si znova..
a foto plné vábivej chuti..
nech ti život s blízkymi nadalej chutí..
človečinu cítim z teba..
takých ľudí nám -aj TU-veľmi treba..
pokojný večer
:-)
eviana
@cesminkaz moja mila, krásny článok si napísala... od prvého slovíčka po posledné som ho čítala s úsmevom na perách... čo to som už vďaka Tvojim receptom vedela, veľa som sa dočítala nového... v Turecku som veru ešte nebola, ale po prečítaní tohto článku, ktorý si napísala veľmi pútavo a láskavo, som zatúžila spoznať aj túto krajinu... vďaka za skvelé čítanie, rozšírené obzory, vône, chute i úsmev ♥
marianne
@cezminaz aj so ho skoro presvihla,takto krasne spracovany clanok.Turecka kuchyna je fantasticka sirokym vyberom zeleninovych jedal,priloh, chutne urobeneho masa,ryb...,aj pre mna...no a tie sladkosti su ozaj sladkosti:-)) mne sa paci ako to vedia bohato nakombinovat,kazdy si pride na svoje...no jedia dobre ti Turci.:-)
staja
@cesminkaz , veľmi si ma zaujala svojím príspevkom o tureckej kuchyni, ktorým si doplnila svoje zaujímavé recepty, čo sem pravidelne pridávaš. Chodíme do Turecka na krásne dovolenky a mám veľmi rada ich kuchyňu, dozvedela som sa nové veci vďaka Tebe.
pusta
vážená pani redaktorka @andrea ,
máte vzácny dar, pútavo písať o kuchyni celého sveta, teraz práve o tureckej kuchyni, ktorú u nás tak milujeme.
blahoželám a dakujem.
methi
Ved to napisala @cesminaz :) Pekny clanok, turecku kuchynu som si oblubila vdaka @nazarboncuk Aj ked nezozeniem vzdy vsetky suroviny, obcas skusim nejaku improvizaciu.
andreac
Ďakujeme všetkým za pekné komentáre. Aj ja sa vždy na tieto články teším, vždy sa dozviem niečo nové, zaujímavé.
@pusta , text napísala @cesminaz , ja som ho len redakčne upravila, doplnila obrázky, recepty, ...
pusta
@andreac , ale však to je jasné, v tom tkvie jadro vašej redakčnej práce a v spolupráci s autorom.
@cesminasz ako autorku som už predsa pochválila a pekne podakovala.
teraz chválim a dakujem Vám.
eviana
Tiež som akosi nepochopila komentár pridaný @pusta dnes o 08.36.
Prečo práve dnes? Prečo práve tu? Či takáto ďakovná reč pre redakciu sa nachádza pod každým príspevkom zo svetovej kuchyne? Načim si zrobiť prieskum trhu ;)
Som presvedčená o tom, že znalosť @cesminkaz o tureckej kuchyni je na tak vysokej úrovni, že redakcia nemala takmer žiadnu prácu... a naša vďaka redakcii patrí za každý deň ich práce, nielen po príspevku o tureckej kuchyni. Pokoj domu tomuto :)
cesminaz
@mariamka dakujem pekne za tvoje mile slova :-) a som velmi rada,ze sisi nala tu "chvilku" na tento clanok ;-P Co sa tyka receptov,sa budem snazit :-) a takisto sa aj ja tesim na tvoje recepty ;-D Mila @radost dakujem pekne za tvoju krasnu basnicku ;-) velmi ma potesila,tak ako ma potesi kazda tvoja basnicka,ktorymi nas tu na "Vareche" obdaruvas ;-P ..prajem ti krasny den
cesminaz
@evianka draha som rada,ze som na tvojej tvary vycarila usmev :-) a ze sa ti clanok paci.Dakujem za tvoj komentik :-) a aj zato,ze sisi nasla trocha casu na precitanie clanku ;-D @Marianne ..veru v tureckej kuchyni si kazdy pride na svoje :-) presne ako vravis.A co sa tyka sladkosti... "ked uz sladke,tak poriadne sladke" ;-)))) Ale ked to tak vezmes,ma to aj svoju vyhodu.. Pri rodinnej stretavke,alebo vylete,vystaci pre 20 ludi "1plech" baklavy ;-)) lebo z tej kazdemu staci 1-2kusky..ale z takych muffinou,ovocnych kolacov ci bublaniny by si potrebovala hned niekolko plechov ;-))) ..no a takto mas v podstate menej prace ;-D @staja dakujem pekne za tvoje mile slova :-) som naozaj velmi rada,ze som ta clankom zaujala :-)
svedka
Pokial viem,taketo clanky pisu varechaci,aj ja som si sama napisala o svedskej kuchyni a Andrejka ,,redakcne upravila ´´ :) @cesminaz ma naozaj talent na pekne pisanie :)
cesminaz
@methi Dakujem :-) Vdaka nazarboncuk som aj ja uz vyskusala mnoho,pre mna tiez novych tureckych receptov ;-) lebo Turecko je velke,vari sa vsade trocha inak s istymi rozdielmi,alebo ma kazdy region niaku svoju specialitu ci recept :-) ..takze sa clovek nikdy neprestane ucit nieco nove ;-P
rea1
pekný článok, zaujímavý. ja mám na turecko len tie najkrajšie spomienky ale to som tam bola aj s rodičmi ešte v časoch, keď to vôbec nebolo "v móde", ešte za hlbokého socíku, keď sa prvý most cez Bospor iba staval. veľmi dávno. spomienky sú príma, zaujímaví ľudia, príjemní a pohostinní, na našu starú Škodovku 1000 MB, zvanú Zuza, pozerali ako na veľmi zaujímavý cestný úkaz a na nás ako na mierne exotické tvory, asi aj preto, že ja som bola v mladosti pomerne neopáliteľný bledokožec a výrazne blond. cestovali sme autom, spávali v stane kde sa dalo, jedávali v miestnych krčmách či ako to nazvať ... veľakrát nás domáci pozvali najesť sa u nich, na dvore sme povyťahovali "zásoby" a keď to videli, mávali rukami ako veterníky a znášali nám kadečo, čo sme nepoznali, dovtedy nevideli a hoci sme niektoré veci prijímali s miernou neistotou a nedôverou, vždy bolo všetko dobré, chutné a čerstvé. dodnes si pamätám, ako sa povie chlieb. ekmek. :-) priniesla som si odtiaľ veľmi neobvyklé poháriky na čaj, krásne spomienky a prekvapivé zistenie, že Trója NIE JE v Grécku, ako som si dovtedy myslela. :-))) ďakujem za článok a za šťuchnutie do nostalgických spomienok na krásne zážitky odrastenej pubertiačky v časoch, keď jej svet bol gombičkou. jana
cesminaz
Dakujem @andreac ze ste vysvetlili,skutocnosti tykajuce sa pisania a zverejnovania tychto clankov :-) lebo je tu istotne vela ludi,ktory nevedia,ako to pri takychto clankoch chodi..ze co znamena spolupraca redaktora s varechacom pri priprave takehoto clanku :-) Ze redakcia nepouzije na clanok len "meno" varechaca,jeho recepty a "suhlas" o zverejnenie v niakom clanku. Povazujem to spravne prave preto,aby sme sa tu na "vareche" aj v buducnosti vyhli takymto nedorozumeniam a zbytocnym komentarom pri vydavani este dalsich skvelych clankov a prispevkov :-) A tymto dakujem milej @andreac za skvelu spolupracu,lebo bez nej by tento clanok urcite nebol :-) Takze obe z nas,mame natom svoj podiel ;-P a kazdy pozitivny komentar,je vlastne aj pre nu :-)
cesminaz
@svedka :-) dakujem,no snazila som sa ;-) Co sa tyka pisani tychto clankov,je to presne ako pises :-) Tvoj clanok som si uz tiez precitala,a je naozaj zaujimavy a skvely :-) ..najmä s tymi "rybami v rozklade" ;-)))))) ja som sa fakt super zasmiala!!!!
cesminaz
@rea1 Dakujem za precitanie clanku,som rada ze ta zaujal :-) A dakujem aj za tvoj mily komentar,v ktorom si sa podelila o svoj zazitok z "Turecka" ;-)) ..no,mohlo byt urcite veselo!!!
kecemis
Velmi pekny clanok. Mnoho zaujimavych informacii, dobre podaych, dolozenych fotkami.
slavka11
No dievcatka vdaka za tie turecke recepty vacsinu som si ulozila. Uz som aj zacala skusat. Mam rada nove zazitky a obzvlast ak su na taniery a mozem nimi prekvapit svojich najblizsich a nie je to stale o tom istom pecenom kurati s ryzou ci majonozovom salate a reznoch :). I ked aj tie cloveku padnu vhod. Ale rada skusam nove kuchyne ktore ma zaujmu. Mimo nejakých morských potvor a hmyzej rise viac menej nemam vyhrady. Dokonca aj morske prasiatko ci potkana ak by mi ho niekto pripravil by som aspon ochutnala. No a tato turecka kuchyna vyzera zaujimavo. Mimo sladkosti tie mi nechutia vsetko prilis sladke a aj kolac ktory vizualne vyzera chrumkavo je nakoniec cely nasiaknuty sladkym sirupom. Sladkostiam ostanem verna tym nasim plnkovym, kysnutym atd. Rada by som ale napisala ze mali sme moznost byt aj v restike v Alanyi. Personal bol mily i ked v case obeda co sme tam boli bolo okolo nas viac personálu ako mali zakaznikov. Ok vacsina turistov bola po hoteloch, alebo na výletoch ci pri mori a domaci vdaka ramazanu nemali dovod byt v testike. Obsluhoval nas taky mily pan mal cosi cez 40 (i ked arabi vseobecne vyzeraju starsie na svoj vek takze neviem ci som trafila presne) ovladal perfektne po anglicky, nemecky, polsky, rusky a neviem ci este nahodou aj nie po svedsky. No a tak som manzela poprosila nech sa ho opyta na to ci maju ramazan lebo sa mi to tak nejak zdalo ze asi budu mat ked bolo vsetko uplne prazdne nikde ziadny domaci v podnikoch neboli. A tak sme sa pytali na vseliake veci a bol velmi ochotni odpovedal nam uplne uprimne ci uz o tom ako sa da ci neda dodrziavat post pocas ramazanu alebo o dohodnutých sobasoch a pod. Prosto bol mily a priatelsky. Dalsi pripad bol pan v suveníroch s nim sa tiez dalo takto pobavit ako so starym znamym. bolo to prijemne a aspon vdaka tymto dvom ludom sme trosku opravili mienku o turecku a nezavrhli sme do buducna eventualny navrat do tejto destinacie. Az nasetrime za niekolko rokov mozno to bude Turecko ale urcite nie oblast Konakli v ktorej sme boli a urcite nie hotel Atlas Beach. Toto uz NIKDY.
priroda
Fakt vela komentarov. Nebolo by vhodne, aby ste uviedli nazov hotela a destinacie, aby sa taka obludna vec na dovolenke nestala aj inym v tom hoteli? Nebolo by dobre uverejnit varovanie na tento hotel?
Dakujem
slavka11
@priroda na konci môjho predosleho prispevku je spomenuta aj oblast aj hotel ale pre istotu este raz.

Varovanie pre vsetkych vyhnite sa mestecku KONAKLI a hotelu ATLAS BEACH
stelli
pekny clánok o tureckej pohostinnosti.My tiez chodievame do Turecka ale a sme spokojny s jedlom.Poradila by som Pani ktorà nebola spokojnà aby nebrali 3hviezdickové hotely lebo tam sa stàvaju čo ona popisala...4 alebo5






 



TOPlist