Fedor Malík:
Rezance s ringlotami

Fedor Malík, 26. augusta 2014     2 minúty čítania

Čím vás len prekvapiť? Čím vás len zasýtiť? Malo by to byť čosi iné, čosi zvláštne. Pripravím vám modranské slíže s ringlotami.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Ten recept mi pred polstoročím prezradila slečna Marka Škaredková. Slečna, i keď v tom čase ťahala už cez štyridsať. Bola polovica augusta a pod Karpatmi v tom čase dozrievala čabaňa a malaga. Prvé voňavé hrozno. Na miestnom JRD ho bolo v tom čase habadej. Brigádoval som tam v tom čase pri zbere a slečna Marka nás dirigovala. Obľúbila si ma a občas mi dala nazrieť i do svojho obedára.

Marka ľúbila „sladké“ a najradšej mala slíže, rezance. S krupicou, makom, orechmi, so zaváraným ovocím, s ringlotami. S ringlotami? Áno, tie totiž v tom čase dozrievali a boli ich plné stromy... Takže poďme k receptu z modranskej Dolnej ulice. Široké rezance si kúpte a uvarte ich v osladenom mlieku. Sceďte ich a potom vychladnuté zmiešajte so štyrmi žĺtkami, vanilkovým cukrom a snehom z troch bielkov. Do hlbokého vymasteného pekáča dajte potom polovicu rezancov a prikryte ich oblátkou. Na ňu potom ukladajte polené zrelé ringloty, ktoré cez noc odstáli v cukrovom náleve. Na ovocie dajte znovu oblátku, na oblátku zvyšok rezancov a navrch kúsky masla. Pri 140 – 150°C potom všetko zapečte v rúre.

Bude to pohoda, bude to maškrta...



Diskusia k článku







 



TOPlist