Perfektná súhra:
Nie každá omáčka sa hodí ku každému druhu cestovín. Ako ich správne kombinovať?

Jarmila Horváthová, 22. apríla 2024     4 minúty čítania

Aby boli cestoviny dokonalé, podľa Talianov musia byť zladené s omáčkou. Zasvätíme vás do tajomstva, aký typ omáčky je vhodný k rôznym cestovinám.



Foto: Shutterstock

Omáčka na cestoviny? A nie je to jedno, na aké sa dáva aká? To asi napadne drvivej väčšine našincov. Taliani to však vidia inak – kombináciu cestovín s omáčkou netreba podceniť, podľa nich na každý druh cestovín patrí iný typ omáčky. Ako ich teda vhodne kombinovať?

Základné pravidlo znie - hrúbka a povrch príslušného typu cestovín musí zodpovedať viskozite a hustote omáčky. A uznáte, že to vyznieva ako vážna veda... Preto sme pre vás pripravili výber najznámejších druhov cestovín a omáčok, ktoré sa k nim hodia podľa "talianskych štandardov".

Špagety

Ak nechcete veľmi vymýšľať, čo na čo, tak pripravte špagety – tie sa totiž ľúbia so všetkými druhmi omáčok, ba dokonca to ani nemusí byť omáčka. Stačí olivový olej, čierne korenie a nastrúhaný parmezán alebo pecorino a máte cestoviny Cacio e Pepe.

Alebo si pripravte Spaghetti all´amatriciana, teda s omáčkou zo špeciálnej slaniny, paradajok, pecorina, čili a olivového oleja.

Linguine a spol.

Existujú aj iné dlhé tvary cestovín, ktoré sú ploché. Patria medzi ne linguine, tagliatelle a pappardelle. Tieto druhy cestovín milujú husté omáčky, ako je napríklad bolonská omáčka.



Foto: Shutterstock

Poznáte ju určite so špagetami, ale v talianskej Bologni, domove omáčky z mletého mäsa, sa toto jedlo nazýva ragù alla bolognese a podáva sa s tagliatelle. Vhodnou omáčkou k tomuto typu cestovín je aj hubová alebo špenátová s ricottou.

Rigatoni a penne

Rúrkovité cestoviny, ako sú rigatoni, rigate alebo penne, sa ľahko zlepia. Preto sú pre ne najlepšou voľbou husté, mastné omáčky, ktoré zabraňujú zlepeniu. Napríklad krémová so salsicciou (talianska klobása).



Foto: Shutterstock

Fusilli

Cestoviny v tvare špirálok, ako napríklad fusilli, znesú aj redšie omáčky, pretože vďaka tvaru na nich dobre držia. Preto sa k nim hodia omáčky na báze paradajok.



Foto: Shutterstock

Gnocchi

Samozrejme nemôžeme zabudnúť na gnocchi, aj keď ide o niečo iné ako klasické cestoviny, keďže sa robia z múky a z varených zemiakov.



Foto: Shutterstock

Na gnocchi sú vhodné krémové syrové omáčky a smotanové omáčky ako napríklad gnocchi con funghi so smotanou, hubami a parmezánom alebo gnocchi so špenátovým bešamelom.

Z gnocchi možno urobiť aj nákyp – napríklad so šunkou, karfiolom, zaliaty smotanou, posypaný syrom a zapečený.



ANKETA: Dávate si na cestoviny kečup, alebo ho používate do omáčok na ne?

26,5%



73,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist