Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @kucharka?

Jana Stárková, 10. decembra 2023     14 minút čítania

Na náš portál Varecha.sk prispievajú receptami a radami mnohí Slováci žijúci vo svete. Patrí medzi nich aj pani Mária Blašková (54), ktorá s manželom, so synom a s dcérou žije v Španielsku. Rodáčka z Dubnice nad Váhom je svetobežníčka, žila v Anglicku, Singapure, istý čas pobudla v Japonsku aj v Indii. Napokon pred 20 rokmi zakotvila v meste Vilanova i La Geltrú neďaleko Barcelony. Recepty, ako pripraviť zaujímavé jedlá pochádzajúce z oblasti, kde žije, prináša pod výstižným nickom @kucharka.



Mária Blašková prispieva svojimi receptami na náš portál pod prezývkou @kucharka.
Foto: Archív Márie Blaškovej


Ako sa to udialo, že ste po všetkých tých zaujímavých destináciách, kde ste sa ocitli, zakotvili v prímorskom španielskom meste?

Stará klasika – zaľúbila som sa do Vilanovčana. Spoznali sme sa vo Veľkej Británii, kde som pracovala, a on sa prišiel zdokonaliť v angličtine. Najskôr som ho „nalákala“, aby so mnou išiel tancovať salsu, a potom, aby si prišiel zaplávať do klubu ľadových medveďov, ktorého členkou som bola. Plávať v zime v mori v Anglicku nie je žiadna maličkosť, ale on to zvládol, aj keď iba niekoľko minút. A ja som vedela, že je to ten pravý. Dnes už je to viac ako dvadsať rokov.

Čomu sa profesijne venujete?

Som učiteľka angličtiny. Ale keď som bola mladšia a žila som v iných krajinách, situácia ma donútila zarábať si na živobytie aj inak. Pracovala som pre japonskú obchodnú spoločnosť, pre britského exmuzikanta alebo ako prekladateľka. Teraz, posledných dvadsať rokov, však mám stále bydlisko a stálu prácu.

Život pri mori, to znie ako rozprávka...

Naozaj je to úžasné. Zaplávať si alebo sa poprechádzať pri mori, to osvieži a dodá energiu. Po ťažkom dni nie je nič lepšie proti únave, ako pozerať na západ slnka. Z okna nášho bytu vidím more a niekedy, keď ráno otvorím okno a vzduch vonia morom, tak viem, že si musím ísť zaplávať. Plávanie je, okrem kuchyne, moje hobby. Som ľadový medveď, plávam aj v zime, aj keď zimné plávanie je tu oveľa kratšie ako letné. Ďalším bonusom sú napríklad výlety na plachetnici, na ktoré nás niekedy pozve moja švagriná.

Španieli, ako si ich predstavujeme my, sú temperamentní a radi si vychutnávajú život so všetkým, čo k nemu patrí. Vyhovuje vám ich mentalita a celkovo spôsob života?

Každodenný život tu v Španielsku je veľmi príjemný. Ľudia sa snažia spríjemniť si všedné dni obyčajnými vecami, ako je dobrá káva, chutné jedlo, pohárik chladeného vína či stretnutie s priateľmi. Vždy sa nájde príležitosť na oslavu. Dobré jedlo a rodina sú asi najdôležitejšie veci pre všetkých, čo tu poznám.

Na čo ste si tam museli v tejto súvislosti zvyknúť? A je niečo, čo vám prekáža?

Najhoršie pre mňa bolo zvyknúť si na neskoré večere. Tu je celkom bežné, že ľudia večerajú po 22. hodine večer. A sú ešte dve veci, s ktorými netreba v Španielsku počítať, a to je spoľahlivosť a presnosť. Môžete sa spoľahnúť, že prídu neskoro. Vždy a všade. Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť čakaniu, je, že prídete neskoro aj vy!

Výsadou bývania pri mori je dostupnosť čerstvých rýb a morských plodov počas celého roka. Aké jedlá z nich sú tam najobľúbenejšie?

Je skvelé, že tu môžete každé ráno zájsť na trh a vybrať si niečo z čerstvých úlovkov. Reštaurácie sú plné miestnych špecialít a skoro vo všetkých je niečo z mora. V našej oblasti sú populárne fideuà, čo sú cestoviny, najčastejšie slíže, pečené v rybacom vývare, ďalej all cremat – ryba v omáčke z opečeného cesnaku a sardinas, teda na ohni pečené sardinky.





Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem a ďakujem za pekné rozrávanie, dobré recepty a inšpiráciu, ktorou prispievaš do diskusií na Vareche. Zároveň prajem radostné vianočné sviatky, či už tu doma na Slovensku alebo doma v Španielsku. Teším sa na ďalšie kuchárske a kuchynské inšpirácie.
kucharka
@farbuska (10.12.2023 13:34)

Ďakujem ti za milé a povzbudivé slová.
Aj tebe prajem príjemné prežitie sviatkov, pohodičku a oddych.
Maj sa :-)
afataga
Zaujimave citanie, z tych destinacii, kde si zila, kde sa ti najviac pacilo?
Ten trh zavidim, ryby moc nemusim, ale tie morske potvory, slimaky ... no mnam :-).
Ja som schopna ochutnat skoro hocico, ale jastericu by som tiez nedala a ani hmyz brrr.
Inak vies o tom, ze krevety su pribuzne hmyzu?
kucharka
@afataga (11.12.2023 09:29)

Kde sa mi najviac páčilo? Ufff… ťažko povedať. Anglicko je moja srdcovka, ale najlepšie a najjednoduchšie to bolo v Singapure. Exotické ale pohodlné :-)
A pre ľudí čo radi jedia, je to raj na zemi : európske, čínske, malajské, indické, indonézske, thajské … najlepšie sú miestne "food courts" obrovské jedálne, kde si každý vyberie čo chce a je to celkom lacné. V lete som sa tam vrátila s deťmi na dovolenku a boli v nemom úžase. Už šetríme, aby sme sa tam zase mohli vrátiť.
Keď prídem do Žiliny na ten piroh, tak timukážem fotky a pokecáme :-))) 😂

Krevety sú príbuzné hmyzu? Tak to si mi nemala hovoriť :-((
Tu sa ozaj hovorí, že krevety sú šváby mora … brrrrr.
kucharka
Až teraz sa mi dostal do rúk časopis Varecha s týmto článkom. Veľmi ma potešilo, že redakcia upiekla koláč z mojich receptov a že chutil … ďakujem.
Šťastný 2024! 😉
redakcia
@kucharka (2.1.2024 20:35)

Aj my ďakujeme, že ste nám venovali čas a mohli sme spolu tento rozhovor zrealizovať. Všetko dobré prajeme!






 



TOPlist