Fedor Malík:
Liata tvarohová štrúdľa

Fedor Malík, 30. apríla 2024     2 minúty čítania

Tú vzácnu kuchársku knihu Karolíny Vávrovej, vydanú v roku 1881 nákladom Antonína Felkla v Prahe – Karlíne mám v držbe ešte pár dní. Denne v nej listujem, vraciam sa ku kulinárskemu umeniu našich pra-prastarých mám a… učím sa.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Dnes je na programe dňa tvaroh, tvarohové koláče. Tvaroh, hmotnostný to skelet mlieka, kravského, ovčieho či kozieho, je úžasná potravina. Dá sa formovať do stovky podôb, slaných aj sladkých a je navyše chutný a zdravý. Tvaroh, sila za troch. Tak sa dnes hovorí. Tento slogan pravdepodobne nepoznali naše babičky…

Vráťme sa však do minulosti. Vávrovej kuchárka sa so zanietením venuje múčnym jedlám „tvarohovej“ povahy. Môžete si vybrať. Tvarohové knedlíky, „nudle“ s tvarohom, liate tvarohové štrúdle, tvarohový smaženec, tvarohové „vandličky“, tvarohové vínne kobličky…

Čo si len vybrať? Poďme na liatu štrúdľu. Napred si urobíme základné lievancové cesto. Bielu múku (14 deka) zmiešaj s trochou mlieka, pridaj 5 celých vajec, trocha cukru, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a ešte toľko mlieka aby z toho vzniklo lievancové cesto. To nalej na vymastený plech a opeč z oboch strán.

Priprav plnku z tvarohu (štvrť kila), masla (3 deka), opäť päť žĺtkov, desať dekov cukru a za hrsť suchých žltých kalifornských hrozienok. Plnkou namaž omeletky, zviň ich, polej trochou vlažného mlieka a v rúre ich mierne opeč.

Keď chladnú, posyp ich vanilkovým cukrom a podávaj. Najlepšie s prírodne sladkým vínom. Pod Malými Karpatmi ho nie je veľa. Budeš si musieť vybrať čosi z tokajského vínneho arzenálu. Odporúčam moky Jarka Ostrožoviča...



Diskusia k článku







 



TOPlist