Foto: Shutterstock
Prečo je také citlivé?
Mleté mäso ponúka pomerne veľkú plochu, na ktorej sa môžu množiť mikroorganizmy. A tie, napríklad ako známa salmonela a iné druhy, môžu spôsobiť veľa starostí nášmu tráveniu. Preto je dôležité venovať veľa pozornosti výberu mäsa, kontrole jeho spotreby a tiež rýchlemu spracovaniu.Spracujte ho radšej hneď
Keď si mleté mäso už nesiete domov z obchodu, myslite na to, že ho všetko treba čo najrýchlejšie spracovať. V chladničke ho radšej nenechávajte dlhšie než jeden deň. Ak máte mletého mäsa viac, pripravte si rôzne druhy jedál, aby ste ho všetko spotrebovali. Uvarte bolonskú omáčku na cestoviny, upečte fašírky, vypražte holandské rezne, pridajte ho do plnky na pirohy, do slaných koláčov a podobne.Na štvrťroka do mrazničky
Ak nestíhate všetko mleté mäso upotrebiť, môžete ho uložiť do mrazničky, kde ho môžete skladovať až tri mesiace. Po uplynutí tohto času už je potrebné ho rozmraziť a uvariť, aby malo ešte dobrú kvalitu aj chuť.Ak už dopredu viete, že nakúpené mleté mäso nebudete môcť po príchode domov rýchlo spracovať, najlepšie je ho rovno uložiť do mrazničky.
Správny spôsob mrazenia
Podľa možností mleté mäso rozdeľte do mraziacich vreciek len v takom množstve, ktoré neskôr na jedenkrát aj spracujete, napríklad po 250 g.Mleté mäso sa dobre mrazí, keď je natenko roztlačené po celom vrecku a obal dobre prilieha na celú plochu mäsa. Pomôže vám pri tom aj valček na cesto, ktorým jemne prejdete po naplnenom vrecku, aby sa mäso rovnomerne rozložilo. Najlepšie, ak tam neostanú vzduchové bubliny.
Foto: Shutterstock
Na vrecká si určite napíšte druh mäsa aj dátum, kedy putuje do mrazničky, aby ste mali prehľad, čo spotrebovať najskôr. Fólia zo supermarketu či z mäsiarstva na mrazenie nie je vhodná.
Ako mäso rozmrazovať?
Aby ste sa vyhli množeniu nebezpečných baktérií, tak mäso nikdy nenechávajte rozmrazovať pri izbovej teplote. Treba ho z mrazničky presunúť do chladničky a tam nechať postupne rozmraziť.Na rozmrazovanie sa neodporúča ani použitie mikrovlnky, lebo mäso sa v nej síce na povrchu rozmrazuje, ale vo vnútri ostávajú kusy, ktoré sa rozmraziť nedokážu. To sú opäť ideálne plochy, kde sa môžu nebezpečné baktérie rýchlo množiť.
Rozmrazovanie v chladničke si treba naplánovať najlepšie večer predtým. Mäso presuňte na tanier najlepšie už bez obalu z mrazničky, ale prikryte ho potravinárskou fóliou. Ak ho dáte na sitko, bude pri rozmrazovaní dobre odtekať aj prebytočná voda a nebude sa držať v mäse.
Po rozmrazení ho dobre prepečte
Rozmrazené mleté mäso treba hneď spracovať a je dôležité, aby sa dobre prepieklo. Tu máme najväčšiu istotu, že sa všetky baktérie zlikvidujú a všetci si užijú chutné jedlo.Inšpirácie, čo navariť z mletého mäsa
Šťavnaté holandské rezneFašírky so syrom v slaninke
Tarhoňa zapečená s mletým mäsom
Diskusia k článku