Krásny efekt:
Žiadne špeci pomôcky, na ozdobenie torty si vystačíte s obyčajnou bublinkovou fóliou

Redakcia Varecha.sk, 29. apríla 2024     5 minút čítania

Ak nemáte talent na cifrovanie zákuskov či tortičiek, ale predsa by ste si ich chceli zaujímavo odekorovať, máme výborný tip presne pre tento prípad. Skúste im dodať atraktívnu vizáž pomocou bublinkovej fólie.



Foto: @Rennatte

Tiež máte nutkanie vypraskať všetky vzduchové bublinky na fólii, v ktorej bol zabalený váš nový kuchynský pomocník, krehké poháre alebo taniere proti poškodeniu? Ak radi pečiete všakovaké zákusky a torty, skúste nabudúce odolať.

Obyčajnú bublinkovú fóliu totiž môžete použiť na záverečné zdobenie vašich chutných výtvorov. Vtip je v tom, že rovnomerne rozložené vzduchové bublinky vo fólii dokážu na kréme alebo poleve vytvoriť zaujímavý plastický reliéf.

Profesionálni cukrári využívajú na zdobenie rôzne pomôcky, ktoré nie sú zrovna lacné, táto vás však nebude stáť nič a predsa s ňou môžete urobiť dosť parády.

S nasledujúcimi tipmi, ako využiť bublinkovú fóliu pri zdobení sa na Varecha.sk podelili naše používateľky. Zaujímavé dekorovanie nevyžaduje žiadne extra cukrárske zručnosti, takže vyzdobiť si ňou zákusok alebo tortu dokážu bez problémov aj menej skúsené domáce cukrárky či cukrári.

Ak vás nasledujúce inšpirácie zaujmú a rozhodnete sa ich vyskúšať, nezabudnite bublinkovú fóliu pred použitím z oboch strán dôkladne umyť a dobre vysušiť.

Čokoládová poleva inak

Namiesto obligátnej čokoládovej polevy si pomocou bublinkovej fólie môžete vyrobiť atraktívnu čokoládovú dekoráciu na tortu podľa @Rennatte. Princíp je v tom, že rozpustenú čokoládu rozotriete na bublinkovú fóliu, rozprestretú na tácke alebo doske, a čokoládu necháte stuhnúť.



Foto: @Rennatte

"Na pevný podklad, ktorý sa zmestí do chladničky si pripravíme čistú bublinkovú fóliu, ktorá sa používa na sklenený a krehký tovar, čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli, po rozpustení k nej pridáme olej, do hladka vymiešame a vylejeme na fóliu. Čokoládu rozotrieme, vložíme do chladničky a necháme stuhnúť," píše @Rennatte vo svojom recepte na ovocnú tortu v tvare srdca.

"Stuhnutú čokoládu vyberieme, fóliu z nej stiahneme a podľa tortovej formy vykrojíme tvar korpusu, položíme na tortu, pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky," dodáva.



Foto: @Rennatte

Jej nápaditú verziu čokoládovej polevy môžete použiť nielen na torty, ale pokojne aj na akýkoľvek zákusok s krémom navrchu. Pred krájaním pripravenej dobroty však nezabudnite, ostatne ako pri každom zákusku s čokoládou navrchu, použiť nahriaty suchý nôž, aby sa čokoláda nelámala.


Zaujímavý plastický efekt oslovil aj @Sonulienku, ktorá ho aplikovala pri príprave torty pre malého oslávenca a použila v ňom pre zmenu bielu čokoládu.



Imitácia včelieho plástu

Ešte jednoduchším spôsobom, ako využiť dekoratívny efekt bublinkovej fólie je prosto pritlačiť fóliu bublinkovou stranou na krém. Priloženú fóliu jemne pritlačte, aby sa bublinky vnorili do krému a dezert dajte do chladničky, aby krém poriadne stuhol. Potom môžete pomaly a opatrne fóliu zo zákuska odstrániť.



Foto: @Beatricekitchen

Táto zdobiaca technika sa tematicky veľmi hodí k medovým zákuskom, pretože otlačené bublinky po odstránení fólie pripomínajú včelí plást.

Vyskúšajte napríklad medový cheesecake podľa receptu @Beatricekitchen, kde si vo videu môžete pozrieť detailný návod, ako pri práci s bublinkovou fóliou postupovať.





ANKETA: Nájde sa niekde u vás doma bublinková fólia?

79,1%



20,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist