Trendy:
Dula - zabudnuté ovocie našich babičiek

janaa, 24. novembra 2012     5 minút čítania

Dula je dnes už považovaná skôr za netradičné ovocie, ktoré sa potichu vytratilo z našich kuchýň.


Foto: Shutterstock


Dula je menší opadavý strom a pochádza z teplých oblastí juhozápadnej Ázie. Dule sa bežne pestujú hlavne v teplých oblastiach strednej a južnej Európy, kde sú letá dostatočne dlhé a horúce, aby plody mohli dozrieť. U nás je ich pestovanie rozšírené hlavne v južnejších okresoch Slovenska. Môžete ich nájsť zasadené v starých záhradách alebo vinohradoch. Možno ich poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma. Dule ľudia pestovali zrejme ešte pred jabloňami a u starovekých grékov bola dula rituálnym darom na svadbách, ako symbol zdravia a plodnosti. Latinské rodové meno dule pochádza z jej gréckeho názvu kydónske jablko (kydonion malon) podľa starovekého krétskeho prístavu Kydonia.



Foto: Shutterstock


Dula je príbuzná jabloní a hrušiek. Má rada teplé slnečné stanovište, pôdu bohatú na živiny a tiež dostatok vlahy. Jej pestovanie je pomerne nenáročné, pretože nezvykne trpieť žiadnymi chorobami ani škodcami. Dula kvitne až v druhej polovici mája, takže neskoré jarné mrazy ju zvyčajne nepoškodia. Mladé stromčeky začínajú rodiť veľmi rýchlo, prakticky už druhý rok po výsadbe. Plody majú v závislosti od kultivaru buď hruškovitý alebo jablkovitý tvar a za surova sú prakticky nejedlé, pretože sú veľmi tvrdé a trpké. Dule jablkovitého tvaru sú považované za chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu.


Plody sú najskôr zelené, až neskôr pri dozrievaní sa ich farba zmení na výrazne žltú. Dozreté plody sú pekné veľké, majú jemné plstnaté chĺpky a intenzívne voňajú. Dule oberáme na jeseň čo najneskôr, ale ešte pred príchodom prvých mrazov, aby nenamrzli (niektoré zdroje uvádzajú naopak, zber až po prvých mrazoch). V našich zemepisných šírkach je to spravidla koncom októbra alebo začiatkom novembra. V dobrej suchej pivnici alebo komore vydržia nepoškodené plody veľmi dlho. Dozreté plody sú veľmi aromatické a iste sa mnohí z nás pamätajú, ako ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný deodorant a odpudzovač molí.



Foto: Foto: Shutterstock


Dule sú výborným zdrojom vitamínu C a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok (obsahujú sacharidy, najmä fruktózu, tiež ovocné kyseliny, pektíny, triesloviny, aromatické silice a minerálne látky ako draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Významný je hlavne obsah pektínu, vďaka ktorému sa dule pridávajú aj do džemov z iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu. Dula sa tiež odjakživa používala aj v ľudovej medicíne. Sušené plody sú výborné pri žalúdočných problémoch a tiež proti hnačke. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka. Majú mierne laxatívne účinky a obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre črevá.

V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený aj názov marmeláda. Plody dule sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj tzv. dulový syr. Recepty nájdete hlavne v starších kuchárskych knihách, ale aj na Vareche máme niekoľko vynikajúcich receptov z dulí. Máme tu napríklad recept na Dulový lekvár alebo Dulové želé cukríky a tiež Sušenú dulovú pastu alebo Jelšavský dulový syr. Skvelá chuť a vôňa dulových zaváranín a džemov je tak špecifická, že je veľmi ťažké ju opísať. Ak máte možnosť, odporúčam ochutnať. Toto zaujímavé, tak trochu zabudnuté a nedocenené ovocie by si zaslúžilo dôstojný návrat na náš stôl.





Diskusia k článku

kukina18
Dula je super, keď som bola malá tak si pamätám ako sme ich kupovali na trhu v Trenčíne s mojou babkou a dávali sme ich na skrine a izba nádherne voňala.Neskor sme z nich robili kompót ten bol tiež super Odporúčam
vini55
Tiež som vlani zasadil dva stromky, no uvidíme. Zatiaľ dali len skúšobnú vzorku.
pupavciatko
z nášho stola sa dula veru nevytratila. už od detstva si pamätám, že sme každú jeseň spracovávali dule na džemík, alebo dulový syr a samozrejmosťou bolo pridávať štvrťky do sudovej kapusty. a tak je tomu aj teraz. máme dva dulové stromy a úrodu sme mali pomerne slušnú. už dávno mám vlastnú domácnosť, tak aj ja pre mojich maškrtníkov robím dulový džem, kompót aj dulový syr. sú to naozaj mňamky...
miamia
Nedávno som mala možnosť ochutnať srbskú pálenku z tohto ovocia. Volá sa dunjevača (rakija od dunja). Má neskutočne peknú a nevšednú vôňu. :)
ucitelka
Pestuje dulu a robím lekvár aj dulový syr, dokonca pred mnohými rokmi sme robili aj dulovicu. Každy rok mi ničo z ovocia ostane. Niekedy je toho toľko, že to sa nedá všetko spracovať ani rozdať. Ak sa na budúci rok urodí, vďačne sa podelím. My pridávame do súdka do kapusty aj nakrájanú dulu.
kata50
Na dulu nedám dopustiť a som rada, že redakcia pridala tento informatívny článok.
Do kapusty, pri nakladaní pridávam dulu veeeeeeľmi opatrne. Je aromatická :-)
evekej
Dulu si pamatam ako dieta,nasa babicka ju davala do kapusty na kysnutie,ked kapusta bola kysla aj duly tak sme ich tiez spapkali :)
denyany
Dule poznám už od detstva a kompót robievam pravidelne každú jeseň.Robievam ho s troškou škorice a vanilky, to umocní arómu dulí. Budúcu jeseň , ak budú dule a čas, by som chcela urobiť aj dulový džem alebo želé, určite sa nechám inšpirovať aj receptmi z Varechy.
skaredec
z gdouli delam se skorici a vanilkou dzem,na kilo ovoce az kilo cukru,podle chuti skorice a vanilka - lze nahradit vanilkovym cukrem.
medulienka122
Nikdy nezabudnem na babičkine izby, keď cez zimu mala dule vyložené na skrini, na tú zvláštnu vôňu, a ten kompót...Dnes dule málo kto pestuje, muž si chodí "požičiavať" od susedov zo 2 kusy do kapusty, keď nakladáme do suda. Nech je mu to odpustené:-))
elixir
@medulienka122 , takú spomienku mám aj ja, na moje prastarké. Tiež dulu mávali na skrini. :) Je to zvláštne, ako človek dostane impulz spomenúť si na tieto veci, ktorým možno neprikladá taký dôraz keď je malým dieťaťom. Ale je to krásne, tieto impulzy, odkrývajú čosi zabudnuté, ďakujem že si to napísala medulienka.
arasidka
U nás sa im vravievalo "gutne".Nádherne od nich voňala celá izba. Jesť sa nedali, boli trpké,drsné, ale v kapuste svedčali.Môj nebohý ocko, si pamätám, mal ich rád, nechal si ich odležať a potom si na nich pochutnával.
heliana
u nás ich voláme nárečovo "bižalny" a tiež z nich každoročne robíme vynikajúci džem aj kompót. Akurát tohto roku nám všetky zhnili ešte na strome. Je to už veľmi starý strom. Mladý sme zasadili, ale ešte nerodil. Je super, že redakcia pripomenulo toto starodávne ovocie, lebo mladšie generácie ho už vôbec nepoznajú.
jarunka
Dule si tiez pamatam z detstva. Volali sme ich voniace jablka. Babka ich tiez davala do kapusty, robila kompot, ktory som mala velmi rada a davala ich tiez na skrine aby izba pekne vonala. Moji rodicia dulu nepestovali, neviem preco, hoci mali zahradu a v nej skoro vsetky druhy ovocia okrem duly.
lacquer
Ja varim v zime dulovy caj to volame...uvarim v hrnci nakrajane ovocie, pridam citron a skoricu, osladim a cely den chodime do hrnca ochutnavat
zsuzsu
výborne!!! veľmi pekne dakujem za pripomenutie :) áno,aj moja starká mávala doma "birsalma" a viem,že robievala kompot,ktorý bol úplne úžasný :) nádherná vôňa... :) práve riešime s priateľom,že treba vysadiť stromčeky a určite budem zháňať aj takýto stromček,nech máme a nemusím zbierať kade-tade :)
olivkaolivova
Ešte ste nejedli dule so šľahačkou a orechami?
Ja po takých krásnych duliach, ako na obrázku, len snívam! Ak mám šniekedy šťastie, urobím toto: očistím dule, rozkrojím na polovicu, jadierka dám do kastrólka, na ne reznou stranou dule, zasypem cukrom a dám trochu vody, udusím domäkka. Dám ich na tanierik, polejem ružovým sirupom, čo vznikne vďaka tým jadierkam, na to šľahačku a sekané orechy. Rozprávkové!!
gabriele
dula je neuveritelne lieciva...najnovsie vyskumy sa pretekaju co nove este zistia...u Ujgurov to bolo liecivo lieciv...inac mnozne cislo nie su dule, ale duly... :(
jof252
a ja som sa čudoval, čo mi tie jablka včera nechutnali, keď som ich odtrhol zo stromu :P
malam
Ak by ste mali niekto dule tento rok nazvyš.....rada kupim....Vopred Vám ďakujem...






 



TOPlist