Bratislavský rožok? Tradícia ožije na akcii Danubius Gastro (+recept)

P.R., 24. januára 2017     4 minúty čítania

Na veľtrhu Danubius Gastro 2017 si študenti stredných škôl, mladí pekári, zasúťažia o to, kto vyrobí najlepší Bratislavský rožok. Poďme si spolu pripomenúť vznik tejto úžasnej pochúťky.


Foto: Danubius Gastro

Na akcii Danubius Gastro 2017 si študenti - pekári zasúťažia o to, kto vyrobí najlepší Bratislavský rožok.



Pressburger Beugel, Pozsonyi Kifli, Pressburger Kipfel. Alebo, po našom, Bratislavský rožok. I keď posledný spomínaný názov môže byť ten najmenej priliehavý. Táto pochúťka totiž pochádza zo 16. alebo 17. storočia, teda čias, kedy bola Bratislava viacjazyčná a slovenčinu tu bolo počuť len minimálne. Bratislavskému rožku sa podarilo prežiť dve vojny aj roky budovania socializmu. Vzišiel z kozmopolitnej spoločnosti a dnes sa mu v nej darí tiež. Aké však boli jeho začiatky a čím je tento sladký rožtek výnimočný?

Výnimočná chuť

Z histórie sa presne nevie, kedy slávny Bratislavský rožok presne vznikol. No prvá oficiálna zmienka je z roku 1785, kedy ich pekár Wilhelm Scheuermann vystavil vo svojej cukrárni na dnešnom Hviezdoslavovom námestí 25 pod názvom Pressburger Beugel. A už o pár rokov túto špecialitu vyrábalo hneď niekoľko význmaných pekárov, ako napríklad Lauda, Schwappach či dokonca Korče, ktorý podľa historických záznamov dodával rožky aj na cisársky dvor do Viedne a bol rytierom rádu Františka Jozefa.

Niektorí pekári tieto sladké balené rožky posielali aj poštou. Majú totiž veľmi dobrú výdrž. Rožok s plnkou vraj dokázali prežiť cestu šíkom až do Ameriky. Cesta však netrvala pár hodín, ako dnes. Niekedy to boli dokonca celé mesiace.


Chránená značka

Táto sladká chuťovka však časom upadávala do zabudnutia. Unikátnosť a výnimočnosť jej zaistili až členovia z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska. Tí sa postarali o „znovuzrodenie“ výroby. Dnes tak je tradičný Bratislavský rožok chránený v Európskej únii ako zaručená tradičná špecialita. Vďaka tomuto musí spĺňať prísne a zložité kritériá.

Cesta musí byť rovnako, ako plnky. Najčastejšie je to 25 gramov. Makové musia mať vždy tvar podkovičky, orechové majú tvar písmena C, pričom povrch rožkov musí byť karamelovo zlatý, lesklý, s typickým mramorovaním.

Chcete si pečenie bratislavských rožkov vyskúšať doma? Toto je originálny recept:

Čo potrebujeme:
300 g múka hladká
300 g múka polohrubá
5 g soľ
180 g maslo
2 ks vaječné žĺtky
40 g droždie
60 g cukor práškový
100 ml vlažné mlieko

Postup:
Vymiešame si cesto a necháme ho asi 30-40 minút kysnúť prikryté na teplom mieste. Medzitým si pripravíme makovú a orechovú plnku.

Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov. Vykysnuté cesto ľahko premiesime a rozdelíme ho na menšie kúsky s váhou 25 gramov. Plnku si tiež rozdelíme na 25 gramové kúsky.

Plnku balíme do 2 mm plátku cesta a tvarujeme rožky. Makové majú vždy tvar podkovičky, orechové majú tvar písmena C.

Pečivo poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a odložíme do prievanu (pokojne aj studeného), aby náter vyschol. Takto dosiahneme charakteristický mramorový povrch.

Rožky pečieme na 180 stupňoch asi 10-15 minút. Povrch rožkov by mal byť karamelovo zlatý a popraskaný.

Na záver upozorňujem, že z tejto dávky vyjde asi 100 kusov rožkov. Budeme teda potrebovať 1 250 gramov hotovej makovej a toľko isto aj orechovej plnky.








 



TOPlist