Magazín

Ročník 2009: vinárov sa zmocňuje eufória

O víne:
Ročník 2009: vinárov sa zmocňuje eufória

Až do ôsmeho októbra nevídaná šnúra slnečných dní, skôr letných ako jesenných, navodzuje medzi vinármi optimistickú náladu....
4 minúty čítania

Svätopluk, Mária Terézia, gróf Pálffy a generál Piccione

O víne:
Svätopluk, Mária Terézia, gróf Pálffy a generál Piccione

Víno a slávni ľudia kráčali vždy spolu. Niektorí ho iba pôžitkársky pili, iní aj vyrábali a ochraňovali.
6 minút čítania

Tokajský terroir je svetový unikát

O víne:
Tokajský terroir je svetový unikát

Výnimočné víno sa spája s výnimočným terroirom - miestom...
8 minút čítania

Národný salón vín SR 2008

O víne:
Národný salón vín SR 2008

Prehľadná tabuľka tých najlepších vín vyrobených na Slovensku v roku 2008
19 minút čítania

Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi

O víne:
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi

Francúzi pobláznili svetu hlavu s beaujolais, mladým červeným vínom, ktoré každoročne za veľkého mediálneho tresku uvádzajú do života v tretí novembrový štvrtok....
5 minút čítania

Budúcnosť patrí starším vínam

O víne:
Budúcnosť patrí starším vínam

Vína fascinovali ľudí, odkedy ich spoznali...
3 minúty čítania

Pindžúr

Fedor Malík:
Pindžúr

Každé ráno po siedmej vozia do nášho obchodíka na rohu rozváňajúce biele zlato.
2 minúty čítania

Míľniky vína

O víne:
Míľniky vína

Významné momenty napredovania vinárstva na Slovensku po roku 1989.
6 minút čítania

Čardášová princezná v ohnivej kuchyni

Trendy:
Čardášová princezná v ohnivej kuchyni

Nech si kto chce, čo chce hovorí, nech si roduverní národovci do hrude bijú až im načisto zmodrie, ale maďarská vareška stáročiami...
3 minúty čítania

Presladký pôžitok

Fedor Malík:
Presladký pôžitok

Nedávno som navštívil vinárstvo Josefa Biffara vo falckom Deidesheime. Išli sme tam kvôli vínu a našli sme tam čosi úplne iné. Bolo to...
2 minúty čítania

Kráľ rizlingov Egon Müller: Veľké víno je dar i obeta

Kráľ rizlingov Egon Müller:
Veľké víno je dar i obeta

Veľké vína čakajú na veľké ročníky. Prichádzajú akoby samy od seba, podarované prírodou. Veľké víno je dar, tak ako je ním...
10 minút čítania

Tajomstvo chutného koktailu [VIDEO]

Trendy:
Tajomstvo chutného koktailu [VIDEO]

Nemusíte ovládať zručnosti barmana, aby ste si sami dokázali namiešať chutný, hoc aj nealkoholický koktail. Stačí len mať po ruke tú najnutnejšiu...
3 minúty čítania

Voňavé mámenie koláčových slastí

Trendy:
Voňavé mámenie koláčových slastí

Ak si niekto nebodaj myslí, že chlapi nemajú radi sladkosti, hlboko sa mýli. Hoci je zrejme pravda, že radšej ako čokoládu...
3 minúty čítania

Vinum sume vetus...

Fedor Malík:
Vinum sume vetus...

Za študentských čias som zbieral kadečo. Dobré známky v škole, bol som filumenista a mal som i taký malý slovníček, do...
2 minúty čítania

Sto najlepších slovenských vín roka 2008

Trendy:
Sto najlepších slovenských vín roka 2008

V stredu 28. októbra v denníku Pravda nájdete mimoriadnu 32-stranovú prílohu "Víno a husacina" a v nej okrem iného aj zoznam 100 najlepších slovenských...
2 minúty čítania

Krídielko alebo stehienko?

Trendy:
Krídielko alebo stehienko?

Tak, ruku na srdce, čo máte radšej? Táto hydinová dilema je v mnohý rodinách riešená podľa vzoru Divide et impera – rozdeľuj a panuj...
2 minúty čítania

Paradajková kapusta

Fedor Malík:
Paradajková kapusta

Dve generácie pred nami žilo pod Malými Karpatmi veľa usilovných vinohradníkov. Patril k nim i Vincent Bodrý, rodom z Modry. Nebol...
2 minúty čítania

Aj kapustnej hlave koruna pristane

Trendy:
Aj kapustnej hlave koruna pristane

Ak sú zemiaky slovenským druhým chlebom, je kapusta prinajmenšom ďalšia v poradí. A nielen v Stupave počas Dní zelá.
2 minúty čítania

Klobásy z daniela

Fedor Malík:
Klobásy z daniela

Dvadsaťmetrová rozhľadňa na modranskej Veľkej Homoli urobila radosť tisíckam turistov. Sklamala len Modranov a rozčarovala poľovníkov....
2 minúty čítania

Kuchárskou hviezdou za víkend

Trendy:
Kuchárskou hviezdou za víkend

Večera v drahej reštaurácii je nuda. Milovníci dobrého jedla objavili čosi vzrušujúcejšie. Už aj na Slovensku sa možno prihlásiť do víkendovej školy varenia....
12 minút čítania

Jeleň hovädzine vždy nasadí parohy

Trendy:
Jeleň hovädzine vždy nasadí parohy

Šípkovú alebo na smotane? Možno si aj vy pamätáte tento zásadný spor dvoch poľovníckych združení z Menzlovho filmu Slavnosti sněženek o prípravu omáčky k ulovenému...
3 minúty čítania

Peter Justin Topolský: Kura by nemalo chutiť ako kačica [VIDEO]

Peter Justin Topolský:
Kura by nemalo chutiť ako kačica [VIDEO]

Moderátor, spevák a najmä známy gurmán Peter Justin Topolský sa v jedle naozaj vyzná....
2 minúty čítania

Sedem tipov z Montevidea

Na cestách:
Sedem tipov z Montevidea

Známy profesor vína Fedor Malík precestoval takmer celý svet. Nedávno ho cesta za juhoamerickým vínom priviedla až do uruguajského Montevidea....
5 minút čítania

Malé zemiačiky, dusený ostriež

Fedor Malík:
Malé zemiačiky, dusený ostriež

Minulú jeseň sme opäť neodolali čaru oravských zemiakov. Kúpili sme ich štyri vrecia a na jar vrece zostalo nedotknuté.
2 minúty čítania

Šéfkuchár Marcel Ihnačák: Práca ma musí baviť

Šéfkuchár Marcel Ihnačák:
Práca ma musí baviť

Pred troma rokmi sa vraj vo Veľkej Británii odohrala tichá revolúcia....
2 minúty čítania