Trendy:
12 najznámejších omáčok v britskej kuchyni

Andrea Červenková, 20. júna 2014     15 minút čítania

Pokračujeme v seriáli o omáčkach z rôznych kuchýň sveta. O omáčkach vo francúzskej a talianskej kuchyni sme už písali, dnes sa pozrieme na britskú gastronómiu.

Omáčky v britskej kuchyni bývajú najčastejšie súčasťou tradičného menu, ktoré sa obvykle skladá z pečených zemiakov a mäsa, varenej, dusenej alebo pečenej zeleniny a podávanej s Yorkshire pudingom. Jedna z najstarších – zo stredoveku zachovaných omáčok – je chlebová omáčka zahustená sušeným chlebom a ochutená korením, ktoré si Briti doviezli zo svojich plavieb po celom svete.

Gravy




Foto: Shutterstock


Gravy je omáčka vyrobená zo šťavy, ktorá pri varení prirodzene vyteká z mäsa alebo zeleniny. Gravy sa v súčasnosti vyrába aj vo forme kociek, granulátu alebo prášku, ktoré môžu byť použité ako náhrada za prírodné výťažky z mäsa alebo zeleniny. K dispozícii tiež bývajú konzervované gravy. Najbežnejšie sa gravy podáva s pečeným mäsom, mletým mäsom, ryžou a zemiakovou kašou. Veľmi populárna je aj jej konzumácia s hranolčekmi.

Typy gravy omáčok

Čokoládová gravy obsahuje tuk, múku, kakaový prášok a niekedy malé množstvo cukru.

Vajíčková gravy je druh bešamelovej omáčky. Z mäsového výpeku (zvyčajne zo slaniny) a múky sa vyrobí hustá zápražka, ktorá sa potom osolí a okorení. Pridajú sa rovnaké diely vody a mlieka a omáčka sa opäť privedie k varu. Ďalej sa do nej pomaly pridáva dobre rozšľahané vajce, ktoré sa do nej rýchlo zašľahá.

Drobková gravy obsahuje drobky z moriaka alebo kurčaťa alebo sa používa vývar z týchto drobkov. Podáva sa k jedlám pripraveným z tejto hydiny.

Cibuľová gravy je vyrobená z veľkého množstva pomaly sa dusenej nakrájanej cibule zmiešanej s vývarom alebo vínom. Bežne sa podáva s vajíčkami, kotletami alebo iným grilovaným alebo vyprážaným mäsom, ktoré pri varení neprodukuje svoju vlastnú omáčku.

Zeleninová alebo vegetariánska gravy je omáčka z varenej alebo pečenej zeleniny. Rýchle a chutné zeleninové omáčky môžu byť vyrobené z akejkoľvek kombinácie zeleninového vývaru, múky a masla, oleja alebo margarínu. Na zahusťovanie sa môže použiť aj kukuričný škrob (kukuričná múka). Niekedy sa do nej pridávajú zeleninové šťavy, ktoré obohacujú chuť a môžu dať omáčke tmavozelenú farbu. Taktiež sa do nej môže pridať víno alebo pikantný extrakt z droždia, ako je Marmite alebo Vegemite.

Krémová gravy je omáčka, ktorá sa zvyčajne podáva s vyprážaným kuracím rezňom. Je to v podstate bešamelová omáčka pripravená zo zápražky z mäsového výpeku a múky, do ktorej sa pridáva mlieko. Niekedy sa do nej pridáva čierne korenie, kúsky salámy alebo kuracia pečeň.

Hnedá gravy je vyrobená z výpeku z pečeného mäsa alebo hydiny, v ktorom sa varí pri vysokej teplote cibuľa alebo aj iná zelenina. Omáčka je ďalej zahustená zmesou vody a múky.








Wow–Wow Sauce


Wow–Wow omáčka (niekedy označovaná ako Bow Wow omáčka) je omáčka vytvorená na začiatku 19. storočia. Obsahuje portské víno, vínny ocot, nakladané uhorky alebo nakladané vlašské orechy, anglickú horčicu a pastu z húb všetko na základe z hovädzieho vývaru, múky a masla.

Marie Rose sauce




Foto: Shutterstock


Omáčka Marie Rose (v niektorých oblastiach známa ako koktailová omáčka, omáčka k morským plodom, ketchyo, maychup, ketchanaise, tomayo, hamburgerová omáčka) je omáčka, ktorá sa pripravuje zo zmesi paradajok, majonézy, Worcestershirskej omáčky, citrónovej šťavy a čierneho korenia. Jednoduchšie verzie môžu byť vytvorené zmiešaním kečupu s majonézou. Omáčka bola vytvorená v roku 1960 renomovaným britským kuchárom Fanny Cradockom. Často sa používa s morskými plodmi, najmä krevetami.








Brown sauce




Foto: Shutterstock


Hnedá omáčka je tradičná omáčka podávaná s jedlom vo Veľkej Británii a Írsku, obvykle má hnedú alebo tmavooranžovú farbu. Najznámejšia hnedá omáčka je HP Sauce, čo je korenistý a pikantný druh. Hnedá omáčka sa podáva s veľkými raňajkami, anglickou slaninou, sendvičmi, hranolčekmi a pečenými fazuľami (baked beans).

Hnedá omáčka je zmes kečupu a Worcestershirskej omáčky, obsahuje rôzne kombinácie paradajok, melasy, datlí, tamarindu, čierneho korenia, octu a niekedy aj hrozienok alebo sardeliek (ančovičiek). Chuť má sladkastú s pikantnou dochuťou podobnú Worcestershirskej omáčke. Je podobná, ale nie identická steakovej omáčke v Spojených štátoch, ktorá historicky pochádza z hnedej omáčky, barbecue omáčky z Austrálie a Tonkatsu omáčky z Japonska.

V oblasti Edinburghu sa podáva kombinácia liehového octu (alebo vody) a hnedej omáčky známa ako "Chippy omáčka", ktorá je populárna s rybou a hranolčekmi (fish and chips).








Mushroom sauce




Foto: Shutterstock


Hubová omáčka máva krémovú konzisteciu a jej základnou zložkou huby. Obyčajne sa podáva s teľacím mäsom alebo cestovinami, ale môže byť tiež podávaná s hydinou, zeleninou alebo rizotom. Okrem húb sa do nej pridáva maslo, smotana, biele víno (niektoré odchýlky môžu použiť červené víno) a čierne korenie so širokou škálou možných variantov ďalších zložiek, ako je cesnak, citrónová šťava, múka (na zahustenie), strúhaný parmezán, šafran, bazalka alebo iné bylinky. Jedná sa vlastne o rôzne obmeny základnej holandskej omáčky.








Cheddar sauce




Foto: Shutterstock


Čedarová alebo syrová omáčka je tradičná omáčka, ktorá sa často používa v anglickej kuchyni. Omáčka je založená na základnej bielej omáčke a syre čedar. Môže byť vnímaná ako anglický ekvivalent francúzskej omáčky Mornay (bešamelová omáčka so zmesou syrov Gruyére a parmezánom jedna k jednej). Čedarová omáčka ďalej obsahuje anglickú horčicu, Worcestershirskú omáčku, čierne korenie a iné prísady. V britských supermarketoch ju je možné zakúpiť aj ako hotovú alebo instantnú omáčku.

Čedarová omáčka môže byť použitá mnohými rôznymi spôsobmi na mäso, cestoviny, zeleninu a dokonca aj ako dip. Najznámejšie jedlá s touto omáčkou sú rybí koláč (Fish pie), syrové makaróny (Macaroni cheese), syrový karfiol (Cauliflower cheese).








Whiskey sauce




Foto: Shutterstock


Omáčka vyrobená z whiskey populárna v škótskej kuchyni sa stala známou na celom svete. Do whisky sa za stáleho miešania pridáva plnotučná smotana, soľ a čierne korenie. Jej pôvod siaha prinajmenšom do viktoriánskych čias, keď jej použitie v jedle je opísala v Isabella Beeton vo svojej slávnej kuchárke Mrs Beetons Book of Household Management. Podáva sa napríklad s tradičným škótskym jedlom Haggis.








Worcestershire sauce




Foto: Shutterstock


Worcestershirská omáčka zvyčajne nazývaná skrátene Worcesterská omáčka je fermentované tekuté korenie. Je častou zložkou jedál ako Welsh rarebit (roztopený syr na toastovom chlebe), Caesar šalát, ustríc Kirkpatrick, chilli con carne, hovädzieho gulášu, hamburgerov a iných pokrmov z hovädzieho mäsa. Worcestershire omáčka sa tiež používa na dochucovanie koktailov, ako sú Bloody Mary alebo Caesar.

Zloženie tradičnej Worcestershirskej omáčky sú sladový ocot (z jačmeňa), alkoholový ocot, melasa, cukor, soľ, sardelky (ančovičky), tamarindový extrakt, cibuľa, cesnak, čierne korenie. Medzi ďalšie jej príchute patria napríklad klinčeky, sójová omáčka, citróny, kyslé uhorky a paprika.








Redcurrant sauce




Foto: Shutterstock


Omáčka z červených ríbezlí tiež známa ako ríbezľové želé je anglická omáčka skladajúca sa z červených ríbezlí, cukru a rozmarínu. Niektoré recepty obsahujú ďalšie zložky: červené, biele alebo portské víno, horčicu, citrónovú alebo pomarančovú kôru, šalotku. Omáčka je súčasťou tradičného nedeľného obedu - pečeného mäsa, a to najmä jahňacieho, pečenej husi alebo morky a je neoddeliteľnou súčasťou štedrovečernej večere vo Veľkej Británii. Omáčka sa tiež často podáva so všetkými typmi diviny. Je veľmi podobná, aj keď trochu jednoduchšia ako slávna Cumberlandská omáčka (obsahuje červené ríbezle alebo brusnice, portské alebo bežné víno, horčicu, čierne korenie, pomaranč, zázvor a ocot) a Oxfordská omáčka (obsahuje červené ríbezle, šalotku, pomaranč, citrón, cukor, kajenské korenie, portské víno, horčicu, zázvor). Ríbezľová omáčka je v súčasnosti často nahradzovaná brusnicovou omáčkou.








Albert sauce




Foto: Shutterstock


Albertova omáčka je omáčka, ktorá sa používa v britskej kuchyni hlavne na zlepšenie chuti duseného hovädzieho mäsa. Skladá sa zo strúhaného chrenu, svetlého vývaru, zahustená je smotanou a žĺtkami a okorenená trochou horčice zriedenej v octe. Pomenovaná je po princovi Albertovi, manželovi kráľovnej Viktórie.

Mint sauce




Foto: Shutterstock


Mätová omáčka je omáčka tradične vyrobená z jemne nasekaných listov mäty nakladaných v octe a z malého množstva cukru. V niektorých prípadoch sa pridáva šťava z limetky. Omáčka by mala mať konzistenciu šľahačky. V britskej a írskej kuchyni sa tradične používa ako doplnok k pečenému jahňaciemu mäsu alebo s roztlačeným hráškom (mushy peas).








Horseradishsauce




Foto: Shutterstock


Chrenová omáčka zo strúhaného chrenu a octu sa zvyčajne podáva s roastbeefom, ale používa sa i v celom rade ďalších pokrmov, ako sú sendviče a šaláty. Vo variácii chrenovej omáčky sa ocot môže nahradiť citrónovou šťavou. Vo Veľkej Británii je tiež populárna Tewkesbury mustard, zmes horčice a strúhaného chrenu s pôvodom v stredoveku, o ktorej sa zmieňuje aj Shakespeare vo svojom diele Henry IV.









Pre inšpiráciu nahliadnite aj do sekcie Anglická kuchyňa
Zaujímavosti o základných druhoch omáčok vo francúzskej kuchyni sa dozviete v článku Grandes sauces basiques – veľké základné omáčky vo francúzskej kuchyni
Veľký prehľad talianskych omáčok nájdete v článku 9 talianskych omáčok k mäsu i cestovinám

Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku

safran
odložila som si aj predchádzajúce články z tejto série, aj tento sa mi pozdáva, navyše s tým sympatickým gestom - odkazmi na konkrétne recepty varecháčov :-) super!
cesminaz
Naozaj pekne spracovany clanok o omackach ;-) To prve foto "gravy" je perfektne!!..vyzera to skvelo,hned by som si dala jednu porciu :-)






 



TOPlist