Varenie

Svadobný koláč

tori111222 - fotkatori111222, 7. februára 2010

Prajem všetkým pekný nedeľný večer.Ospravedlňujem sa, že som skôr neodpísala, ale som celé dni v robote a keď prídem večer domov a dostanem sa k počítaču som už odpadnutá, ale väčšina to pozná. Chcem vám dať jednu adresu, ktorú mi poslala Egreska, za čo jej velmi pekne ďakujem.Je to ten koláč, pravý, ktorý som zháňala, takže sa podelím oň.Stránka je.: mojerecepty.estranky.cz/clanky/specialne-recepty/specialne recepty Dúfam, že som ju odpísala správne. tori

@zareaguj


Diskusia k téme

nyja
Nie, tak sa to nedá nájsť, urobila si chybu pri opisovaní. Ale prečo to opisuješ? Veď to stačí skopírovať...
www.mojerecepty.estranky.cz/clanky/specialne-recepty/specialne-recepty
A táto adresa je uvedená aj v Egreskinom komentári pri tvojej diskusii, ktorú si založila 17.januára...
tori111222
Prepáč, som tu len štvrtý krát a neviem s tým ešte narábať, nevedela som, že to môžem skopírovať, alebo že sa dá len tak vojsť do niekoho diskusie, že je to verejné, aj tak ďakujem, tori
nyja
tori, nemám ti čo prepáčiť :)) Nič si mi predsa neurobila :-D Len som bola začudovaná, že internetovú adresu opisuješ, veď to je hrozne namáhavé :)) stačí to skopčiť. Pri každej diskusii, resp. teda pri každej diskusnej téme máš pod príspevkami ostatných ľudí výzvu: tori111222, napíš komentár : :))
Tak daj kurzor do toho rámika a píš... tak ako si to urobila aj tu... je to jedno, kto založil diskusiu... môžeš diskutovať na všetky témy. Ahoj tori, chcela som len poradiť, nie poučovať.
milina
Tak už dajte recept na svadobný koláč !!!!!
sracz
Ciao tori111222 & hepro čaládis (ct. rodinka)! Ja som tento " bily kolačok" jedával hlavne pri odpustoch vo Vysokej nad Uhom (nedeľa pred sviatkom Panny Márie). Piekla ho naša Anďa (nevesta, prisťahovavšia sa do domu ženícha) Marja, vždy 10 až 12 hranatých bochníkov, ktoré prekysli tepše a vytvorili v priereze nenapodobiteľné "hríby". Medzitým som sa presťahoval do Des Moines_IOWA a recept som si nedoniesol. Našťastie v Paričove, časť Trebišova, žije mne prevzácna rodinka Davalova, na čele s mojim priateľom - dvojnásobným majstrom Európy v chove domácich králikov (moravský modrý obor) a s jeho krásnou pani Maruškou. Ja, medzitým "zmeniac pohlavie" a pri svojom veku, strieborných vlasoch, 6´a 2´´ výške a 106 kg hmotnosti, som bol prinútený (dobrovoľne povinne) aj piecť nielen chlieb, bobaľky, ale aj narodeninovské torty a domáce koláče - dokonca aj zákusky. Na moje obrovské počudovanie i vzhľadom na moje nežné medvedie labky, sa mi veľmi darí. Pozn.: Keď sa človiečik nepochváliš sám, nikto Ťa nepochváli! Pretože sme s Davalčatami v intenzívnom Skype kontakte, tak mi Maruška ochotne napísala recept. Viem, už ma niekoľko milých varešníčok upozornilo, že recepty mám písať do receptov, ale zatiaľ mi to časovo akosi nevychádza; sľubujem už po x_tý raz, že sa polepším a napíšem; ozaj sľubujem! Nuž a tu je recept na "Zemplínsky bily kolačok" - Biely koláč sa kedysi pravidelne piekol na Veľkú noc -

1,25 kg výberovej múky; 7 dkg kryšt. cukru; 13 ks sacharínu; 1,5 ČL soli; 2 vajíčka; 1 prášok do pečiva; 1 vanilka; 8 dkg roztopené maslo; 1 l mlieka; 2 kocky droždia (84 g); 10 dkg sunaru rozrobiť v mlieku a do teplého mlieka pridať aj slacharín aby sa dobré všetko rozpustilo.
- dať dobré vykysnúť a upliesť zo 4 pruhov koláč, pečieme pri 180 asi 50 min.
- pletieme zo 4 prameňov: Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý prameň prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí prameň cez druhý. Kroky opakujeme až do konca prameňov. Konce pritlačíme k sebe.
- potrieme vajíčkom tesne pred vložením do rúry
- hneď po upečení horúci koláč potrieť buď olejom alebo maslom
- ja pomastený koláč zakryjem papierom na pečenie a utierkou, kým nevychladne
Prajem dobrú chuť a dozdziveňa! Ferry_srácu a kamarát
tori111222
Veľmi pekne ďakujem aj za tento recept, Mám na dvore po starkej murovanú pec a môj brat je taký "" provokatér "" ako aj ja, tak sme sa dohodli, že to vyskúšame. Moja starká ich pekávala vo veľkých plechoch, vyzerali ako vianočka, ale boli mňňááám. Takže na jar opravujem pec a začínam piecť koláče, moji susedovci sa už nevedia dočkať.Len dúfam, že nám zdravie dovolí, lebo chuť na pečenie máme. Ďakujem, tori
sracz
Dobré šmaky a vďaka srdečná za odpoveď! Daj vedieť, ako ste s bratom dopadli a ako chutilo. Ja mám zas rozrobenú_rozmurovanú origo vyhodoslovenskú udiareň, tak na moje 63. narodeniny (15. nov. = vivat Los Scorpios) údim svoje klobásy, slaninu, tlačenku, kravský syr a inšó. Tak ahoj, veľa smačných úspechov a dozdziveňa! Srácz_Ferry