Varenie

Odpaľované cesto

druhedvojca - bez fotkydruhedvojca, 27. marca 2018

Ahoj varešky ! Chcela by som vyskúšať zákusok Dunajské vlny.
Nerobila som este odpalované cesto.Pozerala som tu aj recepty, neviem si vybrať. Na čo si treba dať pozor?
Ďakujem za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

elba
skús podľa receptu MONTY robila som a sú dobre
smejkad
Mäsiar má odpalovane cesto na všetky možné spôsoby a veľmi pekne popisuje, čo a ako. Hlavne prvé recepty.
sovka62
Mne sa odpaľované nikdy nedarilo, vyskúšala som niekoľko receptov, ale výsledok bol vždy mizerný. Vzdala som to, zo dvadsať rokov som sa oň už ani nepokúšala. Potom som tu našla tento recept od @havino

 varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/25273-rece...


a všetko bolo hneď inak. S cestom sa pracovalo výborne, vajcia idú ešte do teplého odpáleného cesta, vyšľahajú so v ňom jedna báseň a cesto je vlažné ešte aj vtedy, keď sa dáva na plech. Preto to ide ľahko. Na prvý raz krásne naskočili, ale z rúry som ich vybrala príliš skoro, takže spľasli. Teraz ich od momentu, keď sú už nafúknuté a majú správnu farbu, nechávam v rúre ešte 15 minút pri teplote zníženej na 120 st.C. A sú dokonalé, sa ma by som neverila, že také krásne a dobré veterníky dokážem stvoriť.
kecupicek
Robievam Dunajské vlny, ale my ho voláme Veľhory, už dlhé roky. Nikdy sa mi nepokazil. Našla som tiež rôzne recepty, ale podľa mojich skúseností zostane cesto vláčne niekoľko dní ak sa namiesto margarínu/alebo akéhokoľvek masla/ použije bravčová masť. Rúru neslobodno pri pečení otvoriť až kým nie je cesto pekné ružové. Po naplnení je to jednoduchý, ale chuťovo fantastický zákusok.
strucik
Ahoj, Vareška, pred výkričníkom sa nepíše medzera. A tvoj príspevok je genderovo nevyvážený! Na Vareche totiž nie sú len dámy, ale aj ženy, gavalieri, páni a možno dokonca aj transsexuáli.
druhedvojca
@Strucik (29.3.2018 16:03)

Haha, sorry. Som zaciatocnicka a nemam skusenosti. Vypotila som dva litre potu, pokym som to vysmolila. Takze ahoj varesky a vareskovia.. strucik, tvoj humor sa mi paci. Papa.
helica
Práve teraz som prišla k Vareche, akože odreagovať sa, no a čo nevidím - problémy s odpalovaným cestom. Ja som sa dnes asi po 20 -tich rokoch rozhodla, že konečne vyskúšam veterníky, ale snaha celkom zbytočná. Cesto som robila presne podľa receptu. Bolo hladké, lesklé, vláčne, proste tak, ako by malo byť. No bolo také lepkavé, že som ho nemohla ani do vrecka natlačiť. Zalepené mám všetko okolo. Keď som sa pokúšala striekať na plech venčeky, všetko cesto išlo vrchom naspäť. Nakoniec som to vzdala a nakládla som mokrou lyžicou kôpky a druho mokrou rukou ucapkávala. Vyzerajú otrasne, tiež som si chcela vypýtať radu, kde asi soudruzi z NDR udělali chybu. No, na druhý pokus už asi nenazbieram odvahu!
Prajem všetkým Varecháčom pekné a pohodové sviatky!
sovka62
@Helica , to cesto si mala ešte vlažné, alebo bolo už vychladnuté? Presne toto sa mi totiž stávala pri receptoch typu: odpáliť cesto, nechať úplne vychladnúť, potom po jednom ručne - v žiadnom prípade nepoužiť šľahač! - primiešať po jednom vajcia, každé riadne vymiešať a potom pridať ďalšie. Robota za trest pre vraha a tak ako píšeš, z vrecka sa nechcelo ani hnúť, bolo schopné vytlačiť aj špičku na zdobenie.
Skús si pozrieť recept v mojom komentári vyššie, ak sa odhodláš a skúsiš ešte raz podľa neho, určite ti to pôjde jedna báseň.
helica
@Sovka62 (30.3.2018 07:04)

Ahoj Evi, ja som si ten recept samozrejme prečítala ( hlavne, že ho mám odložený v KK)! Zistila som najpravdepodobnejšie chyby: veľa múky na množstvo vody, t.j 300ml/250 dkg múky), vzniknutú lepanicu som miešala do studena a šľahačom pridávala vajcia. Tak to bolo v rp., možno si dám patentovať nové šusterské lepidlo . Dobrú hodinu som umývala náčinie a ďaľšiu hodinu seba. Ďakujem za radu, zdraví helica.
kecupicek
Našla som svoj recept na Dunajské vlny, je už mnohonásobne vyskúšaný. Cesto: 125 g bravčovej masti, 250 ml vody, 150 g hladkej múky špeciál, 6 celých vajec. Vajíčka zašľahávame ručne po jednom. Cesto rozdelíme na 2 plechy potreté bravčovou masťou. Dávame asi 2 cm od kraja plechu, aby nám neprekyslo cez plech, lyžicou vytvárame v ceste nepravidelnosti. Pečieme 20 minút/ stačí aj 15 min. podľa rúry/ pri teplote 180 stupňov . Rúru až do upečenia neotvárame!!! Ktoré cesto je reliéfne zaujímavejšie, to dáme navrch. Aj ja som vyskúšala nový recept na kokosový zákusok. Zistila som, že je lepšie vychytať muchy v recepte skôr a držať sa svojich skúseností. Človek sa celý život učí.
druhedvojca
Dakujem vam vsetkym za prispevky,rady a vtipne komentare. Urobili ste mi dobru naladu. Nakoniec mi upiekla nevesta odpalovane venceky. Boli spickove. Len som nestihla ist pozorovat pripravu. Nabuduce ma zasvati... budem rada.
Majte sa pekne. Pa.
marienka44
@Kecupicek (1.4.2018 17:48)

Prečo nie na papieri piecť? To sa mi zdá bezpečnejšie.
Ja mám tiež zlé skúsenosti s odp. cestom, nevládzem ho vytlačiť z toho vrecka. :-(
kecupicek
@Marienka44 (4.4.2018 07:15)

Boli časy, keď sa papier na pečenie nepoužíval, aj ja používam papier na pečenie, kde je to potrebné. Pozerala som iné recepty, dávajú tam podľa mňa veľa múky, dokonca polohrubej a tá napučí až je cesto veľmi husté a pri miešaní mixérom múka uvoľňuje lepok a potom sa mení na lepidlo.
kajka04
Ja mám osobne s odpaľovaným cestom len dobré skúsenosti...
Určite dodržiavaj celé postupy a suroviny, aj mála chyba môže cestu a výslednému koláčiku uškodiť.
Našla som aj video, ktoré ti určite pomôže - stačí, keď si dáš lidl cukráreň - odpaľované cesto, kde ti k tomu všetko poradia.
Jedna rada tam ale nebola a to tá, ako zistíš, že je cesto správne odpálené. Stačí, že máš na spodku hrnca biely povlak, vtedy je správne odpálené. Potom len počkaj, kedy vychladne a pridaj vajíčka. Tie pridaj až keď bude vlažné, v horúcom by sa zrazili a v príliš studenom by sa nemuseli správne zapracovať... Želám Ti veľa úspechov pri pečení a určite mi daj vedieť, ako to dopadlo :D