Rôzne

Obedy

larja - bez fotkylarja, 2. mája 2019

Ahojte, milí varecháči a milé varecháčky, neviem, či sem celkom táto téma patrí ale bola by som veľmi rada, keby ste mi aj napriek tomu odpovedali. Čaká nás v rodinnom dome výmena starých okien za nové. Zaujímalo by ma, či ste sa starali o obedy pre montážnikov /sú to živnostníci/ alebo nie. Informácie sa rôznia, preto prosím Vás o Vaše prípadné skúsenosti s týmto. Ďakujem za všetky Vaše príspevky a odpovede.

@zareaguj


Diskusia k téme

luwinka
Ja som im prichystala menšie občerstvenie, samozrejme pivo muselo byť, ale nie zasa vo veľkom, len toľko, aby ich poriadne spravili.
klukodvody
Obědem potěšíš a navíc je máš pod kontrolou a nikam nezmizí. Najedí se a jdou dělat. Finančně Tě to nezničí a určitě to ocení dobrou prací. To jsou moje zkušenosti.
viera1
Nemáš voči nim v tomto smere žiadnu povinnosť .Dojednali ste si cenu za prácu,ktorú vykonajú a časy,keď sa to očakávalo (fušky),už sú za nami.Ja mám bohaté skúsenosti a mám aj takú,že parťák vyslovene odmietol.O 11:30hod zahlásil pauzu,všetci si vytiahli z batôžkov jedlo a po polhodine zavelil nástup.To boli fasádnici,dojednali sme si cenu za m2 a frčali na turbo - bolo úžasné sledovať ten koncert.Potom som si vypočítala,že im vyšlo 22€ /hod ☺☺☺.Disciplína taká,že žiadne pivo sa nekonalo...To som ešte nevidela.A odviedli parádnu robotu.Iné je,keď si zavoláš partiu,lebo ti pri -15°C praskne pred domom vodovod a treba kopať.Dostali čaj a teplú kapustovú polievku s chlebom a boli veľmi vďační (ja tiež,že v tej zime som našla niekoho,kto bol ochotný ísť do toho.Alkohol by som nedávala,stalo sa nám pri stavbe,že robotník spadol z lešenia a môj muž (veľký nepriateľ alkoholu) im odmietol naliať,aj keď "zahovárali",povedal,že po robote dostanú...A prvé čo záchranárov zaujímalo,bolo požitie alkoholu.Ani pivo im nedávaj počas práce.Dbaj najmä na to,aby to poriadne urobili,ak tomu rozumieš,susede osadili okná a v zime jej popod parapety fúkalo tak,že keď tam chvíľu nechala ruky,tak jej zmodrali (u nás bývajú tuhé zimy)...
2010
Casy sa zmenili ked idem na dohodnutu cenu s firmou, co prave teraz od januara sa deje u nas.
NIC a s robotnikmi sa nebavim aj ked vidim ze robia zle, len s majstrom a este vsetko aj pisomne cez email aby sa dodrziavala zmluva, kazda mala zmena je vela penazi, to nie je ako kedysi ked sa robilo lazo plazo, obediki, cigaretka, pivo a maringotka na rok. Alkohol v ziadnom pripade stane sa nahodou uraz, tak mas poistovnu na krku a sudy, kdo bude platit kompenzaciu, nemocnicu, uslu mzdu atd...
2010
Este jedna poznamka, namiesto obedov sa radsej koncentruj co idu robit, synova priatelka v Parizi ked prerabali byt vzdy vecer pred tym nastudovala video na Youtube a stala ako policajsky pes za nimi, ( kachlicky museli strhnut a kuchynsku kamennu dosku menit... 4 poschodie stary dom tocite schody bez vytahu.
afataga
Ja som tiez robosom nedavala jedlo, ked bolo moc teplo, tak som zasobovala studenou vodou, v zime uvarila kavu, ked zjedli, co si doniesli. Raz som im uvarila caj s rumom, lebo strasne zmokli pri betonovani, mixer vykydol beton a museli ho rozhrnut, aj ked lialo, ale ten caj s rumom az ked mali hotovo.
Predsa im za pracu zaplatis, tebe da kto obed zadarmo len preto, ze sa unuvas do prace?
larja
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede, potvrdili ste mi to, čo som si aj ja myslela - sú predsa za prácu platení, pripravím max. nealko nápoje, príp. kávu a budem dohliadať na to, aby všetko prebehlo O.K.
/Aj tak ma bude čakať kopa práce, keď odídu/
zolik
@Larja (2.5.2019 18:06)
Az teraz som si vsimla Tvoju diskusiu. Su to zivnostnici. V cenovej ponuke, ktoru Ti dali maju uz aj obedovu prestavku resp. pausalne obed zapocitany. O obed sa nestaraj. Pre dobru pohodu by som po obede ponukla kavu. A pripravila balenie mineralky.

Prajem Ti pevne nervy. Este jedna malickost na zaver. Ak mas dobre kamaratky, zorganizuj si upratovaciu vypomoc. My to tak robime. Ide to veselsie.
larja
@Zolik (2.5.2019 18:18)

Ďakujem aj Tebe, urobím presne ako hovoríš.
radost
@Larja (2.5.2019 18:58)

nám robili strechu-3 dni..
ja som im uvarila obed..ľudskosť mi kázala..
nie povinnosť

.
1x julica
denyany
Tiež si myslím, že s obedmi sa zaoberať nemusíš. Ale pridám tu takú príhodu. Našim robil jeden majster chodníky okolo domu. Dedina, pár pekných rokov dozadu... Mama vymyslela obedné menu na celú dobu a, samozrejme, samé mäso. Po prvom obede na tanieri ostala väčšia časť mäsa. Mama bola nešťastná, že mu asi nechutilo. Ale na druhý deň ráno stretla susedu toho majstra a tá jej povedala, že majster nie je mäsoví, má rád husté polievky a múčne jedlá. Nuž, mäso ostalo v obchode a mama kŕmila majstra ,,diétnymi' jedlami.:-)
zolik
@Denyany (2.5.2019 19:44)

Aj ja pridam jednu usmevnu prihodu. Je to uz niekolko rokov. Moja kamaratka si objednala majstra aby jej vydlazdil kuchynu, kupelnu a terasu. Milemu majstrovi kazdy den pripravila obed a odisla do prace. Dlazdiace prace sa pretiahli na neuveritelne dva mesiace.
Od vtedy sa jedna druhej pytame, ked sa navstivime:"Ako dlho zostanes?" Odpoved:"Urcite nie tak dlho ako pan Slivka".
rulik
ja som pred časom dal položiť dlažbu do kuchyne,chodby, WC a kúpelni, bola to taká malá partia, vedúci bol chlapec tesne po vojne, robotníci boli jeden starší a jeden tak stredný vek, kým tam bol ten mládenec tak všetko frčalo ako na drátkoch, no len čo odišiel niekam pre materiál tak ten starší hneď začal vymýšľať, že by bodla kávička, potom cigaretka a viac stál ako robil naviac, čo som si nevšimol kládol to hala-bala, keď sa vrátil ten mladík, tak mu dal všetko strhnúť a znovu a ešte ho vyhrešil, že sa zdržuje kávou a pofajčieva
1x zolik
leaela
Podla mna zalezi od ceny ich roboty,ale ja by som im nic navyse nedal,tie casy su uz daaaaaavno prec ked chodili robosi na fusky popri normalnej praci......nech si poriadne urobia robotu a ty im za to riadne a nacas zaplat a to je v dnesnej dobe dost.a aj fer......tiez makam jak besny a nikto mi nic navyse neda,skor naopak,urobim si robotu a este sa musim natahovat za platby:-(
1x zolik
viera1
@Rulik (2.5.2019 20:24)

Tak mnohí robia,keď si dohodneš hodinovku-vtedy je to nekonečný príbeh,lepšia je sadzba za m2,vtedy nepofajčievajú ☺.
ivkamatko
@2010 (2.5.2019 17:00)

Si neviem predstaviť, aby celú pracovnú dobu stál niekto nado mnou ako policajný pes. Takto sa správať dokáže len primitív, bez vlastného názoru a myslí si, že je zaujímavý. Prajem tej priateľke tvojho syna, aby ona bola v práci tak sledovaná. Po pár týždňoch by sa psychicky zrútila. Vážiť si treba každú prácu. A keď nedôveruje niekomu, načo ich teda volala? Podľa yutub si to mala urobiť sama.
2010
@Ivkamatko (3.5.2019 07:52)
ja som jej to poradil ked na druhy den zistila ze tim ktori firma poslala to nie je schopni spravit kvalitne, (stara budova krive steny). Nechceli ich vymenit, lebo uz zaplatili velku zalohu. Tak robila z domu a bola primitivka, bosorka, ale maju to pekne spravene a s odstupom casu a ked budu chcet predat to je to hlavne.
Spat k projektu este jedna poznamka co nexistovala v minulosti a to je riesenie odpadu na ktory si treba dat pozor a zalezi od mesta.
V Parizi to nebol az taky problem, ale v Zurichu kde su teraz je to komplikovana a hlavne velmi draha zalezitost,( zly den, zly sacok, a mas vyber medzi pokutou a basou)

haji
Nealko pití, kafíčko, kousek koláče. Hlavní pozornost zaměřuji zásadně na vykonávanou práci. Prostě jsem u toho, dívám se, komunikuji, ptám se, kontroluji. Někdy ani to nepomůže. Ale to je o inom než, že - obedy.
2010
@Ivkamatko (3.5.2019 07:52)
Este taka jedna perlicka co sa stala jednomu mojmu zamestancovi, zavolal si domacich z vychodu, a bolo treba aplikovat novu technologiu (Samonivelačný liaty poter). "Robili ste to uz" ? jasne pan veduci vela krat ... miesacka sa zahodila , a na vsetky podlahy bola treba zbijacku a brusku - zarabali to ako tradicny poter v miesacke s pieskom.
zolik
@Larja (2.5.2019 18:58)

Budem rada a urcite nie len ja, ak das vediet ako to u Vas prebiehalo.
larja
@Zolik (3.5.2019 22:21)

Malo by to trvať niekoľko dní na budúci týždeň, takže koncom týždňa sa ozvem a podelím sa s Vami o skúsenosti.
1x haji
kecupicek
Máme tiež skúsenosti s rôznymi majstrami. Firmy dávali robotníkom stravné lístky, na poludnie nasadli do auta a naobedovali sa v reštaurácii. Urobila som im kávu a minerálnej vody mali dosýta. Robili rýchlo a kvalitne. Manžel im asistoval, keď niečo potrebovali priniesol a nenápadne a taktne im ukázal čo treba ešte vylepšiť, alebo dokončiť. Opačným prípadom bol náš sused. Kládol nám dlažbu do kuchyne a bazéna. Mal stravnú jednotku na celý deň, pivko, kávu a večer aj tvrdé. Ale bol to majster ako sa hovorí prvej triedy, tak si zaslúžil. Trvalo to týždeň. Manžel mu pomáhal, a keď odkukal všetky majstrove grífy, nadobudol už také zručnosti a sebavedomie, že obložil kúpeľňu sám. No maniere mal tiež už ako cudzí majster a preto som mu chystala na čo mal chuť. Aj zmrzlinku a zákusok ku káve dostal. Lebo čo keď sa urazí a v polovici zákazky odíde? Lebo ako sa hovorí:- Nie ten je majster čo začne, ale ten čo dokončí.-
1x 45678
larja
Moji milí, sľúbila som, že sa s Vami všetkými, ktorí ste sa úprimne zaujímali o to ako to u nás prebiehalo pri výmene okien, podelím o skúsenosti. Deň dopredu som nachystala rôzne druhy nealko nápojov, napiekla koláčiky. Montážnici prišli dvaja, povedali, aby som im nechystala žiadne jedlo, že nie sú navyknutí počas práce jesť, nechodia ani na obedy, jedia až doma. Trochu ma to prekvapilo, jeden z nich len požiadal o kávu - bez koláčikov a jednu "desinu" za deň a vypil ju ten , ktorý v ten deň nešoféroval. Nedotkli sa ani nápojov - nosili si svoju "malinovku". Svoju prácu si odviedli na 100 percent, nebolo treba ani za nimi stáť a kontrolovať ich. Boli veľmi slušní, vo svojom remesle skutoční odborníci. Mali sme veľké šťastie, že sme "natrafili" práve na nich, práce prebiehali bez akýchkoľvek problémov a všetko urobili presne podľa našich predstáv. Mala som z toho zo začiatku trochu obavy ale tie sa rozplynuli hneď po tom ako osadili prvé okno. V pondelok prídu ešte dorobiť nejaké malé okienka a teraz už je len na nás, aby sme všetko dali do pôvodného stavu. Krásny deň všetkým.
haji
@Larja (11.5.2019 08:42)
Díky za super dobrou zprávu! Dnes je to výhra! Krásný den i tobě, ať všechno zdárně dokončíte!
1x larja
nephilim
@Larja Tak to si dobre dopadla. Zohnať dnes trojboj šikovné ruky+odborné oko+serióznosť je umenie. Všade vo svete. Také kontakty si človek váži a stráži. Obed sa varil pre majstrov raz. Sisin pes zaňuchal ich obedové balíčky a trochu sa s nimi zoznámil (= ovracala potom celú záhradu.) Ach tie spomienky na prerábku umakartového jadra na starom byte. Umývať si vlasy v kuchynskom dreze. Otravovať susedov, keď nutkalo na vécko. Kuchynská linka, varenie jahodového džemu na plynbombe v spálni. Prerábala sa dlažba v kuchyni. Božské časy. Už ich nikdy nechcem zažiť.

2x haji a larja