Varenie

Detská výživa

alena45 - fotkaalena45, 18. júla 2018

Milé varecháčky, varecháči, chystám sa urobiť zásoby domáceho ovocia a zeleniny vo forme detskej výživy pre moje vnúčence. Našla som niekoľko receptov, kde sa dáva aj zlatý klas, a pridáva sa dosť cukru. A ja neviem, či je to tak správne. Rada by som bola, keby ste sa podelili so svojimi zaručenými a vyskúšanými receptami, hlavne s nejakými fintami, aby sa mi výživa nekazila.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Nevím, co je dost cukru. Mimo jiné - také cukr je částečný konzervant - spolu s dalším /délka varu, kyselina citronová atd.atd./. Sám zlatý klas či puding konzervant není, spíše naopak. Chce to vyzkoušet. Mimo jiné je potřeba dát do menších sklenic, bo po otevření se rychle kazí, viz :  varecha.pravda.sk/recepty/nutela-z-jablk/31955-recept.htm...

A tady je ona diskusia:  varecha.pravda.sk/diskusie/dzemy-so-zlatym-klasom-alebo-z...
- ovšem autorka diskusie se nevyjadřuje. Není to první, ani poslední diskusie, kterou někdo otevře a pak mlčí.
Kupovaná dětská výživa zákonitě musí obsahovat konzervanty, otevřená v pohodě v lednici vydrží docela dlouho. Ale také je v malém balení - jednorázovka.
Chce to vyzkoušet, trénink dělá závodníka. Osobně osvědčené postupy jsou k nezaplacení. Ať se ti daří!
alena45
@Haji (19.7.2018 08:48)

veď preto som zadala diskusiu, aby sa ozval niekto, kto má skúsenosti. Opisované recepty len tak bez vyskúšania mi veľmi nepomôžu.
motyka
Daj si do googlu - detská výživa bez cukru. Nájdeš tam rôzne stránky, z ktorých si môžeš urobiť názor, aj fórum a diskusie. Na stránke Tinkine recepty.sk - je recept, kde autorka píše, že jej to vydrží aj 2 roky.
Skúšala som niektoré z jej receptov / aj keď výživu nie / a nesklamali. Prípadne sa skontaktuješ. Rada som pomohla.
afataga
Par krat sme dostali od svokrovcov strasne kvanta jablk, tak som ich nastruhala na robote, napchala do poharov a pridala kusok skorice, nic viac a sterilizovala som ich 30 min. Robila som to do vacsich poharov a potom pouzila do strudle, vydrzali mi aj 3 roky. Tak ma napadlo, ze keby sa to dalo do malych, mohlo by sa to tvarit ako detska vyziva :-), asi by tak isli aj hrusky, ine ovocie netusim. Tak neviem, ci som ti pomohla, ale snaha bola.
alena45
Ďakujem za Vašu snahu, @Motyka , určite pozriem na tie Tinkine recepty, @Afataga , tiež som urobila tie jablká raz tak, ako Ty, skysli mi do mesiaca. Potom som ich dobrých 10 rokov nerobila. Mám zamrazené jahody a marhule, aby som mohla robiť zmesky s jablkami, do niektorých chcem pridať hokaido, alebo urobiť celé zeleninové. Takže držte palce, keď k tomu príde.
havino
@alenka , robila som tento rok už tri dávky presnidávky, tak sme to volali, podla veku dieťatka si prispôsob, či už cukor môže, alebo nie. ja mojej 7 mesačnej vnučke som cukor nedávala, jablčka boli sladké a už až sypkejšie, cukru mali dosť. jablka som som obkrájala od jaderníkov, dala do hrnca aj s kožou, podliala deci vody, rozvarila som ich, do jednej várky som pridala jeden vanilinový cukor, do druhej várky zrelšie broskyne, do tretej dve hrste čiernych ríbezli, prepasirovala som uvarené na kašu už, cez umelohmotné sitko do druhého kastrola, nechala som prevrieť, prská to strašne, tak bola hustá a do poharikov. sterilizovať nie je potrebné, robila som takto aj mojim chalanom cca 30 rokov do zadu.
1x 45678
havino
obrátiť dole viečkom a pod deku dať, som zabudla dopísať.
alena45
@Havino , presne toto som potrebovala. Tiež som si myslela, že nie je potrebné sterilizovať, len pod deku, alebo ako moja stará mama hovorila - do pokrovca. Ďakujem.