Rôzne

Brusnice

marianne - fotkamarianne, 24. júla 2013

Milí Varecháči,
kúpila som na trhu okolo 3kg brusníc,máte nejaké osvedčené recepty,čo s nimi?
Už som aj pogooglila a našla niečo aj v starých kuchárských knihách, ale ak máte nejaký dobrý odskúšaný tip na recept,rada privítam....Nemám s nimi veľa skúsenosti,pravdu povediac,idem ich spracovať asi prvý krát...mama niečo z nich robila,ale už nepamätá čo...:-))

@zareaguj


Diskusia k téme

kika1212
ja robím: 4 kg brusnice, 1 kg vykôstkovaných sliviek, robím so slivkami, alebo hruškami, alebo bez, ale so slivkami mi chutia viac, 1 kg cukru, 2 dcl vody, 6 hrebíčkov, priviesť do varu, varím kým sa to pustí asi 10 min. nie viac aby sa moc neodparili, horúce do pohárov, zavíčkovať, zakrútim do deky, nesterilizujem. Takto sa osvedčilo mne, možno má niekto lepšie skúsenosti:)
kika1212
ak sú slivky tvrdšie, dám ich variť ako prvé a potom nasypem brusnice...
1x zofos
marianne
@kika1212 to je zaujmave s tymi slivkami,som nepocula este...to vsetko varis aj s nalevom spolu? to by sa mi aj pacilo,ani piplacka to nie je velka....
rulik
zavarene su dobre v zime na svieckovu na smotane
kika1212
všetko spolu, len ak sú slivky tvrdšie, podlej vodou, povar, trochu zmäknú, pustia šťavu, nasyp brusnice, cukor...
mariamka
marianne ja by som ich ususila alebo skandizovala, v takom stave su podla mna univerzalne, ale postup ti nepoviem :)
evanaaa
A čo tak brusnicový džem - ako doplnok k mäsu, kto to má rád......
hubata
Ale slivky ešte nemôžu byť v záhradách ....iba Španielske blumy v hyperbordeloch.
ericka
brusnice sú dobré tiež skombinovať s hruškami, uvariť z nich kompót...
kika1212
je pravda, že slivky teraz ešte nie sú v našich záhradách. Vždy ich do brusníc kupujem na tržnici, ale brusnice zaváram v druhej polovičke, alebo až koncom augusta a vraj sú najlepšie dozreté, keď sú šmrncnuté prvým mrazom a tie sú začiatkom septembra, ak vôbec sa dá hovoriť o prvých septembrovým mrazoch. Ale brusnice sú rozhodne chutnejšie a dozretejšie neskôr:)
tapaska
brusnice zavarene su poklad pod divinu, nieco uplne super a zazrak na jedno varenie pre tak 6 ludi to je 1 kg diviny - jelenie, a podobne, maly poharik brusnic, hotovy poklad, tak ak mate radi divinu, bez cerveneho vina a brusnic si to neviem ani predstavit... pouvazuj take papanicko stoji zato a plus dobra knedla, mnam...
marta5
Dobrý deň-píšete ,že slivky ešte nie sú v záhradách,je pravda ja ich ešte zrele nemám ,no od susedky som dnes dostála nádherne veľké slivky ,asi je to skoršia odroda.Sú lahodné a krásne.