Môj najväčší tohoročný Veľkonočný zážitok.

stefanm - fotkastefanm, 6. apríla 2015
Môj najväčší tohoročný Veľkonočný zážitok spočíva v tom, že som si pri varení šunky spomenul ako som sa nahrešil pred rokom pri odstraňovaní tej sieťky z mäsa a tak som ju odstrihol a ľahučko stiahol zo šunky ešte pred varením. Varil som ju podľa rady susedky, do vriacej vody a koľko váži tak toľko minút variť. Lenže už pri bežnej kontrole, po pol hodinke varenia sa mi niečo nepozdávalo! Šunka, samozrejme bez tej sieťky nedržala tvar a mne sa vo vode varili dva veľké, rozcapnuté kusy údeného pliecka. Ako to dopadlo? Čítajte ďalej v komentároch.
@zareaguj


Diskusia k článku

stefanm
Najťažšie bolo povedať pravdu manželke. Po niekoľko štamperlikovom povzbudení som sa k tomu odhodlal, ale moje tušenia sa aj tak naplnili. Zamračená tvár a zvesené kútiky jej úst prezrádzali, že tohoročné veľkonočné sviatky sa dostávajú do nie veľmi lichotivých rozmerov. Jednalo sa o šunku na foto úplne vzadu.



Pokusy typu: netreba ti niečo pomôcť a pod. boli odmeňované mlčaním s v tvári výrazom plným jedu. Našťastie práve piekla koláč a okolnosti, že mlynček na orechy máme uložený v potravinovej skrinke úplne hore vzadu ju donútili k vete: „"Števo, ešte potrebujem trochu orechov pomlieť". Atmosféra sa pomaly normalizovala a nakoniec sme sa dohodli, že si nebudeme kaziť sviatky a išli sme na spoločný nákup. Ja som jej kúpil ružičky aby si ich posadila na záhradku lebo viem, že ruže nemá veľmi rada a nechce sa jej kopať jamy a ona mi fľaškové pivo lebo vie, že mám rád len čapované a nerád nosím fľaše naspäť do obchodu.



A ako dopadla šunka? Nerád sa sám chválim, ale tak, že som z nej stihol odfotiť len toto:


pivonka
Ja už údené na sviatky nekupujem. Samé problémy. Áno, sieťka, napichané kadečím, že už sa to na údené vôbec nepodobá a ak som kúpila u mäsiara, ktorý si sám údil, bolo presolené. Veľmi. Kúpim si bežne v roku údené kolienko a ešte mám skvelú fazuľovú polievku. Neviem sa jej dojesť. Prajem Ti pekný zvyšok sviatkov a rýchle zotavenie.
rela
Ja som včera varila rolku v sieťke a poriadne som sa natrápila, kým sa mi ju podarilo stiahnuť. Šunka z vrchu vyzerala ako keby sa do nej pustil náš chlpáč a pri rezaní sa rozpadávala. Takže ty si to urobil rozumnejšie :-)
aroooo
No ja som rolku namočila, čím aj trochu povolila tá sieťka, dala sa mi lepšie a čistejšie nadvihnúť od mäsa, zrolovala som ju na prostriedok rolky ako opasok, ktorý to držal po kope, uvarila a ešte teplé prestrihla a finito - čistá robota...
rulik
moja rolka je ešte v chladničke lebo som na cestách, ale podľa toho čo čítam ju asi pre varením vyzlečiem a previažem len na pár miestach ako ked sa robí roláda a po uvarení len rozstrihnem, ak sa zadarí dám vedieť
sovka62
Údenú rolku som kúpila raz v živote, čerstvo vydatá, mladá, sprostá gazdiná. Keďže vtedy sa nekupovalo, ale zháňalo, kúpila som ju asi týždeň vopred a zavesila do studenej komory. Po pár dňoch som si všimla, že na pokrievke, ktorou som mala zakrytú domácu masť a nad ktorou visela šunka, sa mi objavujú akési fľaky.Nabrala som na prst, privoňala a uháňala na toaletu, kde som vyvrátila hádam aj vianočný opekanec. Neuveriteľný smrad! Šunka skončila v odpade a ja som sa ani nedozvedela, či ju variť zabalenú, či rozbaliť. Ale to je jedno, v živote s ňou nechcem mať nič spoločné.
viera1
Údenú rolku nejem a ani nekupujem už roky.Mäso zlepené kolagénom,ktorého tajomstvom je v strede najnekvalitnejšia časť z bravč. mäsa je pre mňa neprijateľná.Bola som na nákup mame a kúpila som jej údenú krkovičku bez kosti a mama je nadšená,že tak dobré údené už roky nejedla.Ale nie to som chcela;boli tam dve dámy,ktoré sa pýtali,ako rolku variť a mäsiar,že vložiť do mikroténového sáčka,uvariť a nechať v tom sáčku vychladnúť a sieťka pôjde pekne dole.Mali tam aj krásnu slaninu a celá rodina si pochvaľovala,že je vynikajúca.Budem pátrať po výrobcovi (vždy je tam veľa ľudí a nechcem zdržiavať) a keď to zistím,dám vedieť.Pravdou je,že dnes už musíte kupovať všetko podľa výrobcu,nie či je to pravé,ľavé,úprimné,poctivé a neviem aké ešte a šíriť dobré meno výrobcu a upozorňovať na špekulantov.
A tebe @stefanm neostane iné,len navariť zemiakové (chlpaté) knedle a kapustu a zužitkovať tvoju rolku ☺☺☺.
motyka
Ja, asi jediná vám musím oponovať. Aj keď údené počas roka vôbec nekupujem Veľká noc je Veľká noc. Neviem či môžem napísať- či nerobím reklamu, ale tohto roku som kúpila šunku v CBA. Skutočná delikatesa. Nepresolená. Sieťka s okami cca 2x3cm - z nití, z jedného kusa mäsa. Skutočne nádhera. Bola trochu drahšia, ale inú už ani nebudem kupovať. Skúste a uvidíte.
denyany
Vďaka za typ, motyka. Využijem. Raz za čas by sme si dali aj dačo údené a neviem, čo kúpiť, lebo už mám pár zlých skúseností a roky som rolované v sieťke nekúpila.
viera1
@motyka reklamu nerobíš,lebo CBA je obchodná značka,nie výrobca.V tom obchode môžu mať pod CBA značkou rolky od mnohých výrobcov.A ako píšem vyššie,zaujíma ma výrobca.
janealli
Ja pridám vtip, ktorý som v toto veľkonočné obdobie čítala v NČ pre ženy o varení šunky:
Na Veľkú noc sa pýta dcérka mamy: "Mami, prečo si odrezala z každého konca kúsok šunky pred varením?" "No, vieš moja, to je taký veľkonočný zvyk, robila to moja mama, babka i prababka." "No áno, ale prečo?" "Vieš, že ani neviem,aký to má význam? Opýtame sa babky." Idú s otázkou za babkou. A tá vraví: "Dcéra moja, to sa tak už roky rokúce v našej rodine traduje, že končeky zo šunky treba orezať." "Ale prečo?" pýtajú sa mama s dcérou. Ani babka nevedela nič viac, a tak idú za prababkou. Prídu k prababke a pýtajú sa: "Povedzte nám niečo o veľkonočných zvykoch, prečo sa v našej rodine odrezávajú končeky zo šunky?" A starenka im hovorí: "No neviem prečo to robíte vy, ale ja preto, lebo sa mi šunka nezmestí do hrnca."
lianka
Ja som tento rok kupovala šunku v COOP Jednota. Bola od výrobcu Tauris A bola veľmi dobrá. Už bola tepelne spracovaná, takže nebolo treba variť. Inak bola jemnučká, primerane slaná, nie veľmi, makučká. Trošku som sa potrápila so sieťkou, ale chuť to vynahradila.
sovka62
@lianka , nechcem ti brať ilúzie, ale to čo si kúpila sa volá mäsový výrobok, nie údená šunka. Ak by si sa bola pozrel na zloženie, zistila by si, že obsah mäsa bol niekde okolo 75%. A čo bolo to ostatné? Veľmi pravdepodobne voda, želatína, možno mleté kože, rôzne koagulanty a dochucovadlá, aby bola taká ako popisuješ. Údená šunka je mäso, ktoré ležalo v rôsole a potom sa vyúdilo. Čiže mäso, nič iné.
Žiaľ, tú pôvodnú chuť už poznáme len my postarší, čo sme ešte zažili éru domácich zabíjačiek.
vybusna
Moj najvacsi velkonocny zazitok bol ten, ze sme vysli na zahradu, postavit s vnuckou a vnukom snehuliaka a prizerali sa nam cez plot tri velke krasne roznofarebne lamy. Lamy v dedine na Strednom Slovensku, nie je vec bezna, to musite uznat. Neviem kto bol vo vacsom uzase, ci my, alebo tie lamy.
janazjarku
Tak aj ja pridám pozitívnu skúsenosť :-) asi dva roky kupujem údené mäso v Coop Jednote na výrobcu sa opýtam a potom to tu samozrejme vyzradím .-) Toto je mäso je úplná klasika zaúdené poctivo zavesené na konopnom motúziku, žiadna sieťka ani igelit. Zaúdené na bledoružovo a hlavne nepresolené. Toľko teda môj dlhoročný výskum :-) Štefan a len tak medzi nami aj ja som raz zvolila presne tvoj postup a výsledok neuveríš, no presne rovnaký .-)
motyka
@viera 1 - máš pravdu. To som si neuvedomila. Ale lístok z nej už nemám a nechcem len tak spamäti písať neúplné informácie. Ale na účtenke je napísané - naša údená šunka CBA. Určite sa najbližšie opýtam v obchode. Mám tam známu. Potom napíšem. Ale bola skutočná delikatesa.
anina43
ja som kúpila údenú krkovičku z COOP Jednota, nebalenú, dala som do tlak. hrnca 3 dl vody, položila paráčik na parenie knedlí, naň krkovičku, hrniec som zavrela a presne odchvíle zafučania hrnca som hodinu mäso parila. výsledok vynikjúci, mäso nebolo ponorené vo vode, zachovalo si šťavnatosť, nebolo ani tvrdé ani mäkké - také akurát. po vychladnutí ho manžel na ručnom krájači nakrájal na tenulinké plátky, vôbec nebolo presolené a šibáči nevedeli vynachváliť. nikdy nekupujem údené mäso vo folii alebo v sieťke. Moja svatka kupovala údené v tescu v sieťke, vraj bolo napustené nejakou chemikáliou, po uvarené mäkké ako blato a odmietli ho žrať aj domáci miláčikovia zvieracej ríše.


svetlana9
fíííha - toooľko skúseností aj dobrých aj zlých. Raz som bola u kámošky na návšteve v období veľkonočných sviatkov. Ona je Češka. Ponúkla mi zemiakový šalát a k tomu údené. Bolo mi divné, že je to tenučký plátok nejakého údeného mäska. Tak som sa opýtala - a Ty to nevaríš? Odpoveď bola -nie - však je to údené. Takže aj tak sa dá.
mariamka
ja som mala tiez udenu krkovicku od sukromnika, dva pekne kusky, jeden som nechala surovy /tak ako pise @svetlana9 / nakrajali sme ho na tenucke platky a druhy som uvarila v pare, oba chutili vyborne, uz ziadne sietky :)
lianka
@sovka62 , aj ja si pamatám tú chuť domácich zabíjačiek. Rodičia chovali každý rok prasiatko, tiež to zasálali a údili ovocným drevom. To bola chuť, ktorá sa už nezopakuje, tie zahraničné na ňu nemajú. No a v dedine máme masiara, ktorý to má tak nechutne zaúdené /neviem čím to údi/, že to radšej nekupujeme. Zdá sa mi tá Jednota najlepšia, aj keď je to len masový výrobok.
martina0812
Ja sa z času na čas dám nalomiť a šunku kúpim. Ale oveľa viac sa mi oplatilo dať si proste nakrájať moravské mäso. Nie je tam viditeľná mastnota, zatiaľ som sa nesekla a rodine chutí. Ale nie to som chcela. stefanm, neskutočný príbeh a fantasticky podané! To s ružami a pivom nemalo chybu, chechcem sa ako cvok - mne totiž manžel včera doniesol liesku, vraj, lieskové orechy ľúbiš, tak si zasaď. Problém je v tom, že žijeme u mojich rodičov a tí majú stromy úplne všade. Nech chcem zasadiť čokoľvek kamkoľvek, je o tom úmorná diskusia a nikdy neskončí tak, aby bolo 3x a aj tak napokon skončili v kvetináči na kuchynskom okne, pretože kam som ich dala, všade otcovi zavadzali, hoci to bolo asi 30 cm priestoru. A on, chytrák, privlečie strom!!!! :-D Včera som ho zasadila na tajňáša, kam sa mi zapáčilo a dúfam, že kým si otec milú liesku všimne, bude už dávať lieskovce....
rulik
@stefanm tak sa chcem pochváliť ako som konečne tú moju rolku uvaril, dal som dole sieťku a chcel som ju previazať len tak ako keď sa roluje nejaké mäso, ale nenašiel som kuchársky špagátik, tak ma napadlo, že lekárničke z auta skončila životnosť a je plná obväzov, tak som rozbalil taký 10cm na šírku a tým obväzom som párkrát obtočil rolku,zaviazal na mašličku a spolu s koreninami dal variť, čakanie bolo nekonečné, keď sa konečne dala kuchta otvoriť som sa potešil, držala tvar a po vychladnutí sa celkom ľahko dal obväz odstrániť, nabudúce už inak nevarím



 



TOPlist