Keď sa darí, tak sa darí!!!!

Máme doma taký zvyk - obvykle torty nepečiem, ale na narodeniny môjho synovca a mojej dcéry každému decku upečiem tortu v tvare podľa vlastného výberu. Už som robila všeličo - motýľa, Hallo Kitty, nákladiak, zámok, morskú pannu, plniace pero...toho roku si môj drahý synovec vymyslel tortu v tvare auta - konkrétne Seat Ibiza, akú má jeho mama.

Včera bola nedeľa, oslava je v utorok, tak si hovorím, pustím sa do toho. Vymyslela som si, že urobím mramorovaný korpus. Veď aby to bolo pekné v reze, nie?

Moje obvyklé cesto na korpus však bolo nejaké divné. Robila som ho ako vždy, ale bolo husté a naskrze sa nedalo liať tak, aby bol výsledok mramorovaný. No ale po troche hrešenia sa to ako tak začalo ponášať na mramorový korpus a ja som celú nádheru dala piecť do remosky. Už pri tom ceste som to mala radšej vzdať, lebo poznáme to: keď sa darí, tak sa darí!

Lenže ja nie! Kdežeby som to ja vzdávala, kým mám len milimeter nepocuchaných nervov v tele! Korpus sa teda piekol. A piekol. A piekol. Mohla som doňho špajdľou pichať, koľko som chcela, vnútri bol stále surový.

Nakoniec som si na ukľudnenie otvorila knižku a začítala sa...no samozrejme, že ma od knihy vytrhol až fakt, že som pre dym nevidela na písmenká. V remoske sa črtalo čosi čierne, tak som to vyklopila von a verná svojmu optimizmu som sa výsledné čudo pokúsila zachrániť.

Vysvitlo, že zhorený bol korpus len na povrchu a to som zrezala. Ale aspoň konečne nebol vnútri nedopečený. A čo viac, keď som ho rozkrojila, ukázal sa presne taký prenádherný mramorový vzor, aký som zamýšľala! To je šťastie!!!

A tak som sa v obnoveným optimizmom pustila do krému. Uvarila som puding. Cha! Lenže to nebol môj obvyklý doktor etker, ale nejaká napodobenina, ktorú doniesol môj manžel. Jednak to chutilo príšerne práškovo a jednak to bol jeden z tých hnusných pudingov, ktoré nestuhnú ani za svet a naopak, čím dlhšie sa nechajú tuhnúť, tým viac sa roztekajú, až je z nich čisté mlieko!!! Aby som to zachránila, rozmrvila som do pudingu balenie disko keksov, nech to trochu zhustne a doplnila ešte pre istotu aj tortové želé, aby to držalo. No nedržalo!!!

Celá napálená som do toho išla vmiešať maslo... seklo sa. Ale čo, chutiť bude hádam aj tak!

Už mi tiekla voda zo zubov, ale ešte som to nevzdávala!!! Keď som naplnila milý korpus polotekutým "krémom" - tie úvodzovky som si nemohla odpustiť - celý výtvor som obalila potravinárskou fóliou, aby milý maglajz nevytekal a nezasvinil mi pol chladničky.

Medzi tým som si spravila odpaľovanú poťahovku, ktorú som robila už aspoň 20 ráz a vždy bola perfektná.

Už z posledných síl som vytvarovala tortu do finálnej podoby auta - no od ibizy to malo ďaleko, skôr to pri dávke fantázie pripomínalo medveďa na štyroch kolesách.

Úplne znechutená som sa dala výtvor poťahovať a moja dokonalá poťahovka sa trhala ako mokrý toaletný papier!!! Cez trhlinky v poťahovke začala vytekať pudingová brečka...

Výsledok - torta je v chladničke, dnes sa pokúsim prehovoriť, alebo podplatiť psa, aby to zožral. Kuchyňa bola špinavá od podlahy až po strop, všade omrvinky, kúsky poťahovky, striekance pudingového krému a podobných vecí, riadu plný drez a môj tlak tak dvesto na sto.

Dnes po príchode z práce idem na repete. Držte mi palce! Keď budem hore aj do polnoci, Viktorko tú svoju Ibizu dostane! Ale aspoň som sa poučila. Sú totiž dni, keď pokašlete všetko, na čo siahnete a keď sa to začne zvrhávať, radšej to treba nechať na druhý deň. Lebo keď sa darí, tak sa darí!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

pivonka
Ježišmária!! To snáď ani nie je možné. Nech sa ti dnes tak darí, ako sa ti včera nedarilo! Držím ti palce!
rea1
:-))))) obvykle sa síce hovorí "deň blbec" ale u nás sa zvykne, že "pos*atým navrch". tak si vyber. ale držím palce, aby sa ti podarila tá najibizovatejšia ibiza zo všetkých ibíz. a najchutnejšia. :-)))
marcel83




Síce to nezje, ale chalan sa aspoň zahrá. A na tortu hadam aj zabudne... ;)
smejkad
presne tak, raz hore, raz dole, uz len dufat, ze to HORE ti vychadza akurat na dnes :-)
martina0812
Baby, veru, držte mi palce, lebo keď to už dnes nevyjde, tak sa na to vykašlem a urobím mu za plech perníka!
babidka
Mozno keby si si vzala na pomoc lunarny kalendar pre gazdinky alebo precitala horoskop na vcerajsi /ci predvcerajsi ?/ den - mozno by si sa na pecenie torty vykaslala , zaliezla do postele a v klude preckala jeden den... dnes by sa ti darilo :-) Mam kamaratku , ktora bez lunarneho kalendara neurobi ziadnu domacu pracu ani nic na zahrade, nejde k lekarovi ani na nakup :-) Vraj ked je v kalendari napisane , ze si nema umyvat vlasy alebo prat , tak to nerobi - inak je vsetka jej praca zbytocna . Nuz , mozno si aj ty mala vtedy "nelunarny" den :-)
dara2112
Daj vediet ako si dnes dopadla a odfot aj ten vytvor držim palce deň blbec už hadam pominul
misa1
obdivujem tvoju pevnú vôľu "NEVZDAŤ SA" ...ja som raz piekla podobne...ale ku koncu, keď som už videla, že to bude katastrofa, tak som sa odreagovala naporcovaním toho úžasného výtvoru a spláchnutím do záchoda. a už nikdy viac sa o upečenie tej istej torty nebudem pokúšať.:-)
denyany
Teda! To poznám. Dnes ti držím palce. Nech sa darí!
zitar
že, pokúsim sa prehovoriť psa.........., joj, či som sa pobavila, ale ja by som toľko trpezlivosti nemala, máš môj obdiv, určite Ti to dnes už pôjde od ruky
zizazi
držím palce nech ti to dnes ide od ruky...verím, že dnes to bude excelentné...tiež mávam občas deň blbec a vždy vtedy, keď to najmenej potrebujem...napíš Martinka aj pokračovanie...
elixir
:))) Ty nemáš chybu... už sa mi pri pečení tiež kadečo "podarilo".. stáva sa :)
martina0812
Vyšlo to!!!! Na ibizu sa auto síce veľmi nepodobá, ale nespochybniteľne to JE auto! :-D Pridala by som fotku, ale stratila som kábel od mobilu, ktorým som to fotila, takže do počítača už foto asi nedostanem. Skončila som o desiatej večer, ale oproti nedeli to bolo sto a jedno! Korpus bol krásny, plnka držala ako besná, poťahovka bola perfektná ako vždy, akurát ju nedokážem poriadne vyhladiť okolo torty, takže auto má pár neplánovaných volánikov, ale každopádne je to auto a už sa teším, keď ho ukážem Viktorkovi! Ďakujem vám za podporu, dodalo mi to chuti do práce a prestala som sa dívať na svoju robotu s takým znechutením, aké som od nedele pociťovala. Takže auto je v chladničke, torta krásne stuhla, dokonca aj kolesá držia, všetko je super a ja mám zasa úsmev na tvári!!!
evanaaa
Tak predsa si len mala šťastný deň a ten predošlý ti nežičil, aj keby si sa ako snažila:), nebol to ten vhodný deň. Len škoda, bolo by dobre ho dodatočne odfotiť aspoň na oslave a dať sem foto......
martina0812
pokúsim sa dať foto zo sestrinho foťáku. Malý bol z auta nadšený a ostro protestoval, keď ho ségra chcela rozkrojiť. To bola najlepšia odmena za tie nervy, ktoré som pri výrobe torty mala. Nič sa nevyrovná tomu, keď sa dieťa pozrie na váš výtvor a má v očiach to, čo mal včera Viktorko.



 



TOPlist