Polievka z Pávie (zuppa pavese) fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. novembra 2016

Jej pôvod sa datuje do stredoveku, keď sa odohrávali boje o taliansku Lombardiu a mesto Pávia s francúzskym kráľom Františkom I. Ten Zobraziť celý popis Jej pôvod sa datuje do stredoveku, keď sa odohrávali boje o taliansku Lombardiu a mesto Pávia s francúzskym kráľom Františkom I. Ten sa vraj zo zranení vystrábil práve vďaka tejto výživnej polievke:-)

2
porcie
10 minút
príprava
7 minút
na 150 °C

Suroviny

600 ml
2-4 ks
2 ks
2 PL
 čerstvá
 na opekanie
 varená z polievky (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Príprava vôbec nie je zložitá a výsledkom je príjemný kulinársky zážitok hlavne v chladnejšom počasí, ktoré nás čaká. Zo sendvičov som odrezala kôrku a striedku pokrájala na menšie útvary. Ak sa zmestí do nádoby, krájať sa nemusí.

    Polievka z Pávie (zuppa pavese) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúsky chleba som opiekla z oboch strán do zlatova na masle v horúcej panvici. Mäsová polievka sa mi práve dovarila, tak som ju scedila a vybrala z nej jednu mrkvu do zapekacích misiek. Rúru som zapla na 150 °C, horný ohrev s ventilátorom.

    Polievka z Pávie (zuppa pavese) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do ohňovzdorných misiek som naložila opečené kúsku toastu, kolieska mrkvy, navrch som vyklopila surový vaječný žĺtok a posypala strúhaným syrom. Opatrne som pridávala horúci vývar a hneď som misky vložila do predhriatej rúry.

    Polievka z Pávie (zuppa pavese) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som ich zapekať asi 7 minút, podľa farby žĺtka. Pred podávaním ešte pribudla posekaná petržlenová vňaťka. Polievka je takto výbornej chuti a zasýti trochu viac ako samotný vývar.

    Polievka z Pávie (zuppa pavese) (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Vůně se táhne až k nám, krásná práce, úžasná fota, kouzelné misky! Bezva receptík, milá Kuku, jsi šikulka!!
evanaaa
@kukulienka71 , v časopise Kulinárium z Billy je súťaž na recept aj s odfotením, myslela som na teba, že by si možno uspela s tvojimi receptami, stačil by aj tento......
klukodvody
Tak nejdříve srdečné pozdravy od nás a hned na to díky za obnovu tohoto receptu. Už jsem na něj dávno zapomněl. Tenhle druh polévek býval zlatým hřebem ve velmi dobrých restauracích. Byly to takové špičkové polévky a podávaly se jako hlavní večerní jídlo. Moc krásná práce. Díky za takové recepty.
kukulienka71
@monty469 , presne tak, ako píšeš, ďakujem ti:-)
@mitzy , iste, že sa dá aj so zeleninovým vývarom, ďakujem, že si sa zastavila:-)
@evanaaa , to je milé od teba, že na mňa myslíš, možno sa tam mrknem, ale nechcem byť až taká pažravá zase!!:-))
@klukodvody , vďaka za pozdrav aj za srdečné slová, potešili ma. Dobre, že si späť, mysleli sme tu na vás mnohí a oplatilo sa držať palce;-)
1x sracz
sracz
Tajomstvo kuchárskeho umenia je, aspoň podľa mňa, založené práve na odvahe experimentovať. Mnoho objavov, aj mimo gastronómie, uzrelo svetlo sveta práve vďaka mottu "pokus-chyba"! Osobne mám vo veľkej obľube variantné riešenia aj so surovinami zdanlivo nehodiacimi sa do priebežného "akordu"! Mne sa Tvoj rcp a postup páčia, milá @kukulienka71 a určite túto polievku uvarím aj v našej kuchyni! ... hej a naviac obdivujem aj Tvoj "biely porcelán servis", v ktorom podľa francúzskeho štýlu, jedlo vynikne, láka a spieva!
stefanm
ahoj...robil som podobnú v r.2013 a spomínam si, že sme si pochutili. dobre, že si mi to pripomenula. moja je trochu "chudobnejšia" lebo som v zime nemal čerstvú vňať. aj som si spracoval, tak ako bolo u mňa zvykom, hudobnú verziu mojej práce. je v tomto recepte:
 varecha.pravda.sk/recepty/zuppa-pavesse/37154-recept.html...

... tvoje recepty sledujem a obdivujem. škoda, že momentálne nemám čas tvoriť ďalšie svoje recepty. bola to pre mňa zábava. ale všetko sa mení a tak som musel od tejto činnosti upustiť. pozdravujem ťa a teším sa na ďalšie tvoje práce.
kukulienka71
@Sracz (26.11.2016 00:45)

Ďakujem za pekne vystihnutú podstatu v úvode, tiež si to myslím:-) a tiež ďakujem za pochvalu, budem rada, ak si pochutíte. Tie zapekačky bola láska na prvý pohľad, takisto ako aj recept;-) Príjemný víkend želám.
kukulienka71
@Stefanm (26.11.2016 10:04)

a vieš, že som tú tvoju predtým nenašla? veľmi sa mi páči, ako popis, tak aj celá prezentácia, je pre teba veľmi príznačná:-)
Ďakujem pekne za povzbudivé slová, čo sa mojej tvorby týka, už nemám toľko času na zložitejšie kreácie, teraz hľadám skôr jednoduché a rýchlo hotové dobré jedlá, ktoré sa tu periodicky neobjavujú.
Je mi ľúto, ak sa už aktívne nevenuješ pridávaniu receptov, ale rada si pozriem aspoň tie, čo tu máš. Veľa zdravia a neutíchajúceho optimizmu prajem:-)
izabella929
@kukulienka71 , táto polievka mi pripomína jednu príhodu, ktorá sa stala dávnejšie, ešte mi žila maminka...boli sme pozvaní na jednu zakáľačkovú večeru a dostali sme polievku, ktorá mi silne pripomína túto tvoju. V tanieroch ležal biely chlieb a zaliali ho horúcou polievkou v ktorej bola zelenina a to vajce tam plávalo, lenže si nepamätám na spôsob ako to robili.Netvrdím, že to bola táto istá polievka, ale mi to čo vidím v mise silne pripomína to, čo sme jedli na tej večeri. A že to bolo vynikajúce, to napísať môžem..vyzerá to krásne...)
natascha1
Pôvod polievky mi pripomenul jeden nádherný film s Marcellom Mastroiannim a Romy Schneider. Film sa odohráva v meste Pávia a volá sa Prízrak lásky. Je to nádherný herecký koncert oboch hercov a práve pred pár dňami som si ho po mnohých rokoch pozrela a opäť vo mne vyvolal silné emócie.... Polievočku som si uložila do KK, vyzerá veľmi zaujímavo, teším sa keď ju vyskúšam.
kecemis
@kukulienka nechcel som mutit vodu, ked som videl tento recept. Vedel som, ze toto bude to preve orechove, pre moju, pre mna dolezitu navstevu. A nemylil som sa. Vsetko dopadlo dobre aj vdaka tvojej polievke, I ked som ju tak perfect nezvladol, kvoli objektivnym pricinam. Dakujem.


mijaita
@Kukulienka nejvíc mě oslovila topinka na másle. Do vývaru ráda dávám ořech másla. A tak jsem udělala topinku z takového moc dobrého, bílého, celozrnného chleba, namazala ji maáslem a zalila horkým, hovězím vývarem. Žloutek sice se mi rozběhl, ale to je vajíčkama. Postrouhala jsem pecorinem, pod grilem chvíli zapekla. Žloutek radši řidší. Jedním slovem, už jsem ji jedla dnes 2x ! Fantastická!


mijaita
p.s. samozřejmě, kližka (glejovka) bude za chvíli s křenem!
kukulienka71
Ďakujem vám, @cesminaz , @zinnajdha , @izabella929 , @natascha1 , za milé komentáre, potešili ma. Aké pekné, že aj recept dokáže priniesť spomienky, či už na podobné domáce jedlo, či na krásny film, hlavne, aby to bolo príjemné:-)
Zvlášť sa teším, že ste polievku dvaja už aj uvarili, to svedčí o tom, že zaujala.
@kecemis , vďaka za dôkazový materiál aj opis situácie, dostalo sa nám s touto polievkou veľkej pocty:-)
@mijaita , no u teba detto, tvoje gurmánske chute ledačo nezaujme, tak veľmi ďakujem aj za krásnu fotku.
A všetkým na zdravie!