Urobte to správne:
Ako zamraziť a rozmrazovať mleté mäso, aby ste sa vyhli šíreniu baktérií

Veronika Lucáková, 14. mája 2024     5 minút čítania

Mleté mäso je veľmi citlivé na skladovanie a po nákupe by sme ho mali čo najskôr spotrebovať. A ak to nie je možné, tak zamraziť.



Foto: Shutterstock

Prečo je také citlivé?

Mleté mäso ponúka pomerne veľkú plochu, na ktorej sa môžu množiť mikroorganizmy. A tie, napríklad ako známa salmonela a iné druhy, môžu spôsobiť veľa starostí nášmu tráveniu. Preto je dôležité venovať veľa pozornosti výberu mäsa, kontrole jeho spotreby a tiež rýchlemu spracovaniu.

Spracujte ho radšej hneď

Keď si mleté mäso už nesiete domov z obchodu, myslite na to, že ho všetko treba čo najrýchlejšie spracovať. V chladničke ho radšej nenechávajte dlhšie než jeden deň. Ak máte mletého mäsa viac, pripravte si rôzne druhy jedál, aby ste ho všetko spotrebovali. Uvarte bolonskú omáčku na cestoviny, upečte fašírky, vypražte holandské rezne, pridajte ho do plnky na pirohy, do slaných koláčov a podobne.

Na štvrťroka do mrazničky

Ak nestíhate všetko mleté mäso upotrebiť, môžete ho uložiť do mrazničky, kde ho môžete skladovať až tri mesiace. Po uplynutí tohto času už je potrebné ho rozmraziť a uvariť, aby malo ešte dobrú kvalitu aj chuť.

Ak už dopredu viete, že nakúpené mleté mäso nebudete môcť po príchode domov rýchlo spracovať, najlepšie je ho rovno uložiť do mrazničky.

Správny spôsob mrazenia

Podľa možností mleté mäso rozdeľte do mraziacich vreciek len v takom množstve, ktoré neskôr na jedenkrát aj spracujete, napríklad po 250 g.

Mleté mäso sa dobre mrazí, keď je natenko roztlačené po celom vrecku a obal dobre prilieha na celú plochu mäsa. Pomôže vám pri tom aj valček na cesto, ktorým jemne prejdete po naplnenom vrecku, aby sa mäso rovnomerne rozložilo. Najlepšie, ak tam neostanú vzduchové bubliny.



Foto: Shutterstock

Na vrecká si určite napíšte druh mäsa aj dátum, kedy putuje do mrazničky, aby ste mali prehľad, čo spotrebovať najskôr. Fólia zo supermarketu či z mäsiarstva na mrazenie nie je vhodná.

Ako mäso rozmrazovať?

Aby ste sa vyhli množeniu nebezpečných baktérií, tak mäso nikdy nenechávajte rozmrazovať pri izbovej teplote. Treba ho z mrazničky presunúť do chladničky a tam nechať postupne rozmraziť.

Na rozmrazovanie sa neodporúča ani použitie mikrovlnky, lebo mäso sa v nej síce na povrchu rozmrazuje, ale vo vnútri ostávajú kusy, ktoré sa rozmraziť nedokážu. To sú opäť ideálne plochy, kde sa môžu nebezpečné baktérie rýchlo množiť.

Rozmrazovanie v chladničke si treba naplánovať najlepšie večer predtým. Mäso presuňte na tanier najlepšie už bez obalu z mrazničky, ale prikryte ho potravinárskou fóliou. Ak ho dáte na sitko, bude pri rozmrazovaní dobre odtekať aj prebytočná voda a nebude sa držať v mäse.

Po rozmrazení ho dobre prepečte

Rozmrazené mleté mäso treba hneď spracovať a je dôležité, aby sa dobre prepieklo. Tu máme najväčšiu istotu, že sa všetky baktérie zlikvidujú a všetci si užijú chutné jedlo.

Inšpirácie, čo navariť z mletého mäsa

Šťavnaté holandské rezne



Fašírky so syrom v slaninke



Tarhoňa zapečená s mletým mäsom





ANKETA: Označujete si dátumom vrecká s potravinami, ktoré dávate do mrazničky?

67,2%



32,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist