Zuzana Vačková:
Chcem byť štíhla aj šťastná

Jana Štrbková, 23. júla 2023     16 minút čítania

Sympatickú herečku sledujú státisíce priaznivcov na sociálnych sieťach, kde varí zdravé jedlá, spovedá zaujímavé osobnosti aj odpovedá na zvedavé otázky. Ako a prečo to vlastne začalo?



Foto: Profimedia

Nikdy to netreba vzdávať?

Jasné, myslím si, že je dôležité, ak niekto priberie kilo či päť, nepovedať si, už na to kašlem, ale urobiť si svoju vnútornú výzvu, aj keď je desiata. Dôležité je, že sa vrátim naspäť tam, kde chcem byť, aby som bola so sebou spokojná, šťastná, cítila sa zdravá, mobilná. Lebo čím sme starší, tým je naše telo opotrebovanejšie, ťažšie sa nám chudne, ale o to viac svoje telo potrebujeme. Chcem chodiť napríklad s vnúčencami na vysoké tatranské štíty, plánujem to aj v sedemdesiatke, a preto sa musím nejako udržiavať.

„Nikdy som nemala ambíciu etablovať sa na sociálnych sieťach, získať tam svoje miesto a cítiť sa tam tak dobre, ako je to dnes.“

Povedzte tým, čo ešte výzvu nepoznajú, čo presne počas nej robíte?

Tento rok som vyhlásila 28-dňovú výzvu v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, pretože sa snaží nabádať ľudí na prevenciu, zameriavať sa na zdravú, vyváženú stravu a upozorňovať, že obezita je veľmi častým spúšťačom ďalších ochorení. Počas výzvy som nechcela ľudí nabádať na to, aby chudli a mali postavu modelky. Chcela som ukázať, ako sa stravovať zdravo, prejsť na zeleninové jedlá, ako nahradiť potraviny, ktoré organizmu neprospievajú, a aké, naopak, zaradiť, aby sme aj schudli. A tak som 28 dní varila, točila videá, fotila, chcela som, aby ľudia získali vhľad do toho, aká strava je pestrá a zároveň ich aj inšpirovala vyskúšať nové kombinácie a chute.

Dnes som napríklad raňajkovala podľa vás, dala som si hemendex a listový šalát, rýchlo som si jedlo pripravila a nemala som výčitky svedomia.

Výborne. Ja som dnes raňajkovala obľúbený cottage cheese. Robievam si ho tak, že si doň nakrájam zeleninu, pridám ľanové semienka, dochutím si ho bylinkami a túto dobrotu môžem jesť aj každý deň. Dnes som si ešte nakrájala pažítku a trochu vňate z mladej cibuľky a chutilo to skvelo.

Vaše jedlá, ktoré fotíte a nakrúcate na Instagram, sú krásne. Upravujete ich nejako špeciálne?

Veľmi si dávam záležať na tom, aby jedlo na tanieri dobre vyzeralo. Aby bol obsah taniera farebný a lákal človeka ochutnať ho. Často, keď niečo varím, hovorím si, mám v hrnci niečo žlté, zelené, hodilo by sa ešte niečo červené alebo bordové, a tak napríklad pridám ešte cviklu. A tak isto to je aj s koláčikmi. Keď napríklad pečiem makovo-jabĺčkový koláč, ktorý je výborný, potrebujem k nemu doplniť ešte niečo, čo by lahodilo oku. A tak ho potriem roztopenou čokoládou, ozdobím malinami či jahodami a lístkami medovky. Myslím si, že keby moje videá neboli také pekné a farebné, nemali by ľudia ani takú chuť vyskúšať ich doma. My ľudia máme viac zmyslov, preto musí jedlo nielen voňať, mať príjemnú textúru, chuť, ale aj lahodiť oku. Aspoň v mojom svete musí byť na tanieri doslova festival farieb.





Diskusia k článku







 



TOPlist