O víne:
Temperament Kaukazu, ale aj ľahkosť a pôvab ženskej ruky. Vinum Nobile: Pi a teš sa kráse

Jozef Sedlák, 8. decembra 2023     12 minút čítania

Päť vín v Národnom salóne vín, to je vizitka jedného z najmladších slovenských vinárstiev Vinum Nobile Winery. Nájdeme medzi nimi veľmi žiadanú Pálavu v dvoch verziách - ako polosuché i polosladké víno.

Vinum Nobile: Chablijev
Vinum Nobile Winery upriamilo pozornosť milovníkov vína na takmer zabudnutú vinohradnícku obec Malé Ripňany.
Autor:

Rodák spod Kaukazu ukazuje, že veľkorysé investície do vinohradov, nového vinárskeho závodu a ľudí, čo sa vyznajú vo víne, majú zmysel. Rad vín Slovak Valley z vinárstva Vinum Nobile Winery sa dnes predáva v najväčších obchodných reťazcoch, prémiový rad Vinum Nobile podávajú v hoteloch, reštauráciách a vo vínotékach po celom Slovensku. V čase pandémie sa vinárstvo zviditeľnilo predajom z dvora. V súčasnosti si čoraz viac ľudí víno objednáva aj priamo u výrobcu cez internetový obchod.

Vinum Nobile Winery upriamilo pozornosť milovníkov vína na takmer zabudnutú vinohradnícku obec Malé Ripňany. Keď sa pozornejšie zahľadíme do mapy, nájdeme nad obcou Starú horu, čo je na vinohradníckom Slovensku jasný signál, že ide o kopec, kde sa pestoval v minulosti vinič. Stará hora znamená, že svah žičí vínnej réve, nájdeme ju v Malých Karpatoch povyše Pezinka a niekoľko na Dunajskej pahorkatine.

Chablijevom oživená Stará hora je pahorok s nadmorskou výškou 227 metrov, z ktorého vidno dve pohoria – z juhozápadu sa tiahne hrebeň Považského Inovca a oproti nemu z východnej strany sa dvíha od Nitry Tríbeč. Na obzore smerom k Topoľčanom akoby sa obe horstvá zlievali a uzatvárali teplú dolinu s množstvom menších kopčekov a údolí. Je to jedna z najúrodnejších oblastí Slovenska, kde sa darí nielen obiliu, cukrovej repe, kukurici, ale kedysi aj chmeľu, a opäť vínu. Prečo opäť?

Vinárstvo s budúcnosťou

Päť Chablijevových vín, ktoré sa prebojovali do reprezentačného výberu Slovenska, svedčí o tom, že Slovensku pribudlo vinárstvo s veľkou budúcnosťou.

Ak vravíme o budúcnosti, máme na mysli to, že Vinum Nobile Winery je vybudované s parametrami moderného vinohradníckeho podniku. Opiera sa o vlastnú vinohradnícku základňu, z ktorej sa zrelé hrozno v priebehu najneskôr 15–20 minút dostane k násypkám, odkiaľ mieri k triediacim stolom a odtiaľ do lisov. Za plynulosťou a rýchlosťou zberu je výkonný kombajn, ktorý nahradí desiatky zberačov a kvalitou práce ich prevýši.

Ako poznamená Alfréd Havlas, v nitrianskom regióne uznávaný enológ, technológ s bohatou, polstoročnou praxou, okamžite spracúvané bobule hrozna sú čerstvé, svieže. Do fermentačných nádob schádza mušt, ktorý je koncentrátom slnka, sviežich kyselín a vôní, ktoré doň jednotlivé odrody uložili v priebehu roka pod taktovkou prírody. Uchovať ich originalitu, v tom je kumšt vinára.

Dnes máme takú obrovskú ponuku vín, aká tu ešte nebola, a stále hľadáme niečo neobyčajné, a to aj medzi známymi vínami. Urobiť také víno je umenie. Chablijev pochádza z kraja, kde sa víno dorába nepretržite niekoľko tisíc rokov a za toto dlhé obdobie sa ľudia naučili nielen víno pestovať, ale aj umeniu obchodu s vínom.

Lebo hovorme o víne, čo len chceme, napokon toto ľudské potešenie zamieri na trh, a tam sa ukáže, čoho a koho je hodné.

Zásluhou dobrej odrodovej skladby sa Vinum Nobile Winery podarilo dosiahnuť dopyt po víne. Pätorka vín z Národného salónu vín svedčí, že vo vinárstve vystihli aktuálnu módnu chuť nielen pokiaľ ide o odrody, ale aj spôsob dopestovania a spracovania.

Chablijev dal dovedna šikovný vinohradnícko-vinársky trojuholník. Už sme spomenuli Alfreda Havlasa, ktorý začínal kariéru v niekdajšom Víne Nitra, predtým vinárskych závodoch. Havlas je svedkom toho, ako sa vyvíjala slovenská vinárska chuť v priebehu posledného polstoročia, ako postupne po kontakte Slovákov a Sloveniek so zahraničnými vínami "sfajnovela“ a dožadovala sa ľahších sviežejších vín, s herbálno-ovocným prejavom. Kto z vinárov vyhovel vkusu, zostal na trhu, dokázal, že vínu rozumie.

Víno moderné a tradičné

Vo vínach radu Vinum Nobile a Slovak Valley cítiť ľahkosť a pôvab ženskej ruky, istú záhadnosť, ale aj iskrivú radosť a opojenie zo šťavnatého bozku vína. Temperament Kaukazu a zároveň cit a zmysel pre mieru pôžitku, múdrosť a opojnú krásu vína vyjadruje Lili Misiková. Vinársky um, rozhľad a ťahy tejto dámy na vinárskej šachovnici sformoval na moskovskej Vysokej škole potravinárstva Zbigniew Kiškovsky, jeden z najlepších ruských enológov.

Do vinárstva Vinum Nobile Misikovú priviedol Chablijev ako mostík medzi jeho novým domovom a Kaukazom, kde vyrástol. Nepomýlil sa – Lili spolu s Fredom vytvorili dvojicu, ktorá vínu rozumie a vyjadruje pocity súčasníka. Ten chce piť víno moderné a súčasne uchovávajúce odkaz minulosti. Nášmu tandemu sa to darí, lebo má zmysel nielen pre technologické novinky, ale vie, ako obohacovať víno umným využitím tradičných postupov.

Pravda, nezabúdajme na to, že víno korení vo vinohrade. O ten sa stará mladý vinohradnícky inžinier Vladimír Köplinger. Spája sa s ním ekologizácia pestovania hrozna, ktoré vo Vinum Nobile dorábajú skoro na 90 hektároch. Tohto roku ako inde čelili silnému tlaku hubových chorôb – peronospóry a múčnatky, ale poradili si. Je za tým viac faktorov. Dobré technické zázemie, keď spomínaný kombajn možno ľahko premeniť na postrekovač, ktorý na jeden prejazd ošetrí štyri riadky viniča.

Rýchlosť prináša úspech, keď vinohradník včas reaguje na prognózu výskytu infekčného tlaku. V ochrane Köplinger aplikuje zelenú zásadu, aby vinič zvládol boj s chorobami vlastnými silami. Jeho imunitu preto posilňuje napríklad postrekmi na báze aminokyselín.

"Snažíme sa byť priateľskí voči vinici a vôbec životnému prostrediu, pôde, ktorá je základom našej existencie. Vo víne sa táto ohľaduplnosť celkom iste prejaví harmóniou muštu. Čím menej stresu vinič zažije, tým harmonickejšie je zloženie muštu, v tom spočíva zmysel práce vinohradníka,“ vraví Vladimír Köplinger. Ako jednoducho a výstižne povedané.

Virtuálna spomienka

Pozrime sa teda na niektoré vína, ktorými Vinum Nobile Winery zaujalo vinárske publikum. Začnime Pálavou, ktorá je jedným z najžiadanejších vín na slovenskom trhu. Len máloktoré vinárstvo ju ponúka v štyroch podobách ako víno suché, polosuché, polosladké a sladké.

Pálava je krížencom Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Z pestovateľského hľadiska je do koča aj do voza, pretože má hrubšiu šupku, odoláva praskaniu, vďaka čomu bezpečne chráni znamenitý obsah svojej bobule. Havlas dáva do pozornosti to, že výborne zbiera cukry, drží kyseliny a dobre sa technologicky spracúva.

Všimnime si polosuchú Pálavu s chráneným označením pôvodu. Oči zaujme svetlozelenožltá farba. K nosu vyrazí muškátová vôňa a ústa zaplní šťavnaté víno bazového kvetu a limetky. Kde sa to všetko vzalo? Je to dar vinice a pivnice, pozoruhodného výkonu prírody a ľudí, ktorí stáli pri zrode tohto vína. Havlas vraví, že prekvapuje šťavnatosťou, sviežosťou, za čím je harmónia kyselín a cukru.

Prekvapením trhu je Hibernal, odroda, ktorá sa na Slovensko dostala z Moravy. Pochádza z Nemecka, je relatívne mladá, narodená v roku 1944. Tento kríženec odrody Seibel (Chancellor) a Rizlingu rýnskeho v predstihu vyjadril ekologického ducha 21. storočia – ako tzv. interšpecifická odroda lepšie odoláva chorobám, nie je náročná na chemickú ochranu a dobre odoláva chladu. V čase postupujúcej klimatickej zmeny, ktorá prináša studené jari a počas vegetácie množstvo chorôb, je Hibernal vítanou odrodou. Tobôž keď jeho víno vie poskytnúť zážitok ako Sauvignon blanc.

Hibernal, ktorý dorobili vo Vinum Nobile, zaujme vôňou citrusových plodov a jemných herbálnych tónov s dotykom čiernej ríbezle. Chuť je vyvážená, ovocná a šťavnatá. Zapĺňa ústa, ktoré sa s dúškom nie a nie rozlúčiť. Také má byť víno, zapamätateľné, žiaduce, aby po ňom človek zatúžil.

Máme tu ďalšie žiadané víno posledných rokov – Rulandské šedé, Pinot gris, ktorý je medzi našincami mimoriadne obľúbený. Je naozaj suchý, obsahuje len 1,9 gramu cukru. Vonia po morušiach, kedysi ich na Slovensku rástlo veľa, dnes je to vzácny strom. Okúsme víno, ktoré nám pripomenie ďalšiu zriedkavosť, kedysi vo viniciach rozšírenú vinohradnícku broskyňu. Ochutnáme dúšok dva a uvedomíme si, ako sa zmenila naša krajina, čo z nej zmizlo a čo v nej aspoň virtuálne vďaka vínu ožíva.

Útočisko, ktoré nesklame

Víno je fenomén, ktorý ľudí fascinuje od chvíle, čo ho ochutnali. Vďaka nemu prichádzame aspoň občas na to, ako rýchle plynie čas, aká dôležitá je krásna chvíľa, ktorú treba uchopiť. Lili Misiková si spomenie, ako jej prvý učiteľ vína začínal lekcie o víne tisíc rokov starými no aktuálnymi veršami perzského básnika, filozofa, matematika a astronóma Omara Chajjáma.

"Víno piť nie je hriech, porozmýšľaj, neponáhľaj sa, sám proti životu, zjavne nehreš,“ zacituje Misiková verš perzského básnika, ktorý jej utkvel v pamäti. Omara Chajjáma objavila európska literatúra v polovici 19. storočia a o vyše sto rokov, ako si všimla prekladateľka Silvia Ruppeldtová, ho v roku 1976 preložil Kamil Baňák a prebásnil Pavol Horov. Nuž teda aspoň jedno Chajjámovo štvorveršie, ktoré s pohárom dobrého vína z Vinum Nobile stojí za to.

Drž sa krások, čo sú krajšie, než kytice ruží,
nepusť z dlane vínne čaše a kytice ruží.
Skôr než víchor večnosti z nás strhne žitia košeľu,
pi a teš sa mladej kráse jak suknice ruží.
(Láska, hlina, spev a čaša vína)

Krásna bodka. Ako konštatovala v roku 2009 Silvia Ruppeldtová v Novom slove: "Víno a fyzická krása sú v absurdnom svete jediným útočiskom.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist