Fedor Malík:
Slovácka „kútňačka“

Fedor Malík, 24. novembra 2015     2 minúty čítania

Dnes varíme „po česky“. Nepôjdeme do Plzne, ba ani do Prahy. Zastavíme len kúsok od hraníc, zastavíme sa na Slovácku. Kraj je nám to blízky aj kuchyňa je tu podobná.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Napokon aj „kútňačka“, silná slepačia polievka, sa v niektorých našich domácnostiach pripravuje. Slovácka je však slovácka...

Na jej prípravu potrebujeme jednu statnú sliepku, hodne koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, paštrnák, čierny koreň), nové korenie, bobkový list, čierne korenie a soľ.

Sliepku rozdelíme na polovicu a spolu s nakrájanou zeleninou ju vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vodou. Varíme ju dobrú hodinu. Keď polievka buble, pripravíme si domáce cestoviny. Nie hocaké.

Do kútňačky patria „celestínske“ rezance. Zo 150 gramov polohrubej múky, štvrť litra mlieka, dvoch vajec a soli si pripravíme palacinkové cesto. Usmažené slané palacinky zbavíme prebytočného oleja a potom ich narežeme na tenké rezančeky. Je to „papračka“, stojí to však za to.

Horúcu kútňačku porciujeme na tanier a vkladáme do nej celestínske rezance. Polievka je sýta, voňavá, chutná. Biele slepačie mäsko sa rozpadáva na jazyku a rezance sa kĺžu dolu hrdlom ostošesť. Kútňačka vám iste urobí radosť...



Diskusia k článku

mirop
za hodinu varenia sa statna sliepka rozpadat nebude...
venusa
Ako zistime aká je stará sliepka,? Ze uz nemá tie zárodky vajíčok?
Nikdy som celestinske rezance nejedla, možno raz skúsim. Slepačia lieči prechladnutie, takze aktuálne.
tinca
Klasická slepačia polievka,tiež by som rada videla tú sliepku, ktorá sa za hodinu uvarí. A na dôvažok, vývar je vtedy kvalitný ak sa varí pomaly a dlho






 



TOPlist