Rýchla pomoc:
Ako zachrániť nepodarenú majonézu

Jarmila Horváthová, 9. júla 2023     2 minúty čítania

Domáca majonéza je fantastická vec, horšie je, ak sa jej príprava nevydarí. Zrazila sa, alebo je naopak príliš riedka? Nijakú paniku, nemusíte ju vyhodiť a začať robiť novú. Skúsime ju spoločne zachrániť.



Foto: Shutterstock

Problém č. 1: Žĺtok v majonéze sa zrazil

Vyšľahajte v inej miske nový žĺtok a veľmi pomaly doň vmiešajte nepodarenú emulziu. Mala by získať želanú konzistenciu. Potom môžete pomaly pridať olej. Nakoniec budete mať v miske síce viac majonézy, ale bude krémová.

TIP: Ak chcete svetlú majonézu a tá vaša sa vám zdá príliš žltá, môžete do nej pridať trošku vody a znova intenzívne premiešať.

Problém č. 2: Majonéza je príliš riedka

Tu môže pomôcť kvapka oleja. Viac oleja zabezpečuje lepšiu konzistenciu. Naopak viac citrónovej šťavy emulziu zriedi.



Foto: Shutterstock

Problém č. 3: Majonéza má horkú chuť

Tento problém sa často vyskytuje v receptoch, v ktorých sa na prípravu majonézy používa olivový olej. Aj veľmi dobrý panenský olivový olej, ktorý sám osebe chutí tak lahodne, môže spôsobiť, že majonéza bude horká. V takomto prípade skúste pridať štipku cukru, môže to urobiť veľký rozdiel vo výslednej chuti majonézy.

TIP: Majonézu pripravte z neutrálneho oleja a trochu olivového oleja primiešajte až na samom konci.



ANKETA: Patríte medzi šťastlivcov, ktorým sa majonéza vždy podarí?

44,4%



55,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist