Morušový lekvár
Morušový lekvár

Výborný morušový lekvár videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. mája 2024

Fantastický lekvár, ktorý robím každý rok. Je to najobľúbenejší lekvár môjho manžela. Je veľmi jednoduchý na prípravu a aj rýchlo hotový. Takto varený Zobraziť celý popisFantastický lekvár, ktorý robím každý rok. Je to najobľúbenejší lekvár môjho manžela. Je veľmi jednoduchý na prípravu a aj rýchlo hotový. Takto varený lekvár si uchová nielen svoju ovocnú chuť, ale jeho krátkym varením budete mať aj viac lekváru.
Zdroj: Youtube

60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava
Výborný morušový lekvár (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

2,5 kg čerstvá
1,2 kg
3 PL
25 g




Postup

  1. 1

    Moruše si podľa potreby očistíme od stopiek, ja som im odstrihla tie stopky, lebo tento rok sú dosť dlhé a hrubé. Následne ovocie zasypeme cukrom, premiešame a necháme 1 hodinu stáť.

    Výborný morušový lekvár (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po uplynutí času ovocie pustilo už vopred aj veľa šťavy. Ovocie privedieme do varu, pridáme 3 PL citrónovej šťavy a varíme 1 hodinu za občasného miešania. Na konci pridáme pektín, ktorý nám lekvár zahustí a povaríme ešte zo 10 minút. Následne plníme horúci lekvár do pohárov, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom na 20 minút.

  3. 3

    Takto varený lekvár si uchová nielen svoju ovocnú chuť, ale jeho krátkym varením budete mať viac lekváru. Toto ovocie má veľmi veľa šťavy a preto je lepšie a múdrejšie pridať niečo, čo ho trochu zahustí. Ja zvyknem dať pektín, ktorý lekvár pekne zahustí. Pektín sa nachádza v každom ovocí, ale niekde viac a niekde menej. Takto s pridaním pektínu stačí variť lekvár 1 hodinu a máte toho lekváru naozaj veľa. Bez pektínu ho musíte variť asi aj 3-4 hodiny, aby sa šťava vyparila a lekvár sám zhustol. Ja si myslím, že je to úplne zbytočné. Zbytočný čas, práca a aj peniaze za elektrinu / plyn. To je akoby ste ovocie dali do odšťavovača a potom polovicu šťavy vyhodili. Ale pravdaže si každý spraví lekvár podľa seba a svojej chuti, ja ho s veľmi šťavnatým ovocím robím takto :-)

    Výborný morušový lekvár (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

zolik
Super video. Taký veľký morušovník som tuším ešte ani nevidela. Tie plody sú úžasné a nezrelých ich tam máš teda fakt ešte dosť!
cesminaz
@zolik (25.5.2024 09:44)

Dakujem😊 Nieje až taký velký, je ešte pomerne mladý, videla som už aj ovela väčšie. Tento rok bol plodmi naozaj obsypaný a ešte stále je na ňom dosť. Doteraz počítam takých 10kg 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia