O víne:
Nezameniteľné vína spod Vihorlatu. Dunaj je odroda vyšľachtená pre Slovensko

Jozef Sedlák, 10. decembra 2023     9 minút čítania

O vínach, strastiach i slastiach ročníka 2023 aj o nárokoch slovenských milovníkov vína hovoríme s Pavlom Michálekom, ktorý dorába víno v podvihorlatskej obci Orechová.

Pavel Michálek - pestovateľ
K postupnej akumulácii patogénu vo vinohrade prispievajú i zimy bez výraznejších mrazov, preto musíme zásadne zmeniť prístup k spracovaniu viniča po zimnom reze vinohradov.
Autor:

Vinárstvo Pivnica Orechová leží v Sobranskej vinohradníckej oblasti s osobitým terroirom, ktorý formovali stratovulkány Vihorlat a Popriečny. Aj preto sa tu rodia nenapodobiteľné ví­na.

Príroda je v prejavoch počasia nevypočítateľná. Čím vás prekvapila tohto roku?

Vinič je špeciálna poľnohospodárska kultúra a hoci ho ľudstvo pestuje tisícročia, vyžaduje si veľa pozornosti a zakaždým kreatívny postup, čo potvrdil aj vinohradnícky rok 2023. Predchád­zajúce roky boli v Orechovej počas vegetácie viniča výrazne suché a slnečné. Vyvrcholilo to počas leta v roku 2022, keď v Orechovej tri mesiace nepršalo, čím sa prekonal viac ako 100-ročný rekord.

Tento vcelku priaznivý klimatický trend umožňoval ošetrovať vinič na základe signalizácie, s aplikáciou prevažne ekologických bioprípravkov a s dôsledným vyhodnocovaním skutočnej potreby jednotlivých postrekov. Vinohradnícky rok 2023 bol z hľadiska počasia úplne odlišný.

Video
Pravda o klíme - 3. diel: Vplyv klímy na slovenské vinohrady a víno hodnotí vinohradník Karol Braniš z Dolných Orešian. Premiéra 20. 4.

V čom najmä?

Prišlo veľa zrážok, ktoré sa v krátkych intervaloch striedali s obdobiami tepla. Takže bolo veľa vlhkosti a pomerne málo slnečného svitu i energetického spádu vo vinohrade. Úplne nás prekvapilo, keď v júli a auguste pokryli vinohrady rosa i hmla. Ani najstarší vinohradníci z podvihorlatskej oblasti si nepamätajú také nočné zvlhčenie vinohradov.

Trendom vo viniciach je ekologizácia. Poradili ste si s ochranou pri silnom tlaku peronospóry a múčnatky?

Tlak patogénu peronospóry i múčnatky bol od času vytvárania strapcov veľmi silný. V Pivnici Orechová sa už viac ako desaťročie pripravujeme na čisto ekologický spôsob pestovania viniča. V aktuálnej sezóne sme využili získané viniča nás nútil urgentne hľadať nové spôsoby, ako sa s tlakom infekcie vysporiadať. Nemôžeme jednoznačne povedať, že sme zápas o úrodu v roku 2023 prehrali, ale konečný výsledok nás neuspokojil. Sme však bohatší o novú skúsenosť, ktorú využijeme pri pestovania viniča v nasledujúcich rokoch.

Ako sa pretaví do praxe?

Nemienime ustúpiť z ekologizácie pestovania viniča. Na základe aktuálnych skúseností prehodnotíme efektivitu i sortiment používaných prípravkov i úroveň poskytovanej poradenskej podpory. K postupnej akumulácii patogénu vo vinohrade prispievajú i zimy bez výraznejších mrazov, preto musíme zásadne zmeniť prístup k spracovaniu viniča po zimnom reze vinohradov.

Osobitý ráz ročníka sa vždy premietne do vína. V čom je jedinečnosť roku 2023 a v čom nachádzame štýl typický pre Pivnicu Orechová?

Oberačky boli kratšie oproti predchádzajúcim rokom. Okrem chorôb útočili na jeseň na úrodu veľké kŕdle škorcov. Preto sme úrodu pozberali v najkratšom možnom čase. V porovnaní s rekordným ročníkom 2022 klesli výnosy. Úrodu sme efektívne selektovali a na spracovanie šli len dokonale vytriedené kvalitné bobule, čo umožnil systém Selektív process od firmy Peleng.

Kvalita vstupnej suroviny bola na vysokej úrovni. Získaný mušt mal dostatočnú cukornatosť na dorobenie ľahších vín, bez potreby ďalšieho prisladzovania muštov. Vzhľadom na dostatočné množstvo zrážok sú vína nového ročníka 2023 svieže, s krásnou kyselinou a pekne rozvinutou aromatikou.

Pamätám si, že pri jedom rozhovore ste zdôraznili, že do vína sa premieta ohľaduplnosť vo vinohrade, aj ohľaduplnosť pri spracovaní hrozna. Na čo dávate dôraz pri práci s muštom a vínom v pivnici?

Všetky zásadné zásahy formujúce budúce kvalitné víno robíme v mušte. Podobne ako u človeka, platí aj pri víne: ohýbaj ma, mamko, pokiaľ som ja Janko, až ja budem Jano, neohneš ma, mamo. Každý zásah akokoľvek jemným prípravkom v hotovom víne ochudobní mok o látku, pre ktorú víno robíme, a prejaví sa to potom na celkovom dojme z toho-ktorého vína.

Je čas mladých vín. S akými mladými vínnymi "puškami“ ste prišli na trh toho roku? V čom je ich príťažlivosť?

Z novej úrody ponúkame našim zákazníkom dve pozoruhodné vína ročníka 2023. Sú z odrôd Müller Thurgau a Muškát moravský. Ide o zaujímavé mladé vína, svieže s pekne rozvinutou senzorikou. V certifikácii máme Sauvignon blanc a Veltlínske zelené, ktorým tohto roku neskutočne svedčí šťavnatá kyselina. Tej bolo v našich vinohradoch po minulé roky menej.

Blížia sa Vianoce. Ktoré vína z vašej ponuky by ste odporučili na štedrovečerný stôl?

Tento rok by sme radi upriamili pozornosť priateľov našich vín na vína s prírodným zvyškovým cukrom. Ako jedno z mála slovenských vinárstiev ponúkame prírodne sladké vína z odrôd Dunaj, Pinot gris, Sauvignon a Tramín červený. Veríme, že tieto lahodné, harmonické vína prispejú k príjemným duchovným i gastronomickým zážitkom pri štedrovečernom sto­le.

Ako jeden z prvých vinárov ste začali uvádzať na trh slovenské novošľachtence. Ako sa darí týmto vínam a aká je ich budúcnosť, keď ich porovnávate so zavedenými odrodami?

Najpredávanejšie červeným vínom Pivnice Orechová je odroda Dunaj, výber z hrozna, a z ružových Dunaj rosé. To vari nepotrebuje komentár. Dunaj je odroda vyšľachtená pre Slovensko, oproti iným červeným odrodám rýchlo dosahuje technologickú zrelosť.

Počas 15-ročného pestovania tejto odrody sa nám nestalo, aby cukornatosť nedosiahla výberovú kvalitu zberaného hrozna. Historicky je to mladá odroda, ale s veľkým potenciálom presadiť sa na trhu s vínom. Čas ukáže, či bude mať aj šťastie.

Vinár prosperuje, keď dobre číta želania svojich zákazníkov. Ako sa zmenili slovenskí milovníci vína? V čom sú iní ako v časoch vašich začiatkov? Čo od vás čakajú a čím ich viete prekvapiť?

Myslím si, že tak ako utešene rastie kvalita slovenských vín, tak rastie aj fundovanosť, rozhľadenosť slovenských milovníkov vína. Z hľadiska doterajšieho vývoja klimatických podmienok, ale aj geologickej rôznorodosti sa Slovensko postupne stáva európskou vinohradníckou oblasťou s optimálnymi podmienkami pre pestovanie viniča. Samozrejme, je to iba jedna stránka pre zabezpečenie prosperujúcej budúcnosti slovenského vinohradníctva a vinárstva.

Čím ju treba ešte vystužiť?

Nesmierne dôležité je zabezpečiť omladzovanie vinohradníctva a vinárstva a zároveň sektoru poskytnúť primeranú ochranu pred vyhladením zo strany silnejších zahraničných vinárstiev. Keď sa podarí zabezpečiť kontinuitu vinohradníkov a vinárov pod Vihorlatom, tak naše moky príjemne prekvapia priateľov vína na Slovensku i v zahraničí. Výnimočné víno je vždy súbehom jedinečných klimatických i pôdnych podmienok a poctivej, fundovanej práce vinohradníkov a vinárov. O túto súhru sa snažíme v Pivnici Orechová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist