Múka, vajce a strúhanka:
4 super tipy, čo so zvyškami trojobalu

Redakcia Varecha.sk, 30. apríla 2023     6 minút čítania

Využite všetky zvyšky, ktoré vám zostali po obaľovaní rezňov, karfiolu či syra. Pozrite, čo ešte môžete urobiť z nespotrebovanej múky, vajec a strúhanky.



Foto: Shutterstock

Poznáte to. Nech robíte, čo robíte, keď pripravujete čokoľvek vyprážané, vždy po obaľovaní v miskách zostane nespotrebovaná múka, vajíčka a strúhanka. Aj vám je ľúto tieto zvyšky vyhodiť? Sme na tom rovnako. A preto sme na našom portáli hľadali nápady, ako ich ešte využiť.

1. Smažené guľky

Super návod, ako naložiť so zvyškami trojobalu ponúka naša prispievateľka @evusik, ktorá k tomuto nápadu prišla vďaka svojej mame. „Keď sme mali rezne, čo bolo občas, robila zo zbytkov trojobalu malé placky a piekla ich priamo na platni pece. Bola to mňamka možno aj preto, že nám voňala prísľubom šniclí na obed,“ píše.

Mamin recept si trocha pozmenila, prispôsobila a výsledok mal hneď na prvýkrát veľký úspech. Tak odvtedy robí tieto guľky-bambuľky vždy, keď niečo vysmáža.



Foto: @evusik

„Múku primiešajte do vajíčka, pridajte za hrsť strúhanky, prilejte toľko mlieka alebo vody, aby vzniklo polotuhé cestíčko. Pridajte trochu vegety, ja pridávam aj za lyžicu sezamových semienok, ale môžete pridať hocijaké bylinky, prípadne koreniacu zmes, napr. provensalskú. A ešte môžete dať trošku prášku do pečiva,“ vymenúva vo svojom recepte.

Je dobré, ak cestíčko nejakých 10 minút postojí, za ten čas možno trochu zhustne, lebo strúhanka nabobtná, vtedy stačí pridať trochu vody na rozriedenie. No a keď dovysmážate rezne, začnete vysmážať bambuľky.

„Najlepšie vo friťáku malou lyžičkou hádžte do oleja malé kôpky a usmažte ich pekne do zlata. Keď spravíte cesto máličko redšie, vzniknú rôzne zaujímavé patvary. Tieto guľky-bambuľky deti milujú. A ešte na niečo sme časom prišli - sú dobré aj ako príloha k mäsu, ale hlavne k zeleninovým šalátom, alebo dusenej zelenine,“ dodáva @evusik.







ANKETA: Vyhadzujete zvyšky múky, vajíčok a strúhanky, ktoré vám zostanú po obaľovaní?

15,5%



84,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist