Fedor Malík:
Moravská svadba

Fedor Malík, 24. februára 2015     2 minúty čítania

Svadobné hostiny, to nikdy nebola moja „parketa“. Hádam s výnimkou detstva.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Vtedy to lákalo. Obraz krásnej nevesty a vyžehleného ženícha sa mi natrvalo vryl do pamäti. Nuž a potom to boli svadobné hostiny. Stoly prehýbajúce sa pod dobrotami, voňavé polievky, chrumkavé mäso a sladkosti, od ktorých sa slinky zbiehali. Žalúdok však máme primalý a chuť väčšinou neskrotnú. Mnohé svadby tak dopadli nedobre.

Môj nebohý otec bol striedmy jedák, a ten mi pri takýchto „nehodách“ vravel: „Prežral si sa ako panský pes!“ Čím som bol starší, tým viac som sa hostinám vyhýbal. Niektorým sa však vyhnúť nedalo. Ako tej poslednej.

Ženil sa synovec mojej manželky. Svadobná sála voňala a svadobčania si mastili bruchá moravskými dobrotami. Slepačia „kútňačka“, zabíjačková „prdelačka“, klopsy na smotane, znojemská roštenka, tokáň na moravskom muškáte... nuž a potom hory sladkostí. Oči pýtali, žalúdok bol však rozumný. Oba moje orgány sa však dohodli na svadobných koláčikoch.

Pripravíte si ich z pol kila múky (hladká + polohrubá), štvrtky masla, 15 dkg práškového cukru, deci šľahačky, kocky droždia, troch vaječných bielkov. A ešte citrónová kôra, vanilka a soľ. Všetko dobre vymieste, opatrne zapracujte sneh z bielkov a cesto nechajte tri hodiny prekvasiť. Až potom decovým pohárikom vyformujete malé koláčiky. Tie pečiete slabú polhodinku vo vyhriatej rúre. Upečené kúsky ešte na chvíľu ponorte do roztaveného masla a posypte cukrom. Moravské koláčiky zapíjajte horúcim čiernym čajom...



Diskusia k článku

annan
Pekný príspevok,rada som si prečítala a určite budu dobré aj koláčiky,ked ich vyskušam.
tinca
Dnešné svadobné hostiny už nie sú čo voľakedy,objednala sa sála v kulturáku,najlepšia kuchárka a cukrárka v meste, susedia nosili suroviny na pečenie, väčšinou sa podávali plnené pečené kuriatka, sviečková s brusnicami, rezne so šalátom,úžasná svadobná slepačia polievka a zaklincovalo sa to nadránom kapustnicou.Dnes sú to vychýrené hotely s takým menu, že vám ledva zašpinia tanier a cena svadby? Radšej pomlčím...
hubata
Súhlasím s @tinca : mám kamošku ktorej syn si bral za manželku rakúšanku a teda hlavná hostina bola v Rakúsku. Slováci stále čakali kedy prestanú nosiť "predjedlá", začnú nosiť "hlavné jedlá" a nech už môžu si ísť zakrepčiť a zaspievať na parket. Nuž .... čo nosili čašníci - to boli hlavné jedlá.....
Nasrdila sa a usporiadala svadobnú hostinu na Slovensku na svojej chalupe, najala 3 ženičky z dediny aby uvarili, napiekli a pozvala aj rakúšanov. Čakala že budú ohŕňať nosy nad nezdravým menu, ale sa mýlila: jedli, pili, spievali a tancovali zarovno so slovákmi a hrdo si na neistých nohách odnášali balíčky s nezdravou výslužkou......
hubata
Pán Malík, zasa dostanete po zadku aj predku: aby som si koláčik sama prepisovala, lebo chýrne moravské svadobné koláčiky si zaslúžia byť v mojej KK....... Vďaka za recept a za to že ste sa s nami podelili.
klukodvody
Protože su moravák tak jsem si příspěvek rád přečetl.Hezký článeček a koláčky moc pěkné a jen doplním že se dělají další podle oblastí a to dvakrát pněné vevnitř povidlí a nahoře tvaroh a druhá varianta je obrácená.A pre hubata jsme na Rakouských hranicích a máte pravdu ani nevíte kolik rakušáků si dělá svatby u nás.Přeji hezký den a dík za hezký článek.
chorvatka
Ano svadobne moravské kolaciky plnené tvarohom a lekvarom som aj ja ochutnala asi pred vyse 50 rokmi na svadobnej hostine na Hané a dodnes, ked privriem oci, mam ich vônu i chut v nose i na jazyku. Sice sme vtedy mali malo veci, ale o to sme boli bohatsi o poznatky; teraz uz je vsetkého vsade a temer rovnaké, no svet sa ochudobnuje o vela prekrasnych zazitkov; ved ked cestujeme do zahranicia, cakame i dajaké kulinarne prekvapenie, ale s tou globalizaciou je temer vsetko na jedno brdo. Co myslite ?
kuchticka
@klukovody , dik za prispevek. Znam moravske svadby velice dobre -ze Slovacka I Valasska. Tech ruznych svatebnych kolacku!!! Plnene dvoji naplni jak pises o hodne zajimavejsi nez pan Malik popsal. Takove ja ani neznam.
klukodvody
Pro chorvatku moc souhlasím s tím co píšeš.Byli jsme mnohem bohatší a přátelštější .Díky za mládí které jsme s radostí prožívali bez počítačů a mobilů ale nějak máme na co vzpomínat.
Pro kuchticku protože su moravák tak ty recepty znám a postupně přidávám na stránky něco mých a něco osvědčených a tak to sleduj,přidám aj tých moravských dvojctihodných.
venusa
Takéto buchtičky som jedla, len tam sa to natieralo pravým múteným žltučkým maslom. Tiež sa to zapíjalo dobrým čiernym čajom podávaný porceláne. Bola to ozajská dobrota. Ďalší chrobák v hlave:-)
klukodvody
JJ já vyrůstal u babičky na hospodářství a tam se ještě každou sobotu stloukalo máslo pak se dalo do forem a do studené vody.
Jo to už je dávno.






 



TOPlist