Fedor Malík:
Krémová k meninám

Fedor Malík, 26. apríla 2016     2 minúty čítania

Pätnásteho apríla o pol siedmej ráno mi zazvonil telefón. Zdvihol som ho a nevrlo poďakoval za blahoželanie k meninám.

Dôchodca, nedôchodca, bolo po spánku. Uvaril som si čierny čaj, zahryzol do častovského kuglufu s maslom a zamyslel som sa, čo pripravím k obedu. Žiadalo si to čosi extrovné. Meninové.

Vyšiel som do záhrady a v jej kúte som narezal zopár lodýh špargle, vyrastajúcich zo zeme. Boli zelené, šťavnaté, krehké a voňavé. Opláchol som ich vo vode a špekuloval, čo k nim ešte pridám. Z chladničky som vybral mladú cibuľku, kúsok pórku, ružičku brokolice a dva lupene fenikla. Všetky tie lákavé dobroty som nahrubo pokrájal, dal do hrnca s osolenou vodou a slabú polhodinku povaril. Keď boli mäkučké a chladli, rozmixoval som ich, precedil cez jemné sitko, pridal jednu kyslú smotanu, prichutil čiernym korením. Krémovú polievku som zľahka povaril a bolo takmer hotovo.

To takmer preto, že som vám nezradil to finálne korenie. To bude výzvou, lebo izraelský zahatar asi ťažko zoženiete... Krémovú polievku posypte opraženým chlebíkom a do šálky si nalejte nie modranské, ale sabinovské. Nie teda víno, ale mlieko. Sabinovské acidofilné. Presvedčte sa, že zmena i teraz poteší...



Diskusia k článku

venusa
Dobrá voľba. Tieto mixované polievky zasýtia a akosi sa na ne pozerá inak, ako na tie riedke-:), ale načo si pridávať robotu cez sitko, asi fajnovy jazýček, ze.






 



TOPlist