Fedor Malík:
Egrešové rizoto

Fedor Malík, 26. júla 2016     2 minúty čítania

Sladkokyslasté bobule egreša obyčajného sú lákavé a chutné plody. V Európe ich rastie viac ako tristo druhov.



Egreše sú hladké i chlpaté, žlté, zelené, červené, oranžové, karmínové...

Ako šarvanci sme pred kopou liet „smýkali“ po modranskom chotári a koštovali súkromné i družstevné egrešové ponuky horúceho júlového leta. Táto pasia sa preniesla i na mojich vnukov... Pár kríkov egreša v našej záhrade je však obraných už v čase, keď plody sú šťaveľovo kyslé, nezrelé. Vraj také im chutia...

Zostal len jeden mimoriadne pichľavý ker. Bol obsypaný drobnými fialovo-červenými plodmi, ktoré už cibébovali. Pooberal som ho celý, plody očistil a jemne nakrojil. Nezjedli sa „len tak“, bude z nich rizoto! Lepkavé, kašovité, talianske rizoto...

V hrnci speňte na masle nasekanú cibuľu, pridajte pol kila nepranej ryže, pohár bieleho vína a dve-tri hrste egrešov. Pri silnom plameni a za stáleho miešania pridávajte v malých dávkach zeleninový vývar. V polovici varenia pridajte ešte pohár sladkej smotany, soľ a štipku čierneho korenia. Po slabej polhodine je hotovo. Každú porciu posypte strúhaným volovcom a ozdobte tenkým plátkom egrešovca oblého. Aby to akosi zostalo v „egrešovej rodine“. To je, prosím pekne, po slovensky karambola.

Tá žltá hviezdica porciu vášho rizota nielen rozjasní, ale dodá vám i dennú dávku kyseliny askorbovej...



Diskusia k článku

zahra
Musi byt super. U nas este egrese su, vyskusam.
venusa
Dobre sa mi na to foto diva-:) ale tato kombinácia by ma nenapadla. Je pravda, ze tie cervensie su sladšie a u nas uz davno nie su. U nas pri prestrihavani sa konáriky zasadia a z červeného krika boli zelene. Príroda sa rada pohra nielen s krickami. Chlpaté sme jedli ako deti, vtedy boli len take. U nas su hole, zato veľké bobule a dopriala som si ich v koktaily, tak modernom smoothii. Ostatne dostali nohy.






 



TOPlist