Egreše sú hladké i chlpaté, žlté, zelené, červené, oranžové, karmínové...
Ako šarvanci sme pred kopou liet „smýkali“ po modranskom chotári a koštovali súkromné i družstevné egrešové ponuky horúceho júlového leta. Táto pasia sa preniesla i na mojich vnukov... Pár kríkov egreša v našej záhrade je však obraných už v čase, keď plody sú šťaveľovo kyslé, nezrelé. Vraj také im chutia...
Zostal len jeden mimoriadne pichľavý ker. Bol obsypaný drobnými fialovo-červenými plodmi, ktoré už cibébovali. Pooberal som ho celý, plody očistil a jemne nakrojil. Nezjedli sa „len tak“, bude z nich rizoto! Lepkavé, kašovité, talianske rizoto...
V hrnci speňte na masle nasekanú cibuľu, pridajte pol kila nepranej ryže, pohár bieleho vína a dve-tri hrste egrešov. Pri silnom plameni a za stáleho miešania pridávajte v malých dávkach zeleninový vývar. V polovici varenia pridajte ešte pohár sladkej smotany, soľ a štipku čierneho korenia. Po slabej polhodine je hotovo. Každú porciu posypte strúhaným volovcom a ozdobte tenkým plátkom egrešovca oblého. Aby to akosi zostalo v „egrešovej rodine“. To je, prosím pekne, po slovensky karambola.
Tá žltá hviezdica porciu vášho rizota nielen rozjasní, ale dodá vám i dennú dávku kyseliny askorbovej...
Diskusia k článku