Fedor Malík:
Bryndzové chlebíky

Fedor Malík, 31. mája 2016     2 minúty čítania

Pred týždňom bolo pod Malými Karpatmi opäť veselo.



Už po desiaty raz sa v obciach a mestečkách tohto čarovného kraja uskutočnili Otvorené pivnice na sv. Urbana. Mali ste možnosť nazrieť a olízať malokarpatské moky v 152 vínnych pivniciach. Biele, ružové i červené vína ročníka 2015 nesklamali. Vinári ponúkali to najlepšie zo svojej ponuky.

Víno sa však nepilo „len tak“. V dobrej tretine pivníc ponúkali i kulinárske dobroty. Malokarpatské polievky, divinové i kozľacie guláše, pečené bravčové i hovädzie líčka, pečené kolená, kačice, zabíjačkové špeciality, údené ryby, jedlá na grile, kapustné strapačky, lokše, gergeny, osúchy, pagáčiky a chlebíky s nátierkami od výmyslu sveta. Oškvarkové, syrové, pažítkové, cibuľové, vínne, pečienkové, fazuľové, bryndzové...

Tie naposledy menované sa ponúkali len v modranskej pivnici č. 107. Každý rok ich „čuť–čuť“ zlepšujeme a sú z roka na rok lepšie. Ramu sme vymenili za české maslo, bryndzu používame liptovskú, mletú papriku dolnozemskú, červenú cibuľu poľskú a papriku kapiu taliansku. Cibuľu a papriku nakrájame na drobno a všetko dobre zamiešame, čiernym korením, soľou a horčicou dochutíme. Je to paráda, biely chlebík a internacionálna bryndzová nátierka. Takú neochutnáte nikde na svete...



Diskusia k článku

venusa
Vy tam južne si viete pochutnávať v tych pivnicach. Chcelo by to zájazd a nájazd na tie dobroty. Len ta májovo-júnová bryndza je prave teraz najlepšia, treba si jej dopriať kde sa len da. Ja by som ze cut-chuť -:)
staja
Mala som možnosť ochutnať to pred pár rokmi, keď sme sa počas Otvárania pivníc na sv. Urbana zastavili na ochutnávke u pána Malíka a treba povedať, že okrem skvelého vínka ponúkali aj takéto občerstvenie, ktoré nám aj s pohostinnosťou jeho manželky natrvalo zostalo v pamäti.
venusa
Nie je pivnica, ako pivnica, lebo su aj take, kde neboli dobre preferencie a zárobok je u poniektorych prvoradý. Dobre sa aj samo chváli. Zle az za siedmimi chotarmi.
Pána Malika chváli jeho prístup, slova a ľudskosť, on reklamu nepotrebuje.






 



TOPlist