Ázijské omáčky, s ktorými v kuchyni dokážete marinovať, dochucovať či čarovať

P.R. Servis, 2. októbra 2023     8 minút čítania

INZERCIA - Tak ako v Európe musí byť jedlo dochutené soľou, korením či bylinkami, v Ázii by to nebolo ono bez správnej omáčky. Sójová, ustricová, sladká, ostrá či thajská čili sú jednoducho základom dobrej ázijskej kuchyne. Ak si ju pripravujete doma, aby vaše jedlo dostalo tú pravú chuť, treba vedieť omáčky správne používať a vhodne kombinovať. A tiež zabudnite na to, že kvalitné ázijské omáčky kúpite v každom obchode. Lacné napodobeniny sú nanič!



Foto: Shan´shi

Pravé ázijské omáčky musia byť vyrobené z kvalitných ingrediencií a pripravené tradičným spôsobom. Toho sa drží značka Shan’shi, ktorá ponúka najväčší sortiment ázijských výrobkov na trhu. Patria k nim aj omáčky, ktoré ochutia doslova každé jedlo – či už pred jeho prípravou počas marinovania, priamo pri varení a pečení, alebo na stole ako vhodný dressing.

Už ste pridávali sójovku do hovädzieho vývaru?

Z ázijských omáčok je jednoznačne najznámejšia sójová. Je doslova soľou ázijskej kuchyne. Samozrejme, tá lacná, priemyselne vyrábaná s množstvom dochucovadiel a konzervantov nestojí za reč. Pravá „sójovka“ je tá, ktorá sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov, obilia a soli. Nachádza sa v takmer každom ázijskom pokrme, výborná je aj ako dressing na sushi, maki a sashimi. Tip Shan’shi: Vyskúšajte ňou ochutiť hovädzí, kurací alebo zeleninový vývar. Je to trošku netradičné, ale dokonale chutné.

Oveľa tradičnejšie v čínskej kuchyni je použiť sójovú omáčku napríklad pri príprave fazuľových klíčkov s tofu. Stačí vo woku rozpáliť olej, pridať pór nakrájaný na jemné prúžky a pokrájané tofu. Osmažíme, postupne pridáme čínske korenie, fazuľové klíčky, sezamový olej, sójovú omáčku a kurací vývar. Všetko spolu dobre premiešame, nech sa chute spoja a za päť minút je jedlo na tanieri. Môžeme podávať s basmati ryžou a ostrou čili omáčkou.



Božská kombinácia – sójovka s arašidovým olejom a mäso na špíze

Ak patríte skôr k milovníkom mäsa, aj pri jeho príprave oceníte kvalitnú sójovú omáčku. Aké chute rozvíri na jazyku v kombinácii napríklad s arašidovým olejom, môžete zistiť pri príprave saté s arašidovou omáčkou. Len pre úplnosť - saté v Indonézii znamená mäso na špíze grilované na pravom ohni. Jeho príprava nie je zložitá, len v panelákovom byte vymeníme gril s ohňom za sporák. Potom začneme tým, že vo woku zohrejeme dve lyžice arašidového oleja, na to dáme nakrájanú cibuľu a arašidy. Popražíme, pridáme Sambal Oelek (korenistá pasta z čili papričiek), sójovú omáčku, zázvor, citrónovú trávu a za stáleho miešania smažíme asi 5 minút. Postupne pridávame 100 ml kuracieho vývaru alebo vody. Pomocou mixéra spracujeme zmes do krémovej pasty a aby bola vláčna, primiešame ešte dve lyžice arašidového oleja. Kuracie mäso nakrájame na tenučké prúžky, dáme na špíz, namočíme do arašidovej omáčky a pečieme alebo grilujeme z každej strany 3-4 minúty. Zvyšnú omáčku podávame k špízom. Rýchle, ľahké a pritom naozaj shanshiózne! Tak, ako všetky recepty z varimshanshi.sk.



Ochutnajte wok omáčku alebo ustricovú s arómou ryby

V prípade, že často varíte jedlá z woku, určite siahnite po Shan’shi wok omáčke. S lahodnou arómou cesnaku a zázvoru je ideálna na dochutenie rôznych pokrmov z woku – mäsových, zeleninových aj rybacích, bez ohľadu na to, či ich súčasťou sú aj rezance alebo ryža. Okrem toho sa výborne hodí ako dressing ku grilovanej zelenine a krevetám.

Slanou, miernou rybacou arómou sa zas vyznačuje Shan’shi ustricová omáčka, ktorá sa vyrába kombináciou sójovej omáčky a extraktu z varených ustríc. Možno ňou dochutiť nielen jedlá z woku, ale tiež zjemniť grilované mäso alebo využiť ju na marinovanie pečenej zeleniny. Výborná je na dochutenie už hotových jedál, príjemne zvýrazní chuť polievok.

Korenisté omáčky pre milovníkov ostrých chutí

Veľmi populárne sú v ázijskej kuchyni aj čili omáčky. Líšia sa od seba chuťou a najmä stupňom ostrosti. Ak ste vyznávačom pravej ostrej chuti, vo vašej kuchyni by nemala chýbať Shan’shi ostrá čili omáčka. Vyrába sa zo semien červených čili papričiek a výborne sa hodí k rybacím, mäsovým aj zeleninovým jedlám. Ak potrebujete vyčarovať zvlášť pikantnú chuť, stačí ju pridať na panvicu priamo počas varenia. Avšak môže byť aj súčasťou dressingu, ktorý budete podávať k rôznym jedlám alebo hoci ku krabím čipsom, ktoré sú klasickou pochutinou najmä v Indonézii.

O čosi jemnejšia je sladká čili omáčka. Vyznačuje sa pikantnou sladkou chuťou a jemnou príchuťou ananásu. Perfektne dochutí jarné rolky, smažené ryby či morské plody. A vhodná je aj ako marináda na pečené mäso – stačí, ak ňou mäso dobre potriete pred vložením do rúry. Ak máte len o trošku viac času, pripravte si lahodnú marinádu na kuracie krídelká, ktorých chuť vás prenesie priamo do Thajska. Stačí zmiešať sójovú čili omáčku, sladkú čili omáčku, thajskú karí pastu žltú a pridať dve najemno nakrájané čili papričky. Marinádu hojne rozotrieme na krídelká a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 30-40 minút. Sladkú čili omáčku môžeme v tomto prípade ešte podávať aj ako dressing.



Pečené a grilované mäso získa famóznu chuť aj keď použijete Shan’shi thajskú čili omáčku s cesnakom. Kombinácia jemnej chuti cesnaku a pikantných čili papričiek si každého získa už po prvom súste. Zaujme aj pri receptoch s krevetami. A v prípade, že mäso vám dnes nejde na chuť, skúste thajskú čili omáčku s kozím syrom a lahodná ľahká večera je na svete!

Ak len s ázijskou kuchyňou začínate, zapamätajte si jedno: Niekedy naozaj stačí len mäso, tofu alebo zelenina, k tomu kvalitná tradičná omáčka a chutné jedlo máte na stole za pár minút! Ak chcete varenie ázijských jedál povýšiť priam na umenie, tiež k tomu stačí len málo – všetky triky vám ukáže Miso na varimshanshi.sk.








 



TOPlist