Huby zavárané na prírodno bez nálevu

afataga - fotkaafataga, 23. októbra 2012
Huby zavárané na prírodno bez nálevu
Foto: afataga

Takto ma naučila zavárať huby kedysi kamarátka z Moravy, zdalo sa mi to divné, ale môžem len doporučiť, huby sú skoro ako čerstvé, zostáva Zobraziť celý popisTakto ma naučila zavárať huby kedysi kamarátka z Moravy, zdalo sa mi to divné, ale môžem len doporučiť, huby sú skoro ako čerstvé, zostáva v nich chuť a čiastočne aj tvar. Použiť sa dajú ako čerstvé, napr. do omáčky, polievky, pod mäso, s vajcom, atď.

Suroviny

  ja som mala suchohríby a václavky




Postup

  1. 1

    Takže najskôr treba ísť do lesa na huby :-) Našli sme václavky, suchohríby a jeden dubák.

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 1
  2. 2

    Huby na zaváranie použijeme len zdravé, pokrájame na ľubovoľné kúsky, tu sú václavky, to isté urobíme aj so suchohríbmi

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 2
  3. 3

    Václavky som umývala na sitku, suchohríby som neumývala

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 3
  4. 4

    A teraz huby pomerne surovým spôsobom, bez milosti, natlačíme do pohárov a pri tom sa snažíme, aby sme z nich neurobili kašu :-), zmenšia potom svoj objem, tak aby sme čosi nakoniec mali v pohári, asi takto václavky

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 4
  5. 5

    Suchohríby

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 5
  6. 6

    A teraz príde prekvapenie: do pohárov už nedáme nič, naozaj vôbec nič, iba dobre zatvoríme a sterulizujeme 90 min., za 24 hod. znova sterilizujeme 60 min. Vydržia takto dva roky, možno aj viac, nemám odskúšané. Po prvej sterilizácií vyzerajú takto, dnes budem ešte raz, ale už veľmi nezmenia objem. V malom pohári sú václavky, vo väčšom suchohríby.

    Huby zavárané na prírodno bez nálevu - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
fantastický nápad, určite si ho odložím. Škoda, že tento rok som už hádam skončila s hubami - čo sa nezjedlo je posušené a zamrazené. Neviem, či na Záhorí ešte budú nejaké úlovky, ešte že som bola u priateľov v západných Čechách
rea1
ja som takto kedysi zavarala korenovu zeleninu ale ze sa daju aj hriby, to som ani netusila. a vyzeraju krasne. :-)
marika9
Len keby rástli. Určite by som ich takto zavarila. Je to niečo nové. Takto som však zavárala zelenú fazuľku a zatiaľ vydržala a aj mäso, ktoré mi (zabudnuté) vydržalo min. 2 roky.
izabella929
vyzerá to dobre, ale neviem, či je to bez soli bezpečné...neviem sa k tomu vyjadriť...ja okrem dubákov, suchohríbov a kuriatok nič iné nezbieram..)
mijaita
Takhle nasucho jsou opravdu houby perfektni, ale musi se opravdu sterilovat 2x po hodine . akorat je velka spotreba energie a sklenicek.
Delavali jsme takhle i boruvky a ty byly jeste za dva roky krasne ojinene! Jen ty spodni byly trosku ve stave vlastni. Nasucho se da zavarovat snad uplne vse, viz vlasske orechy a jine orecha a pod.
domacapani
Tak to je fantasticke. Urcite vyskusam. Kolko je tu na vareche mudrych hlaviciek. Viac hlav, viac rozumu.
afataga
dakujem
@izabella929 neboj sa, mam to odskusane nikdy nam nebolo zle a stale zijeme :-) @dajanca je to zadarmo :-) ak chces ten milion poslat dam ti cislo uctu :-)))
afataga
@kikazahorova ja neviem, pouzivam hrniec na spagety, pohare su nad vodou na pare a voda sa mierne vari, nikdy sa mi nic nepokazilo
spetkasoli
Takto robievam hríby už niekoľko rokov, naučila ma to teta a možem len doporučiť. Takto spracované hríbiky sú naozaj ako čerstvé a velmi chutné.
spetkasoli
@kikazahorova , ja tieto hríbiky sterilizujem asi pri 90st.C. Mám ich ponorené vo vodě asi so polovičky kohárov a ako píše mijaita, variť 2x po 1hodine. Sú naozaj výborné a hodia na akékoľvek spracovanie. Chuťovo ako čerstvé. Vyskúšaj a nebudeš ľutovať.
1x handa
dajanca
:-) no tak pošli to číslo účtu, len kým to z dôchodku našetrím tak to potrvá, dúfam, že sa toho obe v zdraví dožijeme... :-))
jokin
Ja som zatial využíval mikrovlnku kde som nakrájané huby dusil tak 10 minút a potom v malých miskách zmrazil. Takto upravené my v zime slúžia miesto čerstvých. Ale vyskúšam na porovnanie chuti aj tvoj recept.Ďakujem ukladám.
marika9
Mne tieto hríby nejak nevydržali. A robila som ich presne podľa Tvojho receptu. Zo 7 pohárov bolo použiteľných až dva kusy. Neviem, kde som spravila chybu. Takto zaváram aj mäso a nikdy sa mu nič nestalo. V dvoch pohároch vyzerali celkom normálne, ale už pri otváraní unikol čudne páchnuci plyn a ani chuťovo neboli dobré.
afataga
@marika9 tak to mi je luto, aj mne sa raz stalo to iste, ale len s jednym poharom, taky smrad isiel z toho pohara, tak som to cele vyhodila. Neviem, kde bola chyba, mozno neboli tie pohare uplne dobre zatvorene, alebo neboli uplne ciste, tym nechcem povedat, ze si prasa :-), ale niekedy to moze byt mikroskopicka spinka, ktoru nevidime, mrzi ma, ze ti neviem lepsie poradit
tati2008
@afataga ,robila som minulý rok,lebo bolo veľa húb a mraznička sa nechcela zväčšiť a aj tak som mala veľa fliaš.Tiež som vyhodila 1 fľašu ale budem už len takto zavárať huby okrem sušenia.Skvelý tip!
afataga
@tati2008 aj mne sa tento sposob paci, jedna pokazena flasa sa da prezit, my tiez susime, mlade zavaram takto a rydziky do octu, som rada, ak som pomohla, u nas este nerastu, ale zas vlani na jesen tu rastli a na dolnakoch nie, asi to tak ma byt :-)
denyselvisom
je to super napad,u mna v hrnci sa to akurat odštartovalo,jeden pohar suchohribov+6 POHAROV VACLAVIEK,TAK DUFAM žE TO AJ TAK DOBRE VYPALI JAK TO VYPADA,každopadne som zvedava a teším sa z toho,ďakujem.
tiginko
vďaka dievča za výborný nápad. Čo sa nezmestilo na sitá, išlo do pohárov, ale asi som sa bála natláčať, voľajako ich mám pomenej než ty :-)

2x nyx a wingrid
afataga
@tiginko to nevadi, ved sa naucis, ked budes velka :-))) len nezabudni na druhy dunst, huby su potvory
irenaw
ak sa zajtra zadarí, tiež to spácham, vyzerajú ako živé :-)
denyselvisom
hlasim (aj ked oneskorene) že s prvou varkou čo som tu nedavno avizovala že už mam v hrnci som teda asi mala velke zľutovanie,bo mam tak do tretiny hribiky a potom už len luft,ale nevzdala som to,kedže mimoriadne rada chodím do lesa,tak vyšlo aj na druhy pokus,tam už bol vysledok opačny: dve tretiny pohara hribiky,ale to treba zdorazniť že to natlačanie do poharov bola masakra-bez milosti! ale vypada to dobre,už len dočkať na chvílu ked v zime príde chuť na čerstvu praženičku :-) ďakujem za napad.
afataga
@denyselvisom :-))), si nejaka precitlivela :-), mam radost, ze si spokojna, to chce len si to odskusat, v zime akoby si nasla
1x li
eviana
Vďaka @tiginko som sa dostala k tomuto Tvojmu skvelému receptu na zaváranie húb... veľmi sa mi páči, chválim, ukladám a určite vyskúšam 5*
tiginko
tak konečne dnes vlastnoručný úlovok 6kg suchohríbov! Nesmierne sa teším, krájam a preposielam kamarátkam tvoj jedinečný recept na uchovávanie hríbov. Už sa teším na ďalšiu piatkovú várku! Týmto pozdravujem aj @havino a prestávam byť závistlivou mrchou :-)
1x giussa
megdesign1
"Vaclavky" su asi Podpnovky, ze? Cize "Michalky"....

V piatok sa chystame na huby, vyskusame takto zavarit. Nasusenych je "fúra"...
smejkad
jeskove huslicky, tak to vidim, ze cez vikend sa nebude konat ziadne povalovanie :-)))
len flasky aby som zohnala :-)
havino
tak ludze moji kukajte sem, ale najskôr napíšem, ráno sa môj vybral na huby ZAS!! kedže mám zavarené v sladkokyslom viac, ako 30 malých pohárov, nasušených, viem presne, včera som s nimi porádky robila, čistá váha 3,6 kg, v mraziaku hádam na celú zimu, čo ja s nimi idem zas robiť a rozdávať sa mu nechce, potajomky susedom podávam :-), tak som klikla varechu, huby a našlo mi tento odkaz

 varecha.pravda.sk/magazin/ako-konzervovat-huby/11307-clan...


a tam ma zaujal tento recept, nemala som ani šajnu tu o ňom, hlavne, že tu nakúkam dosť často, tak že dobre, prečítala som si vás tu nadšených hubárov, pousmiala sa nad @tiginko , už konečne má dušu spokojnú, zavrela varechu, ved robota, klient prišiel, no a poobede si prídem domov, hubár doma s kávou na stole vysmiatý a na ďalšom stole ma čakalo toto!!! Bolo 17 hod, teraz som sadla na zadok a reku idem vám tu napísať, aj nátierka od @kimla je, aj tieto bez nálevu majú prvú sterilizáciu za sebou, aj v sušičke, aj zavákuované v mrazáku. Zajtra pofotím výsledky.



zolik
@havino nadhera. Uz niekolko dni sledujem aj Tvoju hribovu sezonu. A väcsinou s usmevom. Toto uz vyzera ako hubova pomsta. Psss, potichu zavidim.
1x havino
radost
Tánička naša milá...
no..z toho božieho daru-verím-že už ťažká ti je chvíľa..
žeby zase dáka =černobyľ= buchla kdesi..??
že vo vašich horách sa dejú také besy..??
ešteže v skromnosti doniesol párkrát čosi ten môj..
ja v amoku -asi-vysypala bych na hnoj..!!
/neber moje slová vážne/
čo je veľa..to je moc..
šak ho nechaj-nech čisteniu..spracovaniu..zaváraniu..venuje celú noc
a zajtra bude doma sedieť na zadku
a bude mať čas-pošepkať ti do uška aj dáku "pohádku"..

drž sa..dievča..:-)
havino
@rad ôstka naša, pochopila si, čo je moc je moc, no len ked on mi taký šťastný príde, že koľko doniesol a aj cukor má dobrý po prechádzke horou :-), dá sa na to niečo? a ked je stôl prestretý hríbami, musí sa ísť kosiť, bo na dva dni sa ide na preteky so psom a to by už veľká tráva bola, jaj bože, chlap, aj tak to má človek veľmi rád, neublíži slovom, písmom, ale svojho boha, nosiť, zvláčať huby má :-) a keby sa zaťal, tak ich čistí aj o druhej v noci, no len to by som ja nezvládla, sadla k nemu a pomáhala, povahy
tiginko
no panenko skákavá, to už nie je s kostolným poriadkom snáď! To je neuveriteľné množstvo. Ja ťa fakt obvdivujem Táni, že túto mužovu vášeň zvládaš s úsmevom, ja by som už asi skolabovala :-) Veď vy už budete pomaly aj spávať na hubách :-) My zase zajtra dúfam niečo nanosíme
1x havino
havino
@tigi , mne sa bude sívať o nich a on chuda, no ja taká, aj polutujem, mal na večeru po pridaní mojich troch receptoch s hubami, tuniakovú nátierku a pýta sa, že mamina aj tá je hubová??? :D ale nedá znať, že by sa prejedol, sušené má v pláne darovať, nuž :-) vám nech sa zadarí
afataga
no na moj veru, @havino nezavidim, no aspon sa nenudis :-), my sme vcera tiez dovliekli 160 suchacov a nejake pravaky, 3 take mega, ale ja cervive boli, jaj a este moj lievik oblubeny, cosi sme pojedli, cosi som darovala a zvysok susim
rea1
normálne mi idete na nervy. a fest! a @afi , ty obzvlášť! ja som ešte nebola, syn doniesol asi pred poldruha mesiacom za košík, taký väčší, úhľadný ale to nie je ono! ja sa chcem flákať po lese a nájsť si svoje! a možno sa vyberiem ako minulý rok - v bielej vetrovke a rukavičkách s polprstami, svatku zas rozhodí. ja už chcem ííísť! už sa teším a neviem sa dočkať! a vy, beštie, ma takto nivočíte. veď som normálne hrabkala nechtíkom po monitore, či náhodou nejaký hubík z tých fotiek nevypadne. ale ani trt. sama si musím doniesť.
afataga
@rea1 jaj zas na tebe rehocem :-))) sak co ti brani nahodit suknicku, rukavicky a sup do lesa? fakt rastu ako dive, ja do vetrovky budes davat :-)
rea1
@afi , ja viem, že rastú, ale sama nepôjdem a momentálne nemám s kým, až neskôr. ak mi ich všetky nevyžeriete, vy, hubári nepodarení! myslite aj na nás, oneskorencov! :-))
pekný víkend a bohaté úlovky želám všetkým hubárom. :-)))) jana
tiginko
nuž čo vám poviem ženičky (@rea1 ty radšej teraz ani nečítaj)... pred chvíľou som skončila so spracovávaním sucháčov, čo sme dnes nazbierali - 14kg nádherných exemplárov za niečo vyše 2 hodín. Ani si nevieš predstaviť, aká som ti povďačná za tvoj jednoduchý recept @afataga , vďaka nemu mi to trochu rýchlejšie ubúdalo. Byt máme založený sitami, mrazničku sáčkami a 10 pohárov podľa teba. A na obed vynikajúci paprikáš podľa @havino. Unavená ale šťastná, lebo huby to je moje :-)
afataga
@rea1 neskoro, uz ti ich vsetky vyzbierala @tiginko :-)
@tiginko 14 kg ??? no na moj veru, dobre ste lovili, setri miesto, este hadam budu tie jesenne suchace zamatove, tie su tiez fajnove a mozno aj vaclavky a mozno pride aj kuzelnik :-)
rea1
@tiginko , ty sa mi zďaleka vyhýbaj, pre nás dve sú bratislava a okolité záhorí malé! ja ti tie nohy žabacie ošklbem. (a vysmažím v cestíčku, to je mňamóza, to bude moja pomsta. potom si behaj na hríby, cha.)
frezia68
Ďakujem za recept,už sa sterilizujú a skoro bez práce :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia