Aby sa už nesekla:
5 chýb, kvôli ktorým sa kyslá smotana v omáčke zrazí

Jana Klimanová, 22. septembra 2023     5 minút čítania

Nevzhľadné biele bodky v polievke alebo omáčke nakyslo pokazia celkový dojem z jedla, na ktoré ste sa tak tešili. Ako tejto patálii predísť? Toto je päť možných dôvodov, prečo má vaše varenie napokon taký neslávny koniec...


Foto: Jana Kollárová

1. Nevybrali ste ju z chladničky

Zemiaková polievka s korením a bobkovým listom už rozvoniava, zostáva do nej už len pridať kyslú smotanu, tak po ňu siahnete do chladničky. A to je prvá z chýb, ktorú môžete urobiť.

Najdôležitejším bodom pri varení polievok a omáčok s kyslou smotanou totiž je, aby mala pred pridaním do pripravovaného jedla izbovú teplotu. Najlepšie preto je vytiahnuť kelímok so smotanou z chladničky hneď ako začnete variť, alebo aj skôr.

Ďalší spôsob, ak chcete kyslou smotanou zjemniť polievku je najprv k nej pridať niekoľko lyžíc horúcej polievky, tým smotanu v podstate ohriať a až potom ju vliať do hrnca k polievke.
Tento postup odporúča aj náš používateľ @njdevil: "Smotana sa zráža, keď sa dáva do variacej sa polievky. Treba najskôr vyrovnať teplotu - do misky so smotanou pomaly pridávaj polievku. Miešaj a šup, naspäť do hrnca a tým istým spôsobom, pomaly primiešavať do polievky," radí v diskusii na Varecha.sk

Funguje to aj pri omáčkach, odskúšané to má prispievateľ overených receptov @kimlo: "V miske si pripravíme kyslú smotanu, ktorú zmiešame s 1 – 2 naberačkami horúcej omáčky, aby sa vyrovnala teplota a smotana sa nezrazila. Hmota musí byť hladká a lesklá," vysvetľuje.




ANKETA: Máte svoj overený postup, ako do pokrmu pridávať kyslú smotanu, aby sa nezrazila?

65,9%



34,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist