Varenie

Stužovanie šľahačky želatínou

zufalcek - bez fotkyzufalcek, 2. marca 2014

Skúšala som stužiť šľahačku želatínou, no nejak sa mi to nepodarilo. Použila som práškovú želatínu, išla som presne podľa návodu: nechať napučať vo vode, ohriať aby sa roztopila, primiešala som dve lyžice vyšľahanej šľahačky, výsledok vliala do zvyšnej šľahačky, premiešala som, veľmi krátko som aj prešľahala. Výsledok bol zlý - šľahačka, v ktorej boli hrudky želatíny. Čo som urobila zle? Mala som poriadne prešľahať? Alebo som po pridaní želatíny už vôbec nemala šľahať? Alebo som mala želatínu primiešať do nevyšľahanej smotany a až potom šľahať? Ako sa to robí?

@zareaguj


Diskusia k téme

alexdidi
Myslím, že želatinu si až príliš ochladila po rozpustení a tým aj rýchlo tuhla v šľahačke.
medulienka122
toto je môj večný problém, pýtala som sa na to už niekoľkokrát, stále mi to nikto nikdy nevysvetlil - rozpustenú želatinu, mierne vychladenú keď nalejem do tvarohu, tak sa mi urobia hrčky ...:(, so šľahačkou som ešte neskúšala, ani nemám odvahu, preto som aj ja zvedavá :)
mramar
musíte to robiť presne naopak - do rozpustenej želatíny postupne pridávať vyšľahanú šľahačku (alebo rozmixovaný tvaroh, príp. tvaroh so šľahačkou). Najprv lyžičku, potom druhú - a tak pridávame postupne celý obsah. Nikdy to nefunguje, keď sa želatína vleje do šľahačky resp. tvarohového krému - vždy sa urobia hrudky, pretože sa želatína rýchlo ochladí.
hanka56
Nevím jaký ztužovač používáš, já používám pouze ztužovač za studena od Dr.Oetkera Dáván zakysanou smetanu, m.cukr, vyšlehanou smetanu, trošku citronové šťávy, to smíchám. Do pohárku si dám horkou vodu, nasypu ztužovač, promíchám a rychle vleju do smetan a promíchám. Nikdy se mi nestalo, že by tam byly hrudky
sovka62
Presne ako píše @mramar , tie hrčy sa tam spravia preto, že želatínu pridáš do vychldenej šľahačky alebo tvarohu.
@hanka 56, ztužovač sa nezhrčká, ten stačí prisypať rovno do smotany, ale @zufalcek píše o želatíne.
hanka56
sovka62 to je želatinový ztužovač néé obyčejný ztužovač do šlehačky
asi jsem to špatně napsala
evanaaa
V neposlednom rade záleží aj na druhu želatíny - niektorá sa varí, iná nesmie vrieť, len sa rozpúšťa v teplej ( horúcej) tekutine a potom je aj tá spomínaná za studena od Dr. Oetkera. Ale rady si beriem aj ja , zídu sa mi.
eviana
@zufalcek , ja som co sa zelatiny tyka hrozna - teda mimo huspeniny, tú robím famóznu, ale to je trošku o inom :) - a nedám dopustiť na želatinový stužovač od Dr. Oetkera


Jednoduchá príprava, 100% výsledok.
Ale postupovať tak, že najprv si vymiešať stužovač vo vode ako sa píše na obale... potom za poriadnu lyžicu pridám krém do stužovačovej masy, zmiešam a až potom pridám do všetkého krému - tak sa vyhneš tomu, aby vznikli hrčky... poriadne rozmiešať a skvelý krém je hotový.
hanka56
sovka62 tohle je ten ztužovač co sem dala eviana
o něm psala . Ten je nejlepší :-)
eviana
Aj podľa mňa je najlepší @hanka56 , lebo doteraz som fakt so želatinou nevedela robiť a skúšala som hádam všetky... a s týmto to ide jedna radosť :)
zufalcek
Ďakujem za objasnenie, @mramar , nabudúce to skúsim tak. Tú šľahačku treba zašľahávať, či stačí len tak ručne miešať?
@eviana , tak som to robila, ako píšeš, tak to bolo v návode, ale mala som želatínu, nie želatínový stužovač, asi by stálo za pokus aj ten skúsiť, len v obchode som to vtedy nevidela, vlastne som to ani špeciálne nehľadala, netušila som, že by to mohlo urobiť taký rozdiel. Každopádne, ďakujem za skúsenosti!
cuketa
zelatina sa zrazí na hrčky vtedy, ked je smotana, alebo tvaroh resp. jogurt veľmi studeny, ale aj vtedy, ked je želatina veľmi koncentrovaná, teda silná, čo znamená, že je veľa zelatíny rozpustenej v malom množstve tekutiny