Varenie

Pečenie v teplovzdušnej rúre

janikbj - fotkajanikbj, 22. apríla 2014

Prosím Vás, ako pečiete piškótové cesto v teplovzdušnej rúre? Na akej teplote a ako dlho? Vždy mi krásne vybehne a pri chladnutí spadne. Cesto je síce jemnučké a chutné, no výzorovo nič moc.
Dnes som piekla s ventilátorom, na 160-170 stupňoch a po 25 minútach nebolo v strede upečené (piekla som piškótu z 5 vajec v tortovej forme), tak som piekla dlhšie,no potom mi to zase kleslo.

@zareaguj


Diskusia k téme

danenka
Ja mám tiež teplovzdušnú rúru, ale nepoužívam ju, zapínam len keď chcem rýchlo niečo pripiecť napr. zemiaky, mäso, aby malo peknú farbu. Koláče pečiem bez ventilátora. Pri teplovzdušnej rúre je potrebné piecť na nižšej teplote ako pri klasickej.
sovka62
@janikbj , každá rúra, aj teplovzdušná, pečie inak. Ja mám už druhú a nedám na ňu dopustiť. Všetko pečiem s ventilátorom. Zásadou je, ak máš v recepte uvedenú teplotu pečenia v obyčajnej rúre musíš svoju nastaviť cca o 20°C nižšie a čas pečenia bude s ventilátorom približne o tretinu kratší. Ale musíš si to odsledovať sama na tej svojej, onedlho si zvykneš.
Tortový korpus z piatich vajec sa bežne pečie okolo50 minút. Tých 25 minút je málo, preto nebol dopečený a keďže ti klesol, zrejme ho bolo treba ešte chvíľu piecť. Nedrž sa len toho, či sa ti lepí na špajlu, sleduj okraje, ak je dobre upečený, okraje sa budú jemne oddelovať od formy. Mne sa to osvedčilo.
danda3
Ja tiež pečiem len na ventilátore a väčšinou si pláty pečiem osobitne, takže nemusím korpus potom rozkrajovať, takže mi stačí 10 - 12 minút na 180°C, korpus mám väčšinou z 3 vajec, muffinky 15 - 20 minút na 160°C. Musíš si rúru vysledovať, ale veď ty si šikulka a prídeš na to. Myslím, že sovka Ti super poradila. ♥
evanaaa
Neviem prečo, ale ak si zapnem ventilátor napríklad pri pečení mäsa, vrch sa mi síce opečie, kožka je chrumkavá, ale vrstva mäsa pod ňou je vždy tvrdá, vysušená, tak sa potom bojím tak piecť. Už som sa v podobnej diskusii, alebo to boli komentáre pod receptom, neviem, pýtala, či je pojem teplovzdušná rúra aventilátor to isté, ale ak mi dal niekto odpoveď, už som ju nečítala, lebo sa stále nevraciam dozadu.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Mila @evanaaa keď peciete mäso najskôr treba zakryť aj keď máte ventilátor,ten iba rozhana teplo aby bolo rovnako všade, teplotu najviac 170 stupne ,podľa veľkosti mäsa hodinu aj viac a posledných cca 20 min.teplotu zvýšiť ,odkryvat mäso a dopiect.Budete spokojná:-) tak má učila moja stará mama.
Ked piecť koláč ako píše @sovka ,tak aj ja.
rulik
ventilátor veľmi rýchlo rozoženie teplo po priestore a niektoré veci ošľahá horúcim vzduchom, cesto asi veľmi rýchlo vybehne a nemá potom tú správnu štruktúru(bublinky sú v ňom veľké) a ked vychladne tak spadne, pri pomalom pečení sa robia bublinky malé a cesto aj po vychladnutí drží
evanaaa
@lba , vyskúšam, ja väčšinou pečiem mäsá spočiatku zakryté tiež, ale na 180st., skúsim znížiť teplotu. To potom môžem mať aj dva plechy naraz v rúre?
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@evanaaa môžete piecť aj tri plechy,napríklad keksiky,pagace ,neosvedcili sa mi zavnute kysnute koláče,tie pekam po jeden plech.
janikbj
ďakujem krásne za všetky rady. hej, chvíľu to trvá, kým si človek zvykne na nový spotrebič,ale verím, že to čoskoro vychytám ;) ďakujem ešte raz :-)
gina3
po vymene sporaku na sa mi nedaria pecenie zakusky , piskotove cesto :(

Ako pečiete tvarohovu babovku , piškótové cesto v teplovzdušnej rúre?
Na akej teplote a ako dlho akym programom ? Vždy mi krásne vybehne a pri chladnutí spadne, alebo zvonka sa upecie výzorovo pekne ale znutra je to hrozne mokre neda sa to jest .

Mam otazku: ako pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh ?
alebo horni dolni ohrievanie ? tam sa tvori vela pary na ovocne tvarohove nie je dobre / ? treba teplotu upravit ...
ako ...nastavit program , teplota , cas ?

prosim .... poradiť ako piec piskotove cesto napriklad z 6 - 8 vajec ? /  www.pluska.sk/ipeknebyvanie/servis-reality/prakticka-...

co su tam nakreslene
to je ktory shora 4-ty ? Ventilátor s kruhovým ohrevným telesom , kruhovým ohrevným Telesom: nastaveni tohto režimu dosiahnete rovnomernú teplotu ,
alebo je to s hora 5 -ty ? Ventilátor s ohrevom + spodný ohrev ,
ohrevom Ventilátor + spodný + vrchný ohrev: ? /

.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto s ovocim , tvarohom ? alebo
ako odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ?
cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine ... , na ake cesto ako ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. uz som stoho zufala ! Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gina3@centrum.sk