mne sa osvedčilo natieranie cesta roztopeným maslom až potom dám na cesto plnku ktorú pokvapkám olejom a ešte jedna vec, plnku nerobím resp. nevarím s mliekom, len si zmiešam mak alebo orechy s kr.cukrom :)
mne vždy praskne čokoládový. niekto mi povedal, že praská vtedy, keď je v plnke voda. tá sa premení na paru a roztrhne závin. teda, myslím to tak, že nie čistá voda, ale aj v mlieku je voda :). veľa otvorov, aby mala para kade utiecť, by malo pomôcť.
Mne velmi dobre osvedcilo toto zavinove cesto (v mojom recepte som piekla orechovnik, ale aj s makovou plnkou mi nikdy nepraskol) : varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-orechovnik/24483-recep... Dolezite je, ako uz bolo spominane, zavin pred pecenim popichat vidlickou.
Plnku nedávaj riedku a nechaj dobre vykysnúť.Daj do horúcej rúry na 7-8 min.,potom stíš podľa potreby.Ak dáš do dobre vyhriatej rúry,kysnutie sa zastaví a nepraskne.Ale nakoniec ak aj praskne,na chuti mu neuberie :-)))
S koláčmi sa treba vyhrať, sledovať všetky fázy a nájsť si vlastný spôsob. Každé miesenie, kysnutie, suroviny a rúra sú iné. Ja cesto popichám a potriem vajíčkom
Ja potieram olejom aj počas pečenia, nie vajíčkom. Ale je fakt že aj tak mi niekedy praskne. Maková plnka až tak netečie, ale nech vám vytečie kakaová - tak ju zasa pol roka nerobím.........
Na plnku (asi 150 g pomletého maku) davam 1 stredne velké posturhané obielené jablcko pomimo mlieka a cukru; Tym sa udrzi vlacnost plnky, ktora nesmie byt moc tuha, musi sa dat pekne rozotriet po ceste. Zvinuty makovnik treba nechat este raz vykysnut pod utierkou asi 30 minut v teple, potom popichat po oboch bokoch, potriet zltkom a piect v stredne vyhriatej rure (190°C v teplovzdusnej rure) asi 25-30 minut podla toho, ci mate radsej chrmukavejsiu korku. Prajem vela zdaru
varecha.pravda.sk/recepty/kakavovy-kolacok-fotorecept/174...
varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-orechovnik/24483-recep...
Dolezite je, ako uz bolo spominane, zavin pred pecenim popichat vidlickou.