Ahojte šikovníci a šikovníčky,
chcem zavárať lečo a neviem v akom pomere donho dať cibuľu, papriku a paradajky. Prosím, pomôžte, ak viete. Dík
Ahojte šikovníci a šikovníčky,
chcem zavárať lečo a neviem v akom pomere donho dať cibuľu, papriku a paradajky. Prosím, pomôžte, ak viete. Dík
Moja kamáratka zasa iba na dno fľaše dá trocha cibule,potom papriku a paradajky ,trocha soli a tak zasterilizuje surové .Ja som takto raz skúšala,ale mne sa to nepáčilo.Ved každy si robí podľa svojej chutí a tak isto to musíš sama vyskúšať,čo tebe bude naviac chutiť. skúšala
5 kg tenkostennej papriky
2kg paradajky
Papriku posolíme,dáme na 10min dusiť-bez vody a bez oleja
pridáme paradajky a ešte 15 min dusíme.
Naliať do pohárov a sterilizovať 15 min na 85 C
ja robím len takto a tiež som spokojná,ale každému vyhovuje niečo iné,tak asi treba len vyskúšať a nájsť si to svoje.:-)
Mrazim take mensie porcie - tak pre 2 ludi, to mi akurat staci aj do gulasu :)
No a ako to robím ja?
Cca 2:1:0,5 (paprika/paradajka/cibuľa - váhovo). Papriku režem na drobnejšie, paradajku na väčšie mesiačiky a cibuľu tak stredne ;-)
Spravím si zmes soľ, trošku čier. korenia, peperon ako kedy poprípade papriku sladkú mletú a všetko rozmixujem s olejom. Soľ a olej je prirodzený konzervant. Ten zvyšok je iba dochucovadlo a efekt ;-)
To dobre premiešam a nechám na chladnom mieste odstáť 12-24 hod. podľa teploty. (zvyknem to robiť večer a ráno to dotiahnem)
Potom už iba dobre žmýkam a tlačím do pohárov. Ak je to fajne "nadupané", zalejem trocha šťavou čo ostáva.
Poháre som si umýval v umývačke aj vrchnáky a tak samo to aj končí. Sterilizujem v umývačke.
Inak ako v umývačke už ani nezaváram a všetko robím bez varených nálevov.
Kto je chlap nech otvorí ten vršok :-D
Kamarátka nerobí lečo klasické, ale pokrája paradajky, papriku, nechá povariť, zmixuje a tak leje vriace do pohárov a zabalí do deky. Výborné pod hocijaké mäso alebo niektoré druhy polievok a gulášu.