Varenie

Kvások z pekárne

smejkad - fotkasmejkad, 1. apríla 2014

Ahojte varecháči,
mám na vás skúsenejších veľkú prosbu:
veľmi rada pečiem domáce pečivo, ale príde mi stále také koláčoidné :-)
tak nejak som sa dopracovala k tomu,že potrebujem kvások,aby bol chlebík ako sa patrí
pri pátraní po kvásku som sa zase dozvedela, že to nie je až tak jednoduché kvások dopestovať a uržiavať, ale že v pekárni sa dá zohnať
tak som šla a kvások mám, ale aj veľké prekvapenie:všetky postupy hovoria o tekutom kvásku a mne v pekárni dali do vrecka niečo, čo vyzerá ako hrča cesta z tmavej múky
nerada by som týždeň čo týždeň chodila pýtať nový kvások, tak vás veľmi prosím o pomoc : ako tento kvások udržať v dobrej kondícii ,koľko ho pridávať do pečenia a vôbec-čo všetko potrebujem vedieť a robiť , aby sme aj my mali najlepší chlebík na svete:-)
ďakujem krásne :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
perfektny navod, dakujem
ak som dobre postrehla, ona oddelila kusok kvasku a zvysok odlozila do chladnice?
ako dlho sa moze skladovat?
ako sa obnovuje?
longova
Ten návod na ČT je síce fajn, ale zásada je :
1. tú hrču čo ti dali v pekárni dáš do pohára a podľa toho koľko chceš kvásku dáš vodu a ražnú múku, napr. chcem 300g kvásku tak pridáš 150g vody a 150g múky a necháš to nakysnúť, môžeš pridať trochu vody naviac (ako Dita)
2.Keď to vzíde, ja nechávam od večera do rána odložíš zo vzídeného kvásku cca 2 lyžičky kvásku do pohárika a zahustíš ho ražnou múkou, zakryješ a dáš do chladničky pre ďalšie použitie
3. Zo zvyšku môžeš piecť chlieb
4. Pozri si:
 conovehonakopci.cz/?page_id=1430...

Je tam všetko
Veľa radosti z pečenia
bubaya
Ja kupujem v DM drogérii SAUERTEIG - kvások, je v prášku, ale videla som aj tekutý. Keď robím čisto ražný chlieb, dám do múky 1 droždie a jedno balenie Sauerteigu a nechám cesto kysnúť aj 2 - 3 hodiny. Premiesim, ešte podkysne 1 hodinu a potom pečiem. Na robenie kvásku som dosiaľ nenašla odvahu.
smejkad
tak som ho vcera rozpustila podla navodu od @pacik a pred chvilou zamiesila podla @kimlo
na tom kvasku sa mi akoby oddelilo pri vrchu cca 1cm tmavej vody, ale nejake bublinky boli, tak som zamiesila a teraz mi drzte palce, nech pekne podrastie :-)
kimlo
@smejkad ja som piekol cez vikend, osvedcilo sa mi cesto po vymieseni (miesim v DP) dat do misky a misku uzatvorit omotaním potravinarskej folie. Cesto krasne nakynulo (8-10hodin) a hlavne na povrchu neoschlo. Drzim palce.
pacik
@smejkad , dúfam, že sa chlebík podaril, ale keď sa ti oddelí na povrchu voda, pridaj trochu múky a zamiešaj, kvások je vraj lepší tuhší :-)
pacik
Ja keď vytiahnem kvások z chladničky, pridám koľko mililitrov (ml) vlažnej vody, toľko gramov múky, zamiešam a nechám 2-3 hod postáť, kým nevybehne nahor. Potom odložím cca 100 g do pohára do chladničky a zo zvyšku zamiesim cesto. Pohár prikryjem viackrát preloženou utierkou a tú prichytím gumičkami o okraj.
smejkad
uz sa pecie, prave som ho druhy raz rosila :-)
sice popraskal, ale aj tak sa tvari nadejne :-)
smejkad
este ak sa niekomu hodi - kvasok ked rozbieham pred pecenim, zakryjem papierovou kuchynskou utierkou, aby mohol dychat a samotny chlebik nechavam kysnut bud v janskej mise s vrchnákom, alebo normalne v hrnci s vrchnákom, mam vo vrchnaku vetraciu dierku, ale chlebiku to pri kysnuti ocividne nevadi :-)