Varenie

Guľky s ovsenými vločkami

jazavka - fotkajazavka, 27. decembra 2012

Milé varecháčky a varechári, už dlho hľadám koláčik môjho detstva, predávali ho v cukrárni, bola to guľa poliata čokoládou - nepečená, vo vnútri boli ovsené vločky, niečo ako snehová pena, asi kúsky tortových oplátok a nejaké sušené ovocie (asi, nie som si istá), milovala som túto guľu, ale recept som zatiaľ nikde nenašla, poradí niekto z vás??? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
neporadim, lebo si na to nespominam. asi som uz ozaj velmi stara, ked mi ten vek tak sialene vyskocil hore.
medulienka122
@jazavka , presne o takom rozmýšľam už strašne dlho, volala sa tuším "čokoládová bomba" stála okolo 90 halierov a bolo ju dostať tuším v každej cukrárni v Košiciach , dokonca niekde aj v pekárni ap., bola taká zvonku "rapavá", celá poliata čokoládou, z vnútra akoby niečo ako mäkší turecký med: je to to, na čo myslíš?
jazavka
medulienka122, je to presne to, len keby bol recept...
jeka
Ja mám jeden receptík na gule,ale tam nejdú vločky:Zvaríme 300 g cukru + 1 vanilkový cukor + 230 g medu rozmiešaného v 50 ml vody na hustý sirup (zistíme cez očko).Medzitým si vyšľaháme s 85 g kryšt.cukru 80 g bielkov na tuhý sneh.Vriaci sirup pomaly vlejeme do hustého snehu a dôkladne vyšľaháme.Do horúcej masy vmiešame na kúsky pokrájané kandizované ovocie(100g) + hrozienka(50g) + ľubovoľné posekané orechy(200g) a lyžičku škorice(nemusí).
Oplátky rozdrvíme nahrubšie a zmiešame už s vychladnutou hmotou.Vytvarujeme gule a dáme do chladničky stuhnúť.
Vychladnuté gule polejeme čokoládovou polevou.
medulienka122
@jeka ,asi to bude on, ten recept, lebo ja sa nepamätám, žeby v tom boli ovsené vločky. @jazavka nám to potvrdí, alebo vyvráti, ale ja mám dojem, že je to ono, ja ti za seba ďakujem, @jazavka sa vyjadrí...:-)))
dadakanv
Jazavka, skús moje kokosové guľky s ovsenými vločkami.
Vložila som ich do mojich receptov.
jazavka
@jeka , neviem či to bude presne tento recept, ale veľmi pekne ďakujem, určite pri najbližšej príležitosti vyskúšam a pridám tam aj tie svoje ovsené vločky, určite tam boli, toto jediné + oplátky si pamätám určite, keď vyskúšam tak dám vedieť, či to bolo ono, prajem krásny večer...